You are currently viewing Броколи – рецепти и ползи за нашето здраве

Броколи – рецепти и ползи за нашето здраве: това е статия, в която се запознаваме с една от храните, които имат много ползи за здравето! Тя е предпочитана и при изготвяне на диети и режими, поради ниското съдържание на калории и богатството от основни витамини, минерали и фибри.

Думата броколи произлиза от италиански (broccolo) и означава в множествено число „цъфтящи върхове на зелето“. Броколите произхождат от култивирани зелеви листни култури в северното Средиземноморие около 6 век пр.н.е. От времето на Римската империя, броколите се смятат за уникално ценна храна сред италианците. Те са пренесени в Англия в средата на 18 век, а в САЩ за пръв път са внесени от италиански емигранти, но стават широко известни след 1920г.

Въпреки че броколите се смятат за зеленчук, достъпен през цялата година, те растат най-добре през по-студените месеци. Броколите са чудесен хранителен източник, изпълнен с много полезни вещества, с високо съдържание на витамини и фибри, но с ниско съдържание на въглехидрати. Броколите могат да се похапват сурови или сготвени, като стъблото също е годно за консумация. Най-полезно е приготвянето им на пара, защото то запазва изцяло полезните хранителни вещества. Въпреки това – сурови, печени или варени, те са отличен източник на витамин С.

книга с вкусни и здравословни рецепти

Вкусни и здравословни рецепти с броколи и не само...

Те са изключително лесни, приготвят се много бързо и са направени изцяло с растителни продукти. В тях няма глутен, захар и млечни продукти.

Броколи - вкусни рецепти

Кюфтенца с броколи и кашу

Кюфтенца с броколи и кашу

Рецепта с витамини, антиоксиданти и здравословни мазнини. Вкусно, полезно и бързо. Използваме само растителни продукти, като преобладаващата част от тях са зелени.

Спанак на фурна със зеленчуци

Спанак на фурна със зеленчуци

Европа е много повече от древна история, крале и кралици, замъци и църкви. Тя е дом на някои от най-вкусните и интересни храни в света. Като вкусно ястие от българската национална кухня, ви предлагам да си направим спанак на фурна със зеленчуци.

Хрупкави запечени зеленчуци

Хрупкави запечени зеленчуци

Можем да имаме тази ароматна и вкусна храна от наличните в хладилника сезонни продукти. Готвенето на зеленчуци на фурна ви позволява да направите комбинация от всякакви сезонни съставки и в резултат да имате вкусна и питателна храна.

Здраве с още здравословни рецепти с броколи:

Анета Бонева

АНЕТА БОНЕВА

Създадел на рецепти само с растителни продукти и страстен почитател на вкусната здравословна храна

„Вече пробвах няколко рецепти от книжката и съм изключително доволна! Най-голямата ми слабост са десертите и от тук взех страхотни идеи за здравословни изкушения, които мога да правя и за бебето си, без да трупам празни калории. Книгата е страхотна! 💜

– Мария Павлова

Анета

Здравей и добре дошъл! Аз съм Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено с природни източници е не само здравословно, но и много вкусно! Помагам на хора, които искат да се научат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри. Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история. Приятно четене и готвене!