червените боровинки и защо да си ги похапваме по-често - основна снимка

През 17-ти век в Англия шеговито наричали червените боровинки bearberries – кръстени на мечките, чиято любима храна са именно тези малки червени плодчета. В Северна Америка индианците първи започнали да използват антибиотичните свойства на червените боровинки. Така те откривали все повече техни приложения: като  източник на червена боя, лапи за рани, средство за спиране на кървене и др. Те вярвали, че редовната консумация на червени боровинки  ще ги държи далеч от инфекции и болести.

Червените боровинки (cranberries) се отглеждат в Северна Европа, Северна Азия и Северна Америка като диви храсти или като ниско-пълзящи растения върху големи пясъчни блата. Обикновено те се използват в американските, европейските и близкоизточните кухни и могат да се намерят по целия свят в изсушен вид. Смята се, че те дължат своето име на червения коронован жерав (crane), тъй като техният наситен червен цвят е сравняван с оцветените в червено глави на тези птици.

Червените боровинки съдържат голямо количество противовъзпалителни и противоракови фитонутриенти, увеличаващи силата на нашето здраве. Някои от най-мощните фитонутриенти и антиоксиданти в боровинките, включват:

Антоцианини

Антоцианини – този клас антиоксиданти има способността да унищожава свободните радикали в организма и е показал способността си да намалява холестерола и ефективността си в борбата с рака на гърдата.

Кверцетин

Кверцетин – вероятно най-мощният фитонутриент в боровинките. Той е високо противовъзпалително и е доказал ефективността си при борбата с алергии, болки в ставите и намаляване на възпалението на артериалните стени.

Епикатецини

Епикатецини – клас фитонутриенти, открити в зеления чай и червеното вино. На тях се дължи способността на червените боровинки да намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, рак и болестта на Алцхаймер.

Готови ли сте да научите повече за тези супер плодове? Запознайте се със седем от най-ценните им качества, които ни правят жизнени и здрави.

От векове червените боровинки са известни със своите уникални качества за превенция и лечение на инфекциите на пикочните пътища (ИПП).  

Инфекциите на пикочните пътища (ИПП) се срещат по-често при жените отколкото при мъжете, засягат предимно пикочния мехур (цистит) и предизвикват често уриниране, придружено понякога с болки в корема или с кръв в урината. Антибиотиците са ефективни в лечението на ИПП, но имат странични ефекти  (алергии, гъбични инфекции, проблеми с храносмилането и други) и се появяват все повече доказателства, че могат да доведат до много здравословни проблеми. За щастие природното средство, с което разполагаме в борбата за нашето здраве са имено червените боровинки, които все повече се превръщат в популярна и ефективна алтернатива.

В продължение на много години...

В продължение на много години учените смятали, че способността на боровинките да помагат в предотвратяването на ИПП се дължи на тяхната силна киселинност. Според направени наскоро изследвания, не киселинността играе важна роля в превенцията, а необичайния характер на флавоноидите проантоцианидини (PACS), чиято специална структура действа като естетсвена бариера за бактерии, които иначе биха могли да нарушат лигавицата на пикочните пътища.

Според последни проучвания, при жените, които изпиват всеки ден по 1-2 чаши чист, неподсладен сок от червени боровинки в продължение на шест месеца, риска от възникване на ИПП е с 20% по-малък в сравнение с жените, които не са толкова постоянни в приемането на тази здравословна напитка.

При друго изследване на двадесет жени с повтарящи се инфекции на пикочните пътища била давана всеки ден в продължение на две седмици  порция изсушени боровинки. При над половината от пациентките не се появили симптомите на ИПП в продължение на шест месеца след приключване на изследването. Резултатите от това проучване показват благоприятният ефект от консумацията на сушените червени боровинки за превенцията на ИПП при чувствителни и предразположени към това заболяване жени.

Откритието, че червените боровинки предотвратяват инфекциите на пикочните пътища, като блокират прилепването на бактерии към лигавицата на пикочните пътища е откритие, което позволява областта на изследване на червената боровинка да се разшири и в други важни направления.

Вече има някои предварителни доказателства, че червените боровинки  могат да ни помогнат да се предпазим от язва на стомаха, като предотвратяват закрепването на бактерии (Helicobacter pylori bacteria) към стомашната лигавица по начин, подобен на предотвратяването на закрепването на бактерии към лигавицата на пикочните пътища. Очакват  се резултати от бъдещи проучвания, свързани с тази невероятна полза за нашето здраве.

Възпаленията стоят в основата на много заболявания: сърдечно-съдови, автоимунни, рак, диабет и др. Противовъзпалителните храни с техните антиоксиданти по естествен начин противодействат на възпаленията в организма. Интересна е връзката между степента на наситеност на цветовете на плодовете и зеленчуците и техните антиоксидантни свойства. Тъмно червеният цвят на червените боровинки или богатият синьо / лилав цвят на сините боровинки са гаранция, че тези плодове съдържат мощни антиоксиданти, които активно участват в борбата  със свободните радикали*. Доказано е, че червената боровинка е един от най-големите източници на антиоксиданти на Земята.

Различните възпаления в организма...

Различните възпаления в организма са индикация, че в телата ни има чужди микроорганизми (патогени), носещи болести. Когато нашата диета е с ниско съдържание на антиоксиданти, тя способства за увеличаване на броя на свободните радикали, които могат да повредят необратимо ДНК, клетъчните мембрани и ензимите в организма.  Червените боровинки оказват противовъзпалителен ефект и се свързват с намаляване на риска от рак, подобряване на паметта и функционирането на мозъка, намаляване честотата на диабет и регулиране на нивото на „лошия“ холестерол.

Според направени изследвания, червените боровинки съдържат в себе си полезни хранителни вещества, които намаляват риска от някои от най-често срещаните видове рак: рак на на гърдата, на дебелото черво, на белия дроб и на простатата. Те също така имат способността да забавят развитието на появили се ракови заболявания.  

Високото съдържание на флавоноиди*, открити в червените и сините боровинки, ограничава оксидативния стрес, водещ до натрупване на свободни радикали в човешкия организъм. Това свойство на флавоноидите е много важно, защото, за съжаление, непрекъснато расте броя на страдащите от  високо ниво на оксидативен стрес , причинен от неправилно хранене, психически стрес, и нездравословна среда.

Според някои изследвания екстрактът от червена боровинка с много високо качество (равносилен на яденето на цели, сурови боровинки) може да подобри функцията на имунната система, което води до намаляване на честотата на простудни и грипни неразположения.

В червените боровинки се съдържа уникална комбинация от три антиоксидантни хранителни вещества – resveratrol, piceatannol, and pterostilbene, които в симбиоза много успешно преборват симптомите на някои заболявания.

Ако съберем на едно място ползите от червените боровинки, свързани със здравето на устата и венците (намалява риска от пародонтоза), стомаха (намалява риска от язва на стомаха) и дебелото черво (намалява риска от рак на дебелото черво), няма как да не ни направи впечатление уникалната тяхна способност да защитават здравето на храносмилателния ни тракт.

Участниците в едно неотдавнашно проучване, включващо ежедневен прием на сок от червена боровинка в течение на около 3 месеца, са успели  да увеличат броя на Bifidobacteria* в храносмилателния си тракт при запазване на другите бактериални видове.

Червените боровинки оказват ...

Червените боровинки оказват прочистващ, антисептичен, и детоксикиращ ефект. Те помагат на организма да елиминира токсините и облекчават неприятното усещане при задържане на вода в организма и подуване на корема. Червените боровинки балансират количеството бактерии в целия храносмилателен тракт като съдействат за устойчива и здрава чревна флора: намаляват вредните „лоши“ бактерии и увеличават полезните „добри“ бактерии. Като резултат наблюдаваме подобряване в усвояването на хранителните вещества, повишаване на имунитета и облекчаване на  неразположения като запек, диария и стомашни киселини.

Похапвайте си по-често червени боровинки, за да имате здраво сърце и здрава сърдечно-съдова система. Тези малки червени плодчета съдържат богат набор от антиоксиданти и противовъзпалителни фитонутриенти и според направени последни проучвания консумацията на една чаша червени боровинки на ден може да блокира действието на два ензима (iNOS – inducible nitric oxide synthase и COX-2 – cyclo-oxygenase 2), които са в основата на атеросклерозата. 

Червените боровинки са изцяло естествен начин  за намаляване на риска от високо кръвно налягане, нездравословно ниво на холестерола,  инфаркт или инсулт, защото разширяват кръвоносните съдове, намаляват възпалението, и увеличават притока на кръв към отделните органи.

Хората, които често консумират боровинки ...

Хората, които често консумират боровинки, могат да регулират в нормални граници както систоличното*, така  и диастоличното* кръвно налягане, което допринася за по-здрава сърдечно-съдовата система и намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Значителен брой проучвания показват, че консумирането на цели, свежи боровинки допринася за по-добра зашита на нашата сърдечно-съдова система  и черен дроб в сравнение с приемането на чист боровинков екстракт или боровинки в сушен вид. 

Има богато разнообразие от рецепти с използване на червени боровинки, като могат да бъдат пресни, сушени или замразени. Когато ги срещнете на пазара, не пропускайте възможността да си ги купите и приложите в любими домашни ястия: 

 

Когато избирате червени боровинки, търсете свежи, закръглени, с по-наситен червен цвят. Те трябва да бъдат твърди на допир; твърдостта е показател за качество. Тъмночервените боровинки имат по-висока концентрация на полезните антоцианин* съединения.

Купуването на замразени боровинки в магазините за хранителни стоки е страхотна идея, защото често ще можете да ги намерите на по-евтина цена (дори органични сортове). Сушените боровинки са лесни за намиране в секциите за сушени плодове или ядки.

Когато храните се съхраняват ...

Когато храните се съхраняват, четири основни фактора влияят върху техния хранителен състав: излагане на въздух, излагане на светлина, излагане на топлина, и дълго време на склад. Витамин С, витамин В6, и каротеноидите са добри примери за хранителни вещества, силно податливи на топлина. Ето защо се препоръчва използването на хладилник за по-продължително съхранение на плодовете и зеленчуците.

Съхранявайте само здрави плодове. Пресни зрели боровинки могат да се съхраняват в хладилник в продължение на 20 дни.

След като се замразят, боровинките могат да се съхраняват в продължение на няколко години. Веднъж размразени обаче, те ще бъдат доста меки и трябва да се използват веднага.

свободен радикал  – атом, в който има един самостоятелен електрон, което прави атома нестабилен и крайно реактивен. За да се стабилизира, той “търси” варианти да се освободи от един електрон или да си набави друг такъв. Това обаче става за сметка на други атоми или молекули, които остават без един електрон. Така се създава верижна реакция на образуване на свободни радикали, която внася истински хаос в тъканите.

флавоноиди – естествени субстанции в плодовете, зеленчуците, житните растения, корените, стъблата, цветята, чайовете и виното. Флавоноидите са  причина за красивото оцветяване на плодовете, зеленчуците, цветята и листата..

* систолично кръвно налягане –горната граница на кръвното налягане

* диастолично кръвно налягане –долната граница на кръвното налягане

* bifidobacteria – приятелски вид бактерии, колонизирани главно в дебелото черво и изключително важни за здравето на стомашно-чревния тракт.

* оксалати – химични съединения, които естествено съществуват в растенията, животните и хората

* антоцианини – цветни растителни пигменти, които притежават силни антиоксидантни свойства и са причината за червения, синия и виолетовия цвят на растенията.

червени боровинки - финална снимка
Анета Бонева

АНЕТА БОНЕВА

Създадел на рецепти само с растителни продукти и страстен почитател на вкусната здравословна храна

💜 Книгата е страхотна! 💜

„Вече пробвах няколко рецепти от книжката и съм изключително доволна! Най-голямата ми слабост са десертите и от тук взех страхотни идеи за здравословни изкушения, които мога да правя и за бебето си, без да трупам празни калории“. 

– Мария Павлова

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Показване на всички коментари