You are currently viewing Защо да си похапваме червени боровинки?

През 17-ти век в Англия шеговито наричали червените боровинки bearberries – кръстени на мечките, чиято любима храна са именно тези малки червени плодчета. В Северна Америка индианците първи започнали да използват антибиотичните свойства на червените боровинки. Така те откривали все повече техни приложения: като  източник на червена боя, лапи за рани, средство за спиране на кървене и др. Те вярвали, че редовната консумация на червени боровинки  ще ги държи далеч от инфекции и болести.

Червените боровинки (cranberries) се отглеждат в Северна Европа, Северна Азия и Северна Америка като диви храсти или като ниско-пълзящи растения върху големи пясъчни блата. Обикновено те се използват в американските, европейските и близкоизточните кухни и могат да се намерят по целия свят в изсушен вид. Смята се, че те дължат своето име на червения коронован жерав (crane), тъй като техният наситен червен цвят е сравняван с оцветените в червено глави на тези птици.

Червените боровинки съдържат голямо количество противовъзпалителни и противоракови фитонутриенти, увеличаващи силата на нашето здраве. Някои от най-мощните фитонутриенти и антиоксиданти в боровинките, включват:

Антоцианини

Антоцианини – този клас антиоксиданти има способността да унищожава свободните радикали в организма и е показал способността си да намалява холестерола и ефективността си в борбата с рака на гърдата.

Кверцетин

Кверцетин – вероятно най-мощният фитонутриент в боровинките. Той е високо противовъзпалително и е доказал ефективността си при борбата с алергии, болки в ставите и намаляване на възпалението на артериалните стени.

Епикатецини

Епикатецини – клас фитонутриенти, открити в зеления чай и червеното вино. На тях се дължи способността на червените боровинки да намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, рак и болестта на Алцхаймер.

Готови ли сте да научите повече за тези супер плодове? Запознайте се със седем от най-ценните им качества, които ни правят жизнени и здрави.

От векове червените боровинки са известни със своите уникални качества за превенция и лечение на инфекциите на пикочните пътища (ИПП).  

Инфекциите на пикочните пътища (ИПП) се срещат по-често при жените отколкото при мъжете, засягат предимно пикочния мехур (цистит) и предизвикват често уриниране, придружено понякога с болки в корема или с кръв в урината. Антибиотиците са ефективни в лечението на ИПП, но имат странични ефекти  (алергии, гъбични инфекции, проблеми с храносмилането и други) и се появяват все повече доказателства, че могат да доведат до много здравословни проблеми. За щастие природното средство, с което разполагаме в борбата за нашето здраве са имено червените боровинки, които все повече се превръщат в популярна и ефективна алтернатива.

🎁 На края на страничката те очаква изненада –  вземи своята книга с вкусни и здравословни авторски рецепти!

В продължение на много години...

В продължение на много години учените смятали, че способността на боровинките да помагат в предотвратяването на ИПП се дължи на тяхната силна киселинност. Според направени наскоро изследвания, не киселинността играе важна роля в превенцията, а необичайния характер на флавоноидите проантоцианидини (PACS), чиято специална структура действа като естетсвена бариера за бактерии, които иначе биха могли да нарушат лигавицата на пикочните пътища.

Според последни проучвания, при жените, които изпиват всеки ден по 1-2 чаши чист, неподсладен сок от червени боровинки в продължение на шест месеца, риска от възникване на ИПП е с 20% по-малък в сравнение с жените, които не са толкова постоянни в приемането на тази здравословна напитка.

При друго изследване на двадесет жени с повтарящи се инфекции на пикочните пътища била давана всеки ден в продължение на две седмици  порция изсушени боровинки. При над половината от пациентките не се появили симптомите на ИПП в продължение на шест месеца след приключване на изследването. Резултатите от това проучване показват благоприятният ефект от консумацията на сушените червени боровинки за превенцията на ИПП при чувствителни и предразположени към това заболяване жени.

Откритието, че червените боровинки предотвратяват инфекциите на пикочните пътища, като блокират прилепването на бактерии към лигавицата на пикочните пътища е откритие, което позволява областта на изследване на червената боровинка да се разшири и в други важни направления.

Вече има някои предварителни доказателства, че червените боровинки  могат да ни помогнат да се предпазим от язва на стомаха, като предотвратяват закрепването на бактерии (Helicobacter pylori bacteria) към стомашната лигавица по начин, подобен на предотвратяването на закрепването на бактерии към лигавицата на пикочните пътища. Очакват  се резултати от бъдещи проучвания, свързани с тази невероятна полза за нашето здраве.

Възпаленията стоят в основата на много заболявания: сърдечно-съдови, автоимунни, рак, диабет и др. Противовъзпалителните храни с техните антиоксиданти по естествен начин противодействат на възпаленията в организма. Интересна е връзката между степента на наситеност на цветовете на плодовете и зеленчуците и техните антиоксидантни свойства. Тъмно червеният цвят на червените боровинки или богатият синьо / лилав цвят на сините боровинки са гаранция, че тези плодове съдържат мощни антиоксиданти, които активно участват в борбата  със свободните радикали*. Доказано е, че червената боровинка е един от най-големите източници на антиоксиданти на Земята.

Различните възпаления в организма...

Различните възпаления в организма са индикация, че в телата ни има чужди микроорганизми (патогени), носещи болести. Когато нашата диета е с ниско съдържание на антиоксиданти, тя способства за увеличаване на броя на свободните радикали, които могат да повредят необратимо ДНК, клетъчните мембрани и ензимите в организма.  Червените боровинки оказват противовъзпалителен ефект и се свързват с намаляване на риска от рак, подобряване на паметта и функционирането на мозъка, намаляване честотата на диабет и регулиране на нивото на „лошия“ холестерол.

Според направени изследвания, червените боровинки съдържат в себе си полезни хранителни вещества, които намаляват риска от някои от най-често срещаните видове рак: рак на на гърдата, на дебелото черво, на белия дроб и на простатата. Те също така имат способността да забавят развитието на появили се ракови заболявания.  

Високото съдържание на флавоноиди*, открити в червените и сините боровинки, ограничава оксидативния стрес, водещ до натрупване на свободни радикали в човешкия организъм. Това свойство на флавоноидите е много важно, защото, за съжаление, непрекъснато расте броя на страдащите от  високо ниво на оксидативен стрес , причинен от неправилно хранене, психически стрес, и нездравословна среда.

Според някои изследвания екстрактът от червена боровинка с много високо качество (равносилен на яденето на цели, сурови боровинки) може да подобри функцията на имунната система, което води до намаляване на честотата на простудни и грипни неразположения.

В червените боровинки се съдържа уникална комбинация от три антиоксидантни хранителни вещества – resveratrol, piceatannol, and pterostilbene, които в симбиоза много успешно преборват симптомите на някои заболявания.

Ако съберем на едно място ползите от червените боровинки, свързани със здравето на устата и венците (намалява риска от пародонтоза), стомаха (намалява риска от язва на стомаха) и дебелото черво (намалява риска от рак на дебелото черво), няма как да не ни направи впечатление уникалната тяхна способност да защитават здравето на храносмилателния ни тракт.

Участниците в едно неотдавнашно проучване, включващо ежедневен прием на сок от червена боровинка в течение на около 3 месеца, са успели  да увеличат броя на Bifidobacteria* в храносмилателния си тракт при запазване на другите бактериални видове.

Червените боровинки оказват ...

Червените боровинки оказват прочистващ, антисептичен, и детоксикиращ ефект. Те помагат на организма да елиминира токсините и облекчават неприятното усещане при задържане на вода в организма и подуване на корема. Червените боровинки балансират количеството бактерии в целия храносмилателен тракт като съдействат за устойчива и здрава чревна флора: намаляват вредните „лоши“ бактерии и увеличават полезните „добри“ бактерии. Като резултат наблюдаваме подобряване в усвояването на хранителните вещества, повишаване на имунитета и облекчаване на  неразположения като запек, диария и стомашни киселини.

Похапвайте си по-често червени боровинки, за да имате здраво сърце и здрава сърдечно-съдова система. Тези малки червени плодчета съдържат богат набор от антиоксиданти и противовъзпалителни фитонутриенти и според направени последни проучвания консумацията на една чаша червени боровинки на ден може да блокира действието на два ензима (iNOS – inducible nitric oxide synthase и COX-2 – cyclo-oxygenase 2), които са в основата на атеросклерозата. 

Червените боровинки са изцяло естествен начин  за намаляване на риска от високо кръвно налягане, нездравословно ниво на холестерола,  инфаркт или инсулт, защото разширяват кръвоносните съдове, намаляват възпалението, и увеличават притока на кръв към отделните органи.

Хората, които често консумират боровинки ...

Хората, които често консумират боровинки, могат да регулират в нормални граници както систоличното*, така  и диастоличното* кръвно налягане, което допринася за по-здрава сърдечно-съдовата система и намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Значителен брой проучвания показват, че консумирането на цели, свежи боровинки допринася за по-добра зашита на нашата сърдечно-съдова система  и черен дроб в сравнение с приемането на чист боровинков екстракт или боровинки в сушен вид. 

Има богато разнообразие от рецепти с използване на червени боровинки, като могат да бъдат пресни, сушени или замразени. Когато ги срещнете на пазара, не пропускайте възможността да си ги купите и приложите в любими домашни ястия: 

 

Когато избирате червени боровинки, търсете свежи, закръглени, с по-наситен червен цвят. Те трябва да бъдат твърди на допир; твърдостта е показател за качество. Тъмночервените боровинки имат по-висока концентрация на полезните антоцианин* съединения.

Купуването на замразени боровинки в магазините за хранителни стоки е страхотна идея, защото често ще можете да ги намерите на по-евтина цена (дори органични сортове). Сушените боровинки са лесни за намиране в секциите за сушени плодове или ядки.

Когато храните се съхраняват ...

Когато храните се съхраняват, четири основни фактора влияят върху техния хранителен състав: излагане на въздух, излагане на светлина, излагане на топлина, и дълго време на склад. Витамин С, витамин В6, и каротеноидите са добри примери за хранителни вещества, силно податливи на топлина. Ето защо се препоръчва използването на хладилник за по-продължително съхранение на плодовете и зеленчуците.

Съхранявайте само здрави плодове. Пресни зрели боровинки могат да се съхраняват в хладилник в продължение на 20 дни.

След като се замразят, боровинките могат да се съхраняват в продължение на няколко години. Веднъж размразени обаче, те ще бъдат доста меки и трябва да се използват веднага.

свободен радикал  – атом, в който има един самостоятелен електрон, което прави атома нестабилен и крайно реактивен. За да се стабилизира, той “търси” варианти да се освободи от един електрон или да си набави друг такъв. Това обаче става за сметка на други атоми или молекули, които остават без един електрон. Така се създава верижна реакция на образуване на свободни радикали, която внася истински хаос в тъканите.

флавоноиди – естествени субстанции в плодовете, зеленчуците, житните растения, корените, стъблата, цветята, чайовете и виното. Флавоноидите са  причина за красивото оцветяване на плодовете, зеленчуците, цветята и листата..

* систолично кръвно налягане –горната граница на кръвното налягане

* диастолично кръвно налягане –долната граница на кръвното налягане

* bifidobacteria – приятелски вид бактерии, колонизирани главно в дебелото черво и изключително важни за здравето на стомашно-чревния тракт.

* оксалати – химични съединения, които естествено съществуват в растенията, животните и хората

* антоцианини – цветни растителни пигменти, които притежават силни антиоксидантни свойства и са причината за червения, синия и виолетовия цвят на растенията.

50 ВКУСНИ И ЗДРАВОСЛОВНИ РЕЦЕПТИ + ЕЛЕКСИР ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ЧЕРВАТА ОТ ВРЕДНИ ТОКСИНИ

А. СПАСОВА

Моето дете, което е на 11 г. от няколко месеца прояви непоносимости към яйца, глутен и др. Много ми е трудно да приготвям разнообразна храна за него. Вашата книга идва при мен в много подходящ момент. 

К. ГЕОРГИЕВА

Получих книжката. Много е хубава и много достъпни, лесни и интересни рецепти има в нея. Сърдечно ви благодаря! 

С. Узунова

Получих книжката. Благодаря! Здравословни, интересни, достъпни и лесни рецепти за изпълнение. Успех и занапред!

Л. Кирова

Здравейте, получих книгата. Благодаря! Стана хубав подарък за дъщеря ми, тя остана очарована! Продължавайте в тази посока 🙂. Всичко добро, пожелавам 🙂🌹

З. Антова

Книгата е много интересна и полезна. Хареса ми че рецептите са лесни и с достъпни продукти. Благодаря ви!

М. Павлова

Вече пробвах няколко рецепти от книжката и съм изключително доволна! Най-голямата ми слабост са десертите и от тук взех страхотни идеи за здравословни изкушения, които мога да правя и за бебето си, без да трупам празни калории. 💜

Надежда Георгиева

Книгата е красива, практична и много полезна!

Катя Рязкова

Много ви благодаря за книжката 🙂🙂🙂 Още довечера ще готвя по нея. Страхотна е.

Ваня Петрова

Книгата е направена систематизирано, рецептите са лесни и бързи 🙂. Вие сте една от малкото хора, с които може да се комуникира в реално време. Поздравявам ви за това 🙂.

🌿 Ако и ти като нас:

✅ Имаш непоносимост към глутен и искаш алтернативно хранене без пшеница и зърнени храни

как да се храним без глутен

✅ Имаш непоносимост или алергия към яйца

как да се храним без яйца

✅ Имаш непоносимост или алергия към мляко и млечни продукти

млада жена не иска да пие краве мляко

✅ Искаш да нормализираш теглото си използвайки силата на природата

✅ Имаш стомашно-чревни неразположения

✅ Искаш да разнообразиш своето меню с природни продукти за приготвяне на: основни ястия, ордьоври, разядки, салати, супи, сирена, смутита, десерти (сладки и солени) и много други

Вкусна традиционна купа гуакамоле до пресни продукти на маса с тортила чипс и вкусна салса

То тази прекрасна книга е точно за теб!

Благодарение на нея ще:

✅ Подпомогнеш и подобриш имунитета си!

✅ Повишиш енергийните си нива!

✅ Подобриш храносмилането си и премахнеш подуването на корема!

✅ Пречистиш организма от натрупаните шлаки и тиксини!

✅ Премахнеш проблемите на стомашно-чревния тракт като

✅ Повишиш количеството на добрите бактерии и

✅ Балансираш своя микробиом!

Можеш да постигнеш всичко това  с тази прекрасна книга! Вземи я, тя е ЗА ТЕБ!

Всички рецепти са БЕЗ ГЛУТЕН, БЕЗ ЗАХАР, БЕЗ ЯЙЦА И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ.

И най-важното – те са създадени с МНОГО ЛЮБОВ И ГРИЖА КЪМ ЧОВЕКА!

Книгата е идеална за ДЕЛНИЦИ И ПРАЗНИЦИ, ЗА МАЛКИ И ГОЛЕМИ!

Поради чистите съставки в рецептите, КНИГАТА Е  ПОДХОДЯЩА И ЗА ДЕЦА!

Здравословна храна у дома. Щастливо семейство в кухнята. Майка и дъщерите на децата приготвят зеленчуците.

➡️ Вземи СЕГА с намаление – 50%:

22.00 лв.

44.00 лв.

🎁 Вземи към книгата и своя ПОДАРЪК – Дигитален комплект:

Сега напълно БЕЗПЛАТНО

  • 24 видео записа на тема – „Кои са хранителните рецепти при наднормено тегло и начините за тяхното приготвяне?“
  • Видео запис на тема – „Ароматерапия и успешно справяне със стреса – доказани практики и съвети“
  • Електронна книга – „Кои са 20-те най-здравословни храни на планетата и как максимално да се възползваме от тях за оптимален резултат?“
  • Електронна книга – „Кои са 10-те най-лечебни билки и подправки и как ефективно да ги прилагаме в кухнята?“

🔥 ПОБЪРЗАЙ! Количествата на тиража се изчерпват! Имаме последни бройки.


ЗАЩО СЪЗДАДОХ КНИГАТА?

Анета Бонева

Здравей и добре дошъл!

Казвам се Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено по този начин е не само здравословно, но и много вкусно! Използвам тази своя страст като приготвям храна за моето семейство с природни продукти вече повече от 10 години. По този начин внасям много допълнителни вкусове и аромати в кухнята, на които се наслаждаваме от сърце. Помагам на хора, които искат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри.
Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история.

Книгата „50 вкусни и здравословни рецепти без глутен, без захар и млечни продукти“ съдържа мои авторски рецепти, които са изключително добри за постигане на богато на полезни вещества и вкусно здравословно меню. Всички ястия са изпитани в ежедневието от мен и моето семейство и са взети така да се каже от „живия живот“. С тях ще имаш едно богатство от зеленчуци, плодове, ядки, семена и суперхрани, с които ще поддържаш своето тяло в отлична форма. Към всяка рецепта има полезни съвети от моята кулинарна практика, както и красиви илюстрации на приготвените ястия. 

❤️ 💛 💚

Оказваме съдействие и подкрепа в процеса на приготвяне на рецептите. Можеш да разчиташ на нас по всяко време и да ни задаваш своите въпроси. С удоволствие ще ти отговорим на тях!

➡️ КАКВО ЩЕ ПОЛУЧИШ, АКО СТАРТИРАШ ДНЕС:

Представям ти трите части на книгата:

✅ ЧАСТ 1 – ВКУСНИ И ЗДРАВОСЛОВНИ РЕЦЕПТИ ЗА СИРЕНА, ДИПОВЕ И РАЗЯДКИ (плюс още трапезни вкусотийки)

✅ ЧАСТ 2 – ОСВЕЖАВАЩИ РЕЦЕПТИ ЗА ЛЯТОТО (с които няма да ти се иска то да си тръгне) 

✅ ЧАСТ 3 – ХРАНЕНЕ И ДИЕТЕТИКА ПРИ СТОМАШНО-ЧРЕВНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ – особености, специфики и рецепти

Към всички части на книгата освен вкусните рецепти БЕЗ ГЛУТЕН, БЕЗ ЗАХАР, БЕЗ ЯЙЦА И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ, приготвени от мен за моето семейство, подробно съм описала най-често използваните растителни продукти в рецептите и тяхната полза за нашето здраве. 

В ТРЕТА ЧАСТ НА КНИГАТА освен рецепти, ориентирани към превенция и облекчаване на стомашно-чревни заболявания, като:

❎ Запек

❎ Раздразнено дебело черво

❎ Колит

❎ Рефлукс

❎ Болест на Крон

❎ Възпалителни болести на червата

е включена и полезна и достоверна информация по следните теми:

✅ Основни и допълнителни хранителни вещества;

✅ Общи изисквания към диетичното хранене;

✅ Кои са най-често срещаните стомашни болести;

✅ Хранене и диететика при заболявания на стомаха;

✅ Хранене и диететика при заболявания на червата


А. СПАСОВА

Моето дете, което е на 11 г. от няколко месеца прояви непоносимости към яйца, глутен и др. Много ми е трудно да приготвям разнообразна храна за него. Вашата книга идва при мен в много подходящ момент. 

К. ГЕОРГИЕВА

Получих книжката. Много е хубава и много достъпни, лесни и интересни рецепти има в нея. Сърдечно ви благодаря! 

С. Узунова

Получих книжката. Благодаря! Здравословни, интересни, достъпни и лесни рецепти за изпълнение. Успех и занапред!

Л. Кирова

Здравейте, получих книгата. Благодаря! Стана хубав подарък за дъщеря ми, тя остана очарована! Продължавайте в тази посока 🙂. Всичко добро, пожелавам 🙂🌹

З. Антова

Книгата е много интересна и полезна. Хареса ми че рецептите са лесни и с достъпни продукти. Благодаря ви!

М. Павлова

Вече пробвах няколко рецепти от книжката и съм изключително доволна! Най-голямата ми слабост са десертите и от тук взех страхотни идеи за здравословни изкушения, които мога да правя и за бебето си, без да трупам празни калории. 💜

Надежда Георгиева

Книгата е красива, практична и много полезна!

Катя Рязкова

Много ви благодаря за книжката 🙂🙂🙂 Още довечера ще готвя по нея. Страхотна е.

Ваня Петрова

Книгата е направена систематизирано, рецептите са лесни и бързи 🙂. Вие сте една от малкото хора, с които може да се комуникира в реално време. Поздравявам ви за това 🙂.

Money Back Guarantee Gold Seal Stamp Vector Template Illustration Design. Vector EPS 10.

100% гаранция за връщане на парите

Може би си мислиш – Ами ако се окаже, че тази книга не е за мен?

Ако след получаване на книгата, по време на първите 7 дни установиш, че тя не е за теб и подадеш заявка, ти връщаме веднага парите.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Показване на всички коментари