You are currently viewing Спанак – ползи и вкусни рецепти

Спанак – ползи и вкусни рецепти: в тази статия се запознаваме с вкусния спанак и начините на използването му в кухнята.

В нашето съвремие спанакът е широко разпространен в целия свят. За негова родина се смята Югозападна Азия и по-точно Персия. Той е пренесен от арабите най-напред в Испания през XV в., където е широко култивиран. Оттам е бил разпространен почти в цяла Европа. В нашата страна започва да се отглежда в края на XIХ и началото на ХХ век. 

Спанак е цъфтящо едногодишно растение, което се нарежда на едно от първите места по съдържание на витамин А, С, Е, К, B2 и B6. Установено е, че 80 г пресен и 200 г сготвен спанак покриват половината от дневната нужда от витамин С.

Желязото е минерал, който влиза в състава на хемоглобина на червените кръвни клетки, миоглобина и ензимите, нужни за процеса на дишане.

Този минерал е необходим в малки количества, но организмът ни не създава сам резерви от желязо, а то трябва да се приема с храната.

Ключовата роля на желязото е да снабдява с кислород жизненоважните органи, мозъка, сърцето и черния дроб. Второстепенна роля на желязото е да създава миоглобин, съществен мускулен пигмент, който е важен, защото пренася кислород до мускулите и по този начин се осигурява енергията, която изразходваме при физическа активност. Освен това желязото стимулира растежа, устойчивостта на заболявания, предотвратява умората, поддържа концентрацията и придава психическа свежест и бодрост.

книга с вкусни и здравословни рецепти

Вкусни и здравословни рецепти със спанак и не само...

Те са изключително лесни, приготвят се много бързо и са направени изцяло с растителни продукти. В тях няма глутен, захар и млечни продукти.

Спанак е чудесен източник на желязо. Препоръчва се да се включва в менюто 1—2 пъти седмично.  Може да го комбинирате с храни, богати на витамин С, за да подобрите усвояването му. Това ще доведе до увеличаване на хемоглобина и броя на червените кръвни клетки, до попълване на запасите от витамини и минерални вещества и повишаване съпротивителната способност на организма към инфекциозни заболявания.

Какво можем да приготвим със спанак:

Спанак е безспорен фаворит сред зеленчуците със зелени листа. Все по-често в модните ресторанти можем да открием скромния спанак в „завъртени“ специалитети на готвача – руладини и лазаня със спанак, спаначен пудинг и кюфтета… Спаначеният сос е предпочитан и се предлага към редица месни ястия, от които най-балансиран вкус има съчетанието с агнешко и пилешко месо.

Ние ви предлагаме две любими ястия със спанак, които със своите природни аромати ще се харесат със сигурност и на вас!

Спанак на фурна със зеленчуци

Спанак на фурна със зеленчуци

Европа е много повече от древна история, крале и кралици, замъци и църкви. Тя е дом на някои от най-вкусните и интересни храни в света. Като вкусно ястие от българската национална кухня, ви предлагам да си направим спанак на фурна със зеленчуци.

спанак с къри и жълт ориз

Спанак с къри и жълт ориз

Ястието съчетава в себе си обикновени продукти, които използваме в ежедневието като ориз, спанак и картофи и невероятния аромат на пресен джинджифил, къри, лук и чесън. С това ястие внасяме домашния уют на прясно приготвената храна, а комбинацията от вкусове е просто неустоима!

книга с вкусни и здравословни рецепти

Вкусни и здравословни рецепти със спанак и не само...

Те са изключително лесни, приготвят се много бързо и са направени изцяло с растителни продукти. В тях няма глутен, захар и млечни продукти.

Анета

Здравей и добре дошъл! Аз съм Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено с природни източници е не само здравословно, но и много вкусно! Помагам на хора, които искат да се научат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри. Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история. Приятно четене и готвене!