You are currently viewing Защо се пристрастяваме към захарта?

Четиво за 7 минути

Захарта е сложно нещо. В много от храните, които консумираме, има захар, както и в плодовете, хляба и млечните продукти. Когато говорим за захар от здравна гледна точка, обикновено говорим за рафинираната захар, добавена в бонбони, газирани напитки и тестени изделия. Обичаме захарни храни и знаем, че когато ги ядем в големи количества, вредим на своето здраве. Решаваме да намалим захарта, дори я изключваме от ежедневието си. Справяме се много добре за известно време, а след това пак се озоваваме в капана на сладкото изкушение.

Пристрастяването е състояние, при което човек има неконтролируемо желание за консумация на продукти, за притежаване на вещи или за занимания с определени дейности, въпреки че знае, че всичко това може да доведе до неблагоприятни последици. Дали захарта влиза в пристрастяването? Разбира се, че да, щом толкова много от нас не могат да контролират желанието за нещо сладко. Пристрастяването е в сила и когато жадуваме за солени, кисели или пикантни храни, защото в много от тях се съдържа голямо количество захар: кисели млека, солени бисквити, сосове за салати, пакетираните смеси с овесени ядки и др.„Пристрастеността към захарта е измеримо, физиологично явление, от което страдат много хора. Трудно ни е да направим необходимите стъпки за подобряване на собственото ни здраве.“, казва Кен Бери, доктор на медицинските науки. 

На какво се дължи желанието ни за сладко?

Съвременната храна е доста богата на захар. Това изобилие е една от основните причини за голямото количество погълнати калории и непрекъснато увеличаващите се случаи на затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания. Но на какво се дължи неустоимото ни желание за сладко? Как можем да го спрем веднъж завинаги? Вярвате или не, то си има своето  еволюционно обяснение. Нашите ранни предци били биологично подтикнати да търсят сладки храни, като плодове и мед. Консумацията на захари им помагала да натрупат телесни мазнини, което било от съществено значение за оцеляването в периоди на недостиг на храна.

Също така мозъците ни имат система за възнаграждение, която ни помага да оцелеем като вид. Храната е естествена награда и консумирането на храни с високо съдържание на мазнини, сол или захар, като сладолед, шоколад или пържени картофи, стимулира системата за възнаграждение на нашия мозък. Редица изследвания установяват, че захарта влияе на мозъка по същия начин както пристрастяващите вещества: никотин, кокаин и морфин. Тя причинява отделяне на ендорфини, които са естествени опиати за тялото (така наречените „хормони на щастието“). Най-важното е, че влияе върху нивото на допамин – невротрансмитерът, който помага за работата на мозъка и влияе директно върху центровете на удоволствието. 

Редовното ядене на сладки неща променя мозъка така, че той да стане толерантен към захарта. Това води до порочен цикъл на желание и нужда от повече захар.

Защо се пристрастяваме към захарта_ снимка_4

Симптоми на пристрастеността към захарта

Начините, по които се проявява пристрастеността към захарта са различни за различните хора. Да обръщаме внимание на тези проявления е важно, за да можем да разберем по-добре себе си и какво се случва с нас, и в крайна сметка да подобрим своето здраве. Нека разгледаме по-отблизо симптомите на пристрастяването към захарта. 

1. Непреодолимо желание за храна, която има сантиментална или носталгична стойност

Като възрастни, когато сме подложени на силен емоционален стрес и искаме бързо да успокоим негативните си чувства, се обръщаме към храна, която е свързана със сигурността на детството и може да се характеризира със своята висококалорична природа и високо ниво на въглехидрати. 

Защо се пристрастяваме към захарта 2

Според направено проучване, мъжете предпочитат топли храни, удобни за приготвяне (като пържоли, гювечи или супи), докато жените предпочитат храни, които са свързани с леко похапване (като бисквити, шоколад или сладолед). Проучването твърди, че съществува силна връзка между консумацията на храни със сантиментален / носталгичен характер и чувството за вина, като това важи в по-голяма сила за жените отколкото за мъжете.

2. Непреодолимо желание за сода и други безалкохолни напитки

Не е тайна, че безалкохолните напитки съдържат огромно количество захар. Например, кенче с кола от 0,33 литра може да съдържа от 6,5 до 8 лъжици захар. Содата, както и други подсладени напитки като плодови сокове, бутилирани чайове, енергийни и спортни напитки носят повишен риск от затлъстяване, сърдечни заболявания, диабет тип 2,  рак, стареене на кожата и урологични проблеми. Съществуват доказателства, че някои напитки въздействат върху предпочитанията към храните. Изследвания с възрастни показаха, че изкуствените подсладители предизвикват желание за сладки храни.​ 

Защо се пристрастяваме към захарта 6

3. Намиране на оправдания за желанието за захар

Има хора, които измислят причини, поради които е добре да ядат или пият определени храни, съдържащи захар, за да оправдаят тази консумация. Ако се разпознавате като такава личност, то имате зависимост към захарта независимо от извиненията, които изкарвате в своя защита.

4. Решението да се възнаградим с нещо сладко

Един признак, че може да имаме зависимост към захарта, е ако сключим сделка със себе си да се възнаградим със захар за добре свършена работа. Най-добрият пример за това е ходенето във фитнес залата. Решението, че ако завършим трудна тренировка, може да се почерпим с нещо сладко, е може би най-често срещаният модел.

5. Неуспешен опит за намаляване на захарта

Ако опитите ни да намалим захарта са неуспешни, това е сигурен знак, че сме зависими от нея. Като вземем в предвид количеството захар, което ежедневно е в храната ни, нищо чудно, че борбата с желанието ни да си похапнем нещо сладко се оказва трудно предизвикателство.

Защо се пристрастяваме към захарта 3

6. Похапване на захар в самота

Пристрастеността към захарта може да се изяви, когато живеем сами или сме далеч от любимите хора: жадуваме за сладки храни и напитки и те ни успокояват за определен период от време.

Как да се преборим с желанието си за захар?

Поздравления за решението да подобрите здравето си, като намалите приема на захар! Това не е лесно, но ползите, които ще имате в следствие на това решение, си заслужават. И така, как да осъществим необходимите стъпки? Какво да направим? Прочетете полезните съвети, които следват. Те ще ви помогнат в успешното преодоляване на захарната зависимост.

1. Яжте по малко от желаната храна

Ако усетите копнеж по нещо сладко, яжте по малко от него: една бисквитка или един бонбон. Наслаждавайте се на всяка хапка.

2. Изберете здравословни алтернативи

Едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да се преборите със захарната си зависимост е да започнете да замествате сладките храни със здравословни алтернативи. Така например можете вместо шоколад да си хапнете един банан, а вместо шоколадов чипс – шепа бадеми или лешници.

3. Почистете килера си

За да успеете в борбата си със зависимостта към захарта, е добре да премахнете всякакви изкушения в дома си. Много е лесно да изпаднете у дома в копнеж по нещо сладко преди лягане или след дълъг работен ден. Така че ако държите изкушаващите храни извън вашия обсег, много по-трудно ще се поддадете на изкушението.

4. Намалете приема на алкохол

Има няколко причини за намаляване на приема на алкохол и една от тях е факта, че в алкохолните напитки често се съдържа голямо количество захар. А ние знаем, че това води до нарастване на желанието за още повече захар и сладки храни. Затова най-добре е приемът на алкохол да бъде умерен: една бира, чаша червено вино или джин с тоник са напълно приемлив вариант. 

5. Бъдете наясно с алтернативните заместители на захарта

Намаляването на захарта е предизвикателство и едно от първите неща, които правим е да потърсим алтернативни заместители. Въпреки това, трябва да бъдем внимателни и нащрек, когато следим за храни с етикети „без захар“ или „без добавена захар“. Ако продуктът съдържа фруктоза или глюкозо-фруктозен сироп, най-добре е да го оставим обратно на рафта. 

Защо се пристрастяваме към захарта 7

6. Направете си план за хранене

Последният малък съвет за борба със захарната зависимост е да създадете план за това как ще се храните. Напишете го на хартия и го дръжте на удобно място, така че винаги да ви е под ръка. Идеята тук е да  успеете да стоите далеч от захарта в различните  ежедневни ситуации. Например, дръжте парчета моркови в хладилника, така че след работа или в следобедните часове да си ги похапнете вместо обичайните бисквити. Или при излизане на обяд, планирайте да си поръчате омлет със зеленчуци вместо обичайните палачинки.

Финални щрихи

От мъфините до пайовете и от газираните напитки до сладоледите захарта е навсякъде около нас. И уви, много лесно и много бързо се пристрастяваме към нея.  Преодоляването на тази зависимост е трудна задача. Затова е важно да знаем как захарта влияе на тялото и мозъка ни и какво да направим, за да преодолеем страстта си към нея. Ще ни помогнат силната воля и решителност, които притежаваме. Нека направим ежедневните малки крачки за по-добро здраве. Тогава ще се радваме на резултатите, а те със сигурност ще бъдат невероятни!

Познаваш ли някой, който също би имал нужда да се запознае с тази статия? Моля, сподели този пост и в твоите социални мрежи чрез бутоните отдолу. Ще ти бъда безкрайно благодарна!

Без глутен, без захар и млечни продукти

Специално за твоето балансирано хранене, с много любов създадох тази книга! Аз самата се храня по този начин и прилагам тези рецепти в ежедневието на моето семейство вече повече от 8 години. С тях ще ти е вкусно и ще се радваш на храната без угризения.

Присъедини се към нашите приятели:

Facebook група: https://bit.ly/32fpDXz

Facebook страница: https://bit.ly/3mXb3eB

Youtube канал: https://bit.ly/3s9deiK

Instagram: https://bit.ly/3q3Wmau

Подкаст: https://bit.ly/3q8loVO

Aбонирайте се за нашия имейл бюлетин и следвайте най-новите тенденции в здравословното хранене!

Анета

Здравей и добре дошъл! Аз съм Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено с природни източници е не само здравословно, но и много вкусно! Помагам на хора, които искат да се научат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри. Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история. Приятно четене и готвене!