You are currently viewing Ябълки – как влияят на нашето здраве

Хайде да си поговорим за любимите ябълки и как точно влияят на нашето здраве! Още от деца всички сме чували колко са полезни ябълките с техните витамини и минерали.

Историята на ябълките

Тайните на еволюционната история на ябълките са разгадани от изследователи от Институтът Бойс Томпсън (BTI), университета Корнел и Аграрния университет Шандонг в Китай. Един от най-популярните плодове у нас, а и по света – ябълката – произхожда от планински район на Казахстан (на запад от планината Тяншан) отпреди около 10 хиляди години. Търговците, които пътували на запад по легендарния маршрут от около 7200 км – от Китай до Европа –  вероятно са дъвчели големите меки диви ябълки от планините на Казахстан. Те захвърляли огризките, семките пониквали и израствали ябълкови дървета. Случайно тези „казахстански“ ябълки се кръстосали с местните киселици, които растат в Европа, Сибир и Кавказките планини. Така, първо случайно, после с целенасочена селекция се стигнало до познатите плодове, които знаем и обичаме и до 7500-те различни сортове ябълки, отглеждани днес.

С голямо уважение към ябълката са се отнасяли и се отнасят до днес жителите на Германия. И до днес в немските села съществува стар обичай – в деня на раждане на бебе се сади ябълково дърво. Както то ще расте и ще се развива, такава ще е и съдбата на бебето.

Ябълките в Древния Рим

В древния Рим ябълките били луксозни плодове, ценени заради аромата, красотата и сладостта си. Обичайно за римляните било да започват храненето с яйце и да го завършват с ябълка. От времето на древния Рим идва и поговорката ab ovo usque ad mala, което означава „от яйцето до ябълката“. Впрочем, тази поговорка има и преносно значение, в смисъл „от начало до край“. Тя може да има и негативно значение, когато някой говори многословно и излага подробности, които не са от значение за обсъжданите дела или въпроси.

В Древен Рим е имало много специалисти, които са се славели с умението да отглеждат прекрасни ябълки. В този период толкова много са се култивирали тези плодове, че дори някои от сортовете са носели имената на патриции: Манлиево (този сорт е открит от патриция Манлий), Клавдиево – Клавдий, Апиево – Апий. По данни на Плиний Старши, в Древен Рим са се отглеждали близо 20 сорта. Но вече през XVI век Европа е била запозната с около 60 сорта ябълки.

жена отхапва зелена ябълка с наслада

Ябълката и митологията

В митологията ябълката е добре познат символ на любовта,
брака, младостта, плодородието, дълголетието и безсмъртието.
Християнската традиция я свързва с изкушението и първородния
грях. Древноскандинавската богиня Идун пазела чудесни златни
ябълки, благодарение на които боговете запазвали вечната си
младост.
За китайците ябълката означава мир и съгласие, а ябълковият
цвят е символ на красотата. В китайския език думите, означаващи
„ябълка“ и „мир“, имат сходно звучене, но и думата болест –
също. Може би затова в Китай не е прието да се носят ябълки на
болен човек.

Гърците посвещавали ябълката на Венера като знак за
любов и желание – тя е сватбен символ, олицетворяващ
предложената ръка и сърце. Преди да влязат в брачните покои,
младоженците си разделяли ябълка. Ерида, богинята на раздора,
подхвърлила златна ябълка с надпис „За най-прекрасната“, която
после станала „ябълката на раздора“, щом Парис я дал на
Афродита – най-красивата сред трите богини – Хера, Атина и
Афродита. За благодарност Афродита го наградила с любовта на
прекрасната Елена, заради което и започнала Троянската война.
Ябълковото дърво се асоциирало със здраве и безсмъртие.

Ползи на ябълките за нашето здраве

книга с вкусни и здравословни рецепти

Вкусни и здравословни рецепти с ябълки и не само...

Те са изключително лесни, приготвят се много бързо и са направени изцяло с растителни продукти. В тях няма глутен, захар и млечни продукти.

Една поговорка гласи: „Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен“. И наистина, ябълките са сред храните с най-висока концентрация на антиоксдиантни съединения и фитохимикали. Доказано е, че те помагат за намаляване на случаите на рак и хронични заболявания. Един от най-разпространените антиоксиданти, на които са богати, е витамин С. Една ябълка осигурява 14% от препоръчителния дневен прием на този важен витамин. Витамин С е необходим за здрава имунна система, очи, кожа и мозък. Една средна ябълка осигурява 2–4% от необходимия дневен прием на манган, мед и витамините A, E, B1, B2 и B6.

Ябълките са добър помощник в храносмилането. Те са богати на фибри, заради съдържащия се в тях пектин. Пектините са разтворими фибри, които изчистват токсините и холестеролните натрупвания. Тесъщо така могат да ви помогнат да поддържате правилното пренасяне и движение на веществата в организма. Ябълките са идеални за облекчаване на запек. Освен че може да ги ядете сурови на ръка, същият ефект от ползите на ябълките може да се усети, когато ги добавите към смути или ги консумирате изцедени, под формата на сок.

За да получите максимална полза от ябълките е добре да ги консумирате с кората след като ги измиете, за да избегнете пестицидите и други химикали. Установено е, че диетите с високо съдържание на фибри са полезни за предотвратяване на рак на дебелото черво, както и за предотвратяването на други храносмилателни проблеми като запек.

Ябълките са полезни за предотвратяване на стареенето.  Всички ние искаме кожата ни да остане по-дълго млада. Ябълките до голяма степен помагат това да се случи. Те съдържат големи количества витамин А, както и стимулират производството на колаген. Те са от ключово значение за предпазване на кожата от увисване и поява на бръчки.

Красива усмихната жена, която се забавлява, докато показва ябълка със сърце, гледаща към камерата в парка

Ябълките са добри в борбата с мозъчните заболявания. Доказано е, че ябълките помагат на мозъка ви да остане във върхова форма. Те могат да намалят оксидативния стрес в мозъка, както и да помогнат в борбата със свободните радикали, благодарение на своите антиоксиданти.

Ябълките помагат за по-здраво сърце. Консумацията на много пресни плодове и зеленчуци може да поддържа сърцето ви здраво. Ябълките също играят голяма роля в това отношение. Пектинът помага за намаляване на възпаленията, което от своя страна предпазва сърцето ви. Той може да помогне и за намаляване на нивата на лошия холестерол, както и за поддържане на липидите в течно състояние и придвижването им в организма. Това от своя страна намалява натоварването на жлъчния мехур, като по този начин помага за предотвратяване на образуването на камъни в жлъчката.

„Най-голямото предимство на ябълките е, че този плод държи рекорда по съдържание на желязо. А желязото е необходимо за образуването на достатъчен брой червени кръвни телца – те доставят кислород, подхранващ органите и тъканите. Така че консумацията на ябълки косвено предотвратява кислородния глад. Това е много важно за хора, страдащи от бронхопулмонални и сърдечно-съдови заболявания “, казва ендокринологът, кандидат на медицинските науки Залина Гусова.

„Семената на този плод съдържат голямо количество йод. Въпреки това те съдържат и циановодородна киселина. Смята се, че повече от три или четири семена на ден не трябва да се консумират“, казва още Гусова.

Червени, жълти или зелени? Кои са по-добри?

книга с вкусни и здравословни рецепти

Вкусни и здравословни рецепти с ябълки и не само...

Те са изключително лесни, приготвят се много бързо и са направени изцяло с растителни продукти. В тях няма глутен, захар и млечни продукти.

За да вземете максимума от полезни свойства, трябва да разберете кой вид ябълки е най-полезен за вас.

Цветът им се влияе от наличието на пигменти, хлорофил, антоцианини и каротеноиди в корите. Всеки има любими ябълки. Най-вероятно тялото интуитивно посяга към цвета, който отразява наличието точно на онези витамини, които са най-подходящи за него в момента.

Зелените ябълки съдържат най-малко захар и съответно имат най-малка калорийна стойност. Те премахват токсичните вещества от тялото. Киселите ябълки не причиняват алергии и влияят положително на здравето на зъбите и устната кухина. Добри са при затлъстяване и диабет. 

Червените ябълки са сладки и се препоръчват на хора със сърдечни заболявания, бъбречни и чернодробни проблеми. Те са перфектни при проблемна кожа, но захарта им вреди на зъбния емайл. Не е препоръчително диабетици да ги консумират. 

Жълтите ябълки имат по-малко желязо, но повече пектини, които помагат на организма в борбата с токсичните вещества. Полезни са за черния дроб и жлъчката. 

Любопитни факти за ябълките

• Една средно голяма ябълка съдържа 80 калории.

• Кожата на ябълките съдържа повече антиоксиданти и фибри от сърцевината. Освен това съдържа и кверцетин.

• Най-много ябълки произвежда Китай, следван от САЩ, Турция, Полша и Италия.

• В света се произвеждат повече от 7500 сорта ябълки.

• Ябълковите дървета дават първите си плодове на 4-5 години.

• Археолозите имат доказателства, че хората са хапвали ябълки още в дале§ната 6500 г.пр.Хр.

• Ябълките не съдържат мазини, натрий и холестерол.

• Ябълките са добър източник на пектин

• В средно голяма ябълка има 5 грама фибри.

• Повечето ябълки все още се берат на ръка.

• Различните сортове ябълки варират в големина – от черешка до грейпфрут.

• Ябълки днес се отглеждат на много места в света, но поизхождат от региона между Каспийско и Черно море.

• Овъглени ябълки са открити в праисторически жилища в Швейцария.

• Повечето ябълкови цветове са розови, когато се отварят и постепенно избледняват до бяло.

• Някои ябълкови дървета живеят до 100 години.

• В колониални времена на много места в света наричали ябълките “зимни банани”.

• Любимо хоби на Джордж Вашингтон е било подрязването на ябълковите дървета в градината.

• Ябълката узрява 6 до 10 пъти по-бързо ако я държите на стайна температура в сравнение със съхранението в хладилник.

Вкусни рецепти с ябълки

С ябълки приготвяме вкусни рецепти по всяко време на годината! Представям ви някои лесни рецепти с ябълки, които често си приготвяме у дома:

как да направим ябълково пюре

Как да направим ябълково пюре?

Приготвяли ли сте си някога ябълково пюре? Ваше. Собствено. Ябълково пюре, в което знаете какво има. Пюре, което става бързо и лесно. Ако не сте, направете си с тази рецепта и ще видите колко е ароматно.

Ябълков десерт с канела и овесени ядки

Нека си направим този ябълков десерт, който въпреки че е приготвян от мен за Коледните празници, можем да си гонаправим по всяко време на годината! Той е разкошен, става лесно и е идеален както за делнични дни, така и за по-специални поводи.

Домашен ябълков сайдер с Ройбос

Домашният ябълков сайдер, който ще си направим, е чудесна сгряваща напитка за студени зимни дни (и не само зимни). Леко пикантна, с наситен аромат на чай Ройбос, канела и бърбън, тя е идеална за след вечеря и за новогодишни и коледни празници.

книга с вкусни и здравословни рецепти

Вкусни и здравословни рецепти с ябълки и не само...

Те са изключително лесни, приготвят се много бързо и са направени изцяло с растителни продукти. В тях няма глутен, захар и млечни продукти.

Анета

Здравей и добре дошъл! Аз съм Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено с природни източници е не само здравословно, но и много вкусно! Помагам на хора, които искат да се научат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри. Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история. Приятно четене и готвене!