Чиа семената и нейните ползи - главна картинка

Суперхраната чиа и 9 нейни ползи за здравето - ЧАСТ 1

Със сигурност терминът суперхрана ви е много добре познат, но с какво сте го свързвали когато сте го чули за пръв път? Представяли ли сте си нещо екзотично, което расте на непроходими и диви места? Е, суперхраната, за която ще говорим, е лесно достъпна и в същото време напълно заслужава своето определение. Известна в научните среди като Salvia hispanica, тя се смята за еднa от малкото суперхрани в природата.

Chia на езика на маите означава сила и се смята, че ацтеките-войни консумирали чиа семена за издръжливост и пъргавина. Само една лъжица чиа е била способна да ги поддържа  24 часа бодри и готови за нови битки.

Чиа семената нямат специфичен вкус или мирис и могат да се приемат не само от хората, но и от животните. Да, точно така! Нашите кучета, котки, зайчета и други домашни любимци могат също да се хранят с тази суперхрана!

Семената от чиа, произхождащи от Мексико и датиращи от културите на маите и ацтеките, са известни с богатството си на Омега-3 мастни киселини, фибри, протеини, антиоксиданти, витамини А, В, Е и D и минерали, включително сяра, желязо, йод, магнезий, калций, манган, ниацин и тиамин.

1. Защита на кожата от различни увреждания

Мексикански учени разкриват, че количеството антиоксиданти в семената от чиа в действителност е 2 пъти по-голямо  отколкото се е смятало. Затова можем да кажем, че чиата е една от най-богатите на антиоксиданти храни в света. Тъй като антиоксидантите спират до 70%  разрушителната дейност на свободните радикали, това довежда до възстановяване на кожата и превенция на бъдещи увреждания. Приемането на семена от чиа може да предотврати преждевременно стареене на кожата, предизвикано от свободните радикали.

2. Подобряване на работата на храносмилателната система

книга с вкусни и здравословни рецепти

Вкусни и здравословни рецепти с чиа и не само...

Те са изключително лесни, приготвят се много бързо и са направени изцяло с растителни продукти. В тях няма глутен, захар и млечни продукти.

В семената от чиа се съдържат много голямо количество фибри, които са от съществено значение за способността на организма да балансира нивата на инсулина. Семена като лен и чиа могат да бъдат естествен регулатор на кръвната захар поради високото съдържание на фибри и полезни мазнини.
Чиата абсорбира значително количество вода и веднага се разширява в стомаха докато човек се храни.По този начин тя помага на хората, които я консумират да се чувстват по-наситени и по-бързо да утолят чувството си на глад. Това доказва, че чиата пречи на глада и потиска апетита, което може да доведе до загуба на тегло. Също така е установено, че когато консумираме семена от чиа, в стомаха се образува подобно на желатин вещество, което действа като пребиотик, който подпомага развитието на пробиотиците в червата.

Суперхраната чиа 2

3. Подобряване на работата на сърдечно-съдовата система

Способността на чиа семената да се противопоставят на възпаленията, да регулират холестерола и да понижават високото кръвно налягане ги правят изключително полезни за здравето на сърцето. Чиа семената са с високо съдържание на линолова киселина – омега-6 мастна киселина, която помага на тялото да абсорбира мастноразтворимите витамини А, D, E и К. Чиата е с доста високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които защитават сърцето чрез понижаване на кръвното налягане, лошия холестерол и възпаленията. Възпаленията могат да причинят напрежение на кръвоносните съдове и да предизвикат сърдечни заболявания. Така че като ядете семена от чиа, можете да подпомогнете и защитите сърцето благодарение на омега-3 мастни киселини, което е просто още един пример за невероятните ползи от семената от чия.

4. Регулиране на нивата на кръвната захар и предотвратяване на диабет тип 2

Взимайки под внимание, че чиа семената имат богато съдържание на алфа-линоленова киселина и фибри, учени от Аржентина устаноили, че чиата може да предотврати метаболитни нарушения (като прекомерна мастна тъкан в кръвта) и инсулинова резистентност в развитието на диабета. Те направили следните два експеримента със здрави плъхове:

1. В продължение на три седмици те давали на плъховете богата на захароза храна, в която семената от чиа съставлявали основния хранителен източник на мазнини.

Като резултат било установено, че дислипидемията* и инсулиновата резистентност били напълно предотвратени. Всъщност нивата на кръвната захар на тези плъхове изобщо не се била променила, въпреки че захарта била 65% от диетата им в продължение на три седмици.

2. В продължение на три месеца учените давали на плъховете богата на захароза храна без в нея да има чиа семена.
В резултат плъховете имали дислипидемия и инсулинова резистентност. С тях учените продължили своите изследвания и в продължение на още два месеца ги подложили на диета, включваща както богато съдържание на захар, така и голямо количество чиа семена. В резултат на този експеримент, плъховете напълно възстановили предишното си здраво състояние.

Анета Бонева

АНЕТА БОНЕВА

Създадел на рецепти само с растителни продукти и страстен почитател на вкусната здравословна храна

“ 50 Вкусни и здравословни рецепти „

Без глутен, без захар и млечни продукти

💜 Книгата е страхотна! 💜

„Вече пробвах няколко рецепти от книжката и съм изключително доволна! Най-голямата ми слабост са десертите и от тук взех страхотни идеи за здравословни изкушения, които мога да правя и за бебето си, без да трупам празни калории“. 

– Мария Павлова

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Показване на всички коментари