You are currently viewing Сок от нар – дар за тяло, кожа и коса

Сок от нар – дар за тяло, кожа и коса! В него се съдържат огромно количество антиоксиданти, фолиева киселина и витамини A, C и E.

Защо сок от нар?

Надявам се да харесвате малките червени семенца на нара и да обичате сок от нар, защото нарът съдържа максималното количество антиоксиданти, които се освобождават когато плодът бъде изтискан, а сокът му съдържа повече от 100 фитохимикала и неговото пиене позволява бързо и лесно усвояване на всички хранителни вещества, циркулиращи в кръвта!

Сок от нар е добър източник на енергия, диетични фибри, протеини и минерали като калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, цинк и натрий. Той е богат на витамини като витамин К, витамин С, фолиева киселина, тиамин, рибофлавин, ниацин и умерено количество витамин Е. Най-доброто нещо за сока от нар е, че има 0 холестерол.

Една единствена чаша сок от нар ни осигурява около 40% от дневната нужда от фолиева киселина и витамини A, C и E. 

Нека се запознаем с изключителните му ползи за нашето тяло, кожа и коса и разберем защо той с право е наричан „божествен дар“ и „кралски червен сок“.  

Сок от нар - супер храна за добро тяло

1. Поддържа артериите гъвкави и еластични  като намалява риска за тяхното запушване и по този начин се явява мощно превантивно средство срещу атеосклерозата, която е една от водещите причини за сърдечно-съдовите заболявания.  

2. Въпреки че сок от нар съдържа фруктоза, той не увеличава нивото на кръвната захар, както правят другите плодови сокове.

3. Поддържа в норма кръвното налягане. Той е естествен аспирин, който защитава кръвта от сгъстяване и образуване на съсиреци.

4. Премахва свободните радикали в тялото и спира растежа и развитието на раковите клетки. Неговото високо съдържание на антиоксиданти стимулира белите кръвни клетки да неутрализирват токсините в организма, като по този начин довеждат до силна и здрава имунна система. Смята се, че нарът може да предизвика апоптоза (програмирано самоунищожение на клетките, когато те станат опасни за организма). Последни проучвания показват, че дневният прием на чаша сок от нар може да забави растежа на раковите клетки на простатата. Освен това сокът от нар блокирва работата на ензимът ароматаза, който превръща андрогена в естроген, хормон, който играе важна роля в развитието на рака на гърдата. 

5. Използва се при лечение на диария и дизентерия, тъй като активно участва в производството на ензими, които подпомагат правилното храносмилане. Разтварянето на една чаена лъжичка мед в чаша сок от нар облекчава проблемите при нарушено храносмилане.

6. Има силни анти-бактериални и анти-микробни свойства, които помагат в борбата с вируси и бактерии, и стимулират наличието на здрава  имунна система. Сокът от нар значително намалява броя на микробите в устата и се бори ефективно с появили се стафилококи.

7. Анемията е състояние, причинено от дефицит в тялото на червени кръвни клетки, които снабдяват тъканите с кислород. Сокът от нар съдържа голямо количество желязо и ежедневният му прием ще  спомагне за справянето с този дефицит.  Разтварянето на малко захар в сок от нар и капенето на две капки във всяка ноздра решава проблема с кървенето от носа. При попадане на мигли в очите, при зачервени или възпални очи, той е и едно отлично средство за решаване на тези проблеми.

8. Подпомага правилното функциониране на стомаха, сърцето и черния дроб. Този сок се препоръчва за утоляване на жаждата и тонизиране на организма през лятото.  Той също така успокоява инфекцията на пикочните пътища и улеснява уринирането. Голямото количество фибри в сока спомага за подобряване на храносмилането и регулиране на перисталтиката на червата.

9. Сок от нар ни защитава от увреждане на хрущяла. Затова силно се препоръчва на пациенти, страдащи от остеоартрит (заболяване, характеризиращо се с разрушаване на хрущялната тъкан, в резултат на което костните повърхности на ставата стават незащитени и това предизвиква възпаление и болка). Научни изследвания са доказали благоприятното въздействие на сока от нар върху влошено състояние на хрущяла. Неподсладеният сок от нар облекчава симптомите на артрит и намалява възпалението на костите. Редовният прием на този сок може да намали вероятността от поява на някои неврологични проблеми, като болестта на Алцхаймер.

10. Сок от нар е изключително полезен за бременните жени. Той е чудесен източник на редица витамини и минерали, включително фолиева киселина, която е много важен елемент в предродилния период на жената. Съдържанието на калий в този сок помага за предотвратяването на крампи на краката, които обикновено са свързани с бременността. Според направени последни проучвания във Вашингтонския университет по медицина (Washington University School of Medicine) , ако сокът от нар се приема редовно от бременни жени, рискът от преждевременно раждане или раждане на бебета с ниско тегло значително намалява.

Анета Бонева

АНЕТА БОНЕВА

Създадел на рецепти само с растителни продукти и страстен почитател на вкусната здравословна храна

💜 Книгата е страхотна! 💜

„Вече пробвах няколко рецепти от книжката и съм изключително доволна! Най-голямата ми слабост са десертите и от тук взех страхотни идеи за здравословни изкушения, които мога да правя и за бебето си, без да трупам празни калории“. 

– Мария Павлова