You are currently viewing Матча – чаят, който завладява пазара

Една чаша чай Матча се равнява на 10 чаши обикновен зелен чай по съдържание на количество антиоксиданти и полезни хранителни вещества.

Лято е, времето е топло, и повечето от вас сигурно се чудят как да се разхладят. Но скоро ще захладнее, а с идването на по-студените сезони ще се възобнови и желанието за топли напитки. А може би вече варите водата за чая? Преди обаче да посегнете към рафта и да използвате любимите си изсушени билки, дочетете тази статия. Ще ви представим напитката, която завладява света и постепенно става сензация и у нас. Става дума за зеленият чай Матча

Какво е Матча?

Най- простично казано, Матча е фино смлян чай с уникален пъстрозелен цвят. Това, което го прави толкова различен е начинът на неговото производство и приготвяне.

Какво е Матча

Чаят Матча се прави от растението Camellia Sinensis. Специфичното е, че двадесет дни преди беритбата на чаените листа, те биват засенчени, за да може да запазят наситения си цвят и полезни вещества. След като бъдат набрани, листата преминават процес на запарване и проветряване. Чрез специални уреди,  дръжките и жилите на листата се отделят и извърлят, докато накрая не останат само необходимите части на листото. Това е особено важна стъпка за качеството на продукта. Изчистеното вещество, което носи името Тенча, се оставя да изсъхне. След това се смила в гранитена, каменна преса и опаковано. Тази традиция не е изменяна от векове и бива спазвана стриктно в Япония- държавата, която е основен производител на висококачествения чай Матча. 

Производство на Матча

След като си купите чаят, просто залейте финия, зелен прах с топла вода, разбъркайте до получаване на пяна и се насладете на освежаващия вкус. През това време благоприятното действие на чаените листенца ще подобри много от вашите биопоказатели. 

Смята се, че десет чаши обикновен зелен чай се равняват на 1 чаша чай Матча. Фактът, че с пиенето на чая, вие приемате целите листенца на растението под формата на прах, допринася за това да извличате до 80% повече полезни вещества, отколкото бихте получили от отварата на други видове зелен чай.  

Какви са ползите от чая Матча?

Честата, но не прекалена, употреба на чая може да подейства благоприятно на тялото ви. Вие можете да станете по-концентрирани и заредени с енергия.

На първо място, чаят е известен с това, че е богат на антиоксиданти. А ние знам, че колкото повече антиоксиданти приемаме, толкова по-добре, тъй като именно това са веществата, които се борят с токсините в тялото ви. Сравнено с други видове зелен чай, Матча съдържа до 137 пъти по-голямо количество антиоксиданти. И преди да сте задали следващия логичен въпрос, ще ви отговорим:  да,  Матча е лидер в количеството антиоксиданти и сред супер-храни като броколи, годжи бери, спанак и  боровинки, а не само сред различните видове чай.

Небезизвестен е и фактът, че този чай често бива съпоставян с кафето, което е така мило и свидно на голяма част от нас. Причината за тази съпоставка се крие в това, че макар Матча, да съдържа два пъти по-малко кофеин от кафето, начинът, по който тялото ви усвоява чая, допринася за това да сте активни и енергизирани до шест часа след 1 чаша чай, без да изпитвате зависимост.

Приемът на този чай помага на тялото ви да се бори с различни вируси, възпаления и болести като подсилва имунната ви система. Зарежда с всевъзможни полезни вещества като протеини, фибри, витамини, аминокиселини, органични киселини и други. Матча може да ви помогне в борбата с  алергиите, да подпомогне изгарянето на излишните килограми, да благоприятства дейността и състоянието на сърдечните ви съдове като намали количествата вреден холестерол, и не на последно място, чаят може да ви помогне да останете концентрирани по-дълго и да намалите нивата си на стрес.

Няколко полезни съвета

За да сте сигурни, че продуктът, който купувате е с високо качество, а и за да съумеете да се насладите на полезните му качества оптимално важно е да вземете под внимание няколо неща:

 Цветът на традиционият чай Матча е ярко зелен, а вкусът му е сладък с нотки на лека горчивина.

 Висококачественият продукт се разтваря лесно във вряла вода и бързо образува пяна.

 Когато купувате Матча, е добре да имате предвид, че след първите седмици след отварянето на продукта, той постепенно ще започне да губи част от своите благоприятни вещества и няма да бъда така свеж, така че по възможност вземете количество, което да успеете да използвате в рамките на първия месец.

 Дръжте чая далеч от слънчева светлина и на стайна температура.

 Препоръчително е да не се приемат повече от 5 чаши чай Матча на ден!

Здраве със здравословни рецепти:

Анета Бонева

АНЕТА БОНЕВА

Създадел на рецепти само с растителни продукти и страстен почитател на вкусната здравословна храна

💜 Книгата е страхотна! 💜

„Вече пробвах няколко рецепти от книжката и съм изключително доволна! Най-голямата ми слабост са десертите и от тук взех страхотни идеи за здравословни изкушения, които мога да правя и за бебето си, без да трупам празни калории“. 

– Мария Павлова

Идея за статията: ‘Пътешествие към здравето

АвторНия Бадьокова

Анета

Здравей и добре дошъл! Аз съм Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено с природни източници е не само здравословно, но и много вкусно! Помагам на хора, които искат да се научат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри. Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история. Приятно четене и готвене!