You are currently viewing Коприва – невероятни нейни ползи и рецепти

Копривата е вкусна и полезна храна, а нейните витамини и минерали са от изключително значение за нашата кръвоносна система.

Копривата е познато и широко употребявано от дълбока древност тревисто многогодишно растение от семейство Копривови. Тя е билка, от която се използват листа, корена и семето. Младите листа  служат за храна, а от стъблата се правят влакна в текстилната индустрия.

Когато копривата цъфти, се берат само здрави, напълно развити едри листа и се сушат бързо на проветриво място. Коренът се вади наесен, като се секат висящите съцветия със семената. След като се измие, коренът се суши бързо.

Копривата расте по влажните места около къщите в Европа, Азия, северна Африка и Северна Америка. Изисква почва, богата на фосфати и нитрати, и затова често се среща в занемарени места близо до жилищни постройки. Виреенето на копривата означава, че почвата, на която расте, е изключително богата на фосфати, а това обикновено се свързва с присъствието на хора.

Ползи на копривата за нашето здраве

Копривата е полезна за функционирането на организма. В състава й влизат десетки уникални компоненти, включително ценни хранителни вещества, витамини и минерали. Сред тях са витамин С, витамин К, бета каротин, калий, калций, силиций, желязо, серотонин, полифеноли и всички незаменими аминокиселини. Листата й са богати на витамини и минерали. Използват се под формата на отвара (сварени във вода) като леко диуретично средство и против диария. Смята се, че копривата е добро лекарство за анемия и действа благоприятно върху метаболизма. 

Копривата се препоръчва като мощно средство за предпазване от чернодробни, артритни, ревматични и бъбречни заболявания.

Отварата от коприва намалява съдържанието на захар в кръвта. Освен за пикочните пътища, копривата е полезна и за отделителната система, тъй като добре регулира работата на стомаха.

Продължителният прием на запарка от растението засилва имунната система и бори вирусните заболявания и бактериалните инфекции. 

Копривата се използва и като зеленчук. Младите й листа се берат през пролетта и се готвят като спанак. За разлика от него обаче тя не съдържа вредната оксалова киселина. Ако при брането ,,милвате” листата, няма да се опарите, защото власинките й растат успоредно на повърхността на листата.

Копривата се използва широко и в индустрията. Екстрактът от листата й се употребява при производството на шампоани против пърхот, които придават блясък на косата. От стъблата й се получава влакно, подобно на лененото, с тази разлика, че за отглеждането на копривата не са необходими почти никакви агротехнически мерки нито пък хербициди, пестициди и изкуствени торове. От корена се получава жълта боя, а от листата – зелена. Влакната от стъблото са груби и дълги. В Германия копривата се използва много за получаване на влакна. По време на Втората световна война влакната, получени от копривата, са били основната суровина за изработката на военни униформи.

Народни рецепти с коприва

книга с вкусни и здравословни рецепти

Вкусни и здравословни рецепти с коприва и не само...

Те са изключително лесни, приготвят се много бързо и са направени изцяло с растителни продукти. В тях няма глутен, захар и млечни продукти.

Рецепта за страдащите от интензивен косопад:

100 грама нарязани листа от коприва се заливат с 0.5 литра вода и 0.5 литра оцет. Сместа се вари 30 минути и се прецежда. Вечер преди лягане косата се изплаква с така приготвената отвара.

Изпитана рецепта за заздравяване на косата с коприва: 

Веднъж на 1-2 седмици след измиване, косата се намокря със запарка от сухи листа от коприва, която се втрива в кожата на главата.

За приготвянето на запарката се взима 1 супена лъжица нарязана коприва, залива се с чаша вряла вода и се кисне като чай. изстиналата запарка се прецежда.

Чаят от коприва лекува проблеми на пикочната система. Той успешно се справя с пясък в бъбреците и пикочния мехур, както и при болестно задържане на урина. 

Как се прави чаят от коприва?

Когато приготвяте чай от прясно набрани листа, можете да ги сложите на котлона в малка тенджера с вода и да изчакате, докато водата кипне. 

Когато приготвяте чай от сушена коприва, достатъчно е да запарите билката с предварително кипната вода за 5-10 минути, след което да я прецедите. Количеството и пропорциите са на ваше усмотрение (няма твърдо правило колко да бъдат те).

Коприва - вкусни рецепти

Копривата се използва за храна от незапомнени времена. Предлагаме ви рецепти, с които да разнообразите вашата трапеза с вкусни ястия от коприва: 

пролетна супа от коприва

Пролетна супа от коприва

След тежкия зимен сън цялата природа се пробужда, зажадняла за нов живот. И точно като вълшебна фея, тя ни поднася подарък: копривата – една от най-полезните билки, идваща точно навреме, за да ни подсили след зимата и помогне да преодолеем пролетната умора.

Лесно веган песто от коприва

Хайде да си направим вкусно, засищащо и готово за 30 минути песто от коприва! Взимаме най-нежната и крехка част от копривата, откъсваме само връхчетата до второто листо. Измиваме, попарваме с гореща вода и се впускаме в приключението по приготвяне на това вкусно песто от коприва!

книга с вкусни и здравословни рецепти

Вкусни и здравословни рецепти с коприва и не само...

Те са изключително лесни, приготвят се много бързо и са направени изцяло с растителни продукти. В тях няма глутен, захар и млечни продукти.

Анета

Здравей и добре дошъл! Аз съм Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено с природни източници е не само здравословно, но и много вкусно! Помагам на хора, които искат да се научат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри. Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история. Приятно четене и готвене!