15 доказани ползи на фурмите - част 2

Многобройни са ползите на фурмите за нашето здраве. Вижте кои са най-изявените от тях и как ефективно да ги използвате във вкусни рецепти.

Фурмите съдържат голямо количество антиоксиданти и редовната им консумация може да понижи риска от невродегенеративни заболявания, да ни защити срещу оксидативен стрес и възпаление в мозъка.

Превенция на рака на дебелото черво

Фибрите във фурмите са от съществено значение за здравето на стомашно-чревната система. Те помагат на перисталтиката на червата, увеличават количеството на полезните им бактерии и служат за превенция на рака на дебелото черво.

Анемията се характеризира с недостиг на червени кръвни клетки в човешкото тяло и се дължи на недостига на желязо. Редовното консумиране на фурми може значително да увеличи количеството желязо в кръвта поради високо си съдържание на този елемент.

Запазване на микробиома на червата

Червата са населени с разнообразна популация от микроорганизми, много от които са от съществено значение за нашето здраве, както и за усвояване на хранителните вещества. Тези микроорганизми могат да бъдат потиснати по много начини, вариращи от заболяване до употреба на лекарства. Фурмите съдържат разтворими фибри, които са биотично хранене за тези бактерии и те могат да се възпроизвеждат и да колонизират червата.

книга с вкусни и здравословни рецепти

Вкусни и здравословни рецепти с фурми и не само...

Те са изключително лесни, приготвят се много бързо и са направени изцяло с растителни продукти. В тях няма глутен, захар и млечни продукти.

Стареенето е нормален процес, който не може да бъде спрян. Но това не означава, че не можем да поддържаме кожата си здрава, еластична и в добро здраве. А фурмите с техните витамини А, С, В1, В2, протеини, калций, фосфор, желязо и магнезий не само правят възможно всичко това, но и могат да действат като рефлектори на ултравиолетовите лъчи, блокирайки щетите, причинени от слънцето.

Бременността е времето, когато нуждите от калории и хранителни вещества нарастват. Фурмите са с високо съдържание на калории от въглехидрати и са отлични източници на фолиева киселина. Фолиевата киселина е необходима за предотвратяване на дефекти на невралната тръба и за правилното развитие на мозъка на плода. Консумирането на няколко фурми всеки ден е отличен начин да се окаже превантивна подкрепа на здравето на плода.

Засилете имунитета си по време на бременността с вкусни и здравословни рецепти без глутен и без захар – вижте ТУК.

Витамините и минералите във фурмите ги правят идеални за стимулиране и укрепване на нервната система. Така например калият е един от основните елементи, който заздравява нервната система и подобрява скоростта и гъвкавостта на мозъчната дейност. 

Органичната сяра има способността да намалява или елиминира алергичните реакции към храни, химикали и вдишани алергени. Също намалява реакциите към ухапвания от комари, пчели, отровни паяци и змии. Намалява възпалението, болката, сковаността и подутините, свързани с артрит или други проблеми на опорно-двигателния апарат и помага да се нормализира кръвната химия при тези състояния. Не са много плодовете, които съдържат органична сяра, но един от най-интересните аспекти на фурмите е наличието на този елемент в тях. 

книга с вкусни и здравословни рецепти

Вкусни и здравословни рецепти с фурми и не само...

Те са изключително лесни, приготвят се много бързо и са направени изцяло с растителни продукти. В тях няма глутен, захар и млечни продукти.

Анета

Здравей и добре дошъл! Аз съм Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено с природни източници е не само здравословно, но и много вкусно! Помагам на хора, които искат да се научат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри. Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история. Приятно четене и готвене!
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Показване на всички коментари