15 доказани ползи на фурмите - част 2

Многобройни са ползите на фурмите за нашето здраве. Вижте кои са най-изявените от тях и как ефективно да ги използвате във вкусни рецепти.

Подобряване работата на мозъка

Фурмите съдържат голямо количество антиоксиданти и редовната им консумация може да понижи риска от невродегенеративни заболявания, да ни защити срещу оксидативен стрес и възпаление в мозъка.

Превенция на рака на дебелото черво

Превенция на рака на дебелото черво

Фибрите във фурмите са от съществено значение за здравето на стомашно-чревната система. Те помагат на перисталтиката на червата, увеличават количеството на полезните им бактерии и служат за превенция на рака на дебелото черво.

Предотвратяване на анемия

Анемията се характеризира с недостиг на червени кръвни клетки в човешкото тяло и се дължи на недостига на желязо. Редовното консумиране на фурми може значително да увеличи количеството желязо в кръвта поради високо си съдържание на този елемент.

Фурмите като средство за запазване на микробиома на червата

Запазване на микробиома на червата

Червата са населени с разнообразна популация от микроорганизми, много от които са от съществено значение за нашето здраве, както и за усвояване на хранителните вещества. Тези микроорганизми могат да бъдат потиснати по много начини, вариращи от заболяване до употреба на лекарства. Фурмите съдържат разтворими фибри, които са биотично хранене за тези бактерии и те могат да се възпроизвеждат и да колонизират червата.

Фурмите имат противостареещ ефект

книга с вкусни и здравословни рецепти

Вкусни и здравословни авторски рецепти от природата

Те са изключително лесни, приготвят се много бързо и са направени изцяло с растителни продукти. В тях няма глутен, захар и млечни продукти.

Стареенето е нормален процес, който не може да бъде спрян. Но това не означава, че не можем да поддържаме кожата си здрава, еластична и в добро здраве. А фурмите с техните витамини А, С, В1, В2, протеини, калций, фосфор, желязо и магнезий не само правят възможно всичко това, но и могат да действат като рефлектори на ултравиолетовите лъчи, блокирайки щетите, причинени от слънцето.

Фурмите в подкрепа на бременността

Бременността е времето, когато нуждите от калории и хранителни вещества нарастват. Фурмите са с високо съдържание на калории от въглехидрати и са отлични източници на фолиева киселина. Фолиевата киселина е необходима за предотвратяване на дефекти на невралната тръба и за правилното развитие на мозъка на плода. Консумирането на няколко фурми всеки ден е отличен начин да се окаже превантивна подкрепа на здравето на плода.

Укрепване на нервната система

Витамините и минералите във фурмите ги правят идеални за стимулиране и укрепване на нервната система. Така например калият е един от основните елементи, който заздравява нервната система и подобрява скоростта и гъвкавостта на мозъчната дейност. 

Превенция на алергиите

Органичната сяра има способността да намалява или елиминира алергичните реакции към храни, химикали и вдишани алергени. Също намалява реакциите към ухапвания от комари, пчели, отровни паяци и змии. Намалява възпалението, болката, сковаността и подутините, свързани с артрит или други проблеми на опорно-двигателния апарат и помага да се нормализира кръвната химия при тези състояния. Не са много плодовете, които съдържат органична сяра, но един от най-интересните аспекти на фурмите е наличието на този елемент в тях. 

✅ Какво трябва да знаем за казеина и как се появява непоносимостта към лактозата?

✅ Хранене без казеин и лактоза – що е то и има ли почва в нашето ежедневие?

✅ Кои са най-популярните растителни заместители на кравето мляко и кои са техните полезни свойства?

✅ Как да си приготвите лесно и бързо млека само с растителни продукти и да ви е вкусно?

✅ Кои са хранителните рецепти при наднормено тегло и начините за тяхното приготвяне?

✅ Кои са най-популярните растителни заместители на яйцата и как лесно да си ги приготвим у дома?

✅ Констипация и как успешно да се справим с нея?

✅ Кои са хранителните рецепти при проблеми с дебелото черво?

✅ Ароматерапия и как успешно да я използваме за справяне със стреса?

✅ Кои са 20-те най-здравословни храни на планетата и как максимално да се възползваме от тях за оптимален резултат?

✅ Кои са 10-те най-лечебни билки и подправки и как ефективно да ги прилагаме в кухнята?

✅ Кои са 7-те най-популярни мита за храните и как ги правим на пух и прах?

✅Как най-удачно да комбинираме съставките в балансирано ежедневно меню?

🎁 Отговорите на тези въпроси, както и пълната информация по темата можете да видите в БОНУСИТЕ-ПОДАРЪК към моята книга „50 вкусни и здравословни рецепти без глутен, без захар, без яйца и млечни продукти“ 👇

Анета

Здравей и добре дошъл! Аз съм Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено с природни източници е не само здравословно, но и много вкусно! Помагам на хора, които искат да се научат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри. Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история. Приятно четене и готвене!
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Показване на всички коментари