You are currently viewing Свежа салата с цвекло, моркови и праз

Настърганото цвекло и моркови са едни от любимите ми съставки. Те са идеални за салати като добавят в тях много антиоксиданти, витамини и минерали. Салатата от цвекло, моркови и праз не прави изключение. Тя е не само  пример за богато съдържание на тези супер полезни зеленчуци, но и става изключително бързо и лесно за приготвяне. 

Салатата с цвекло, моркови и праз е:

Прясна
Хрупкава
Зеленчукова
Супер ароматна
Пъстра
Много вкусна
Сочна
Свежа

Морковите, разбира се, са много добре познати на човечеството, но те не винаги са били обагрени в оранжевия цвят, който ние така добре познаваме. Открити преди 5000 години, техният първоначален цвят бил червен, черен, жълт, бял или предимно лилав. Първоначално са били култивирани в Авганистан и са имали жълта сърцевина, покрита с лилава обвивка. Ярките оранжеви моркови  са започнали да се отглеждат от холандците в средновековието и днес те са най-често срещаните.

Морковите са особено полезни за очите, кожата, храносмилателната система и зъбите. Без съмнение те са любими на Бъгс Бъни и най-много допринасят за неговата бързина, енергия и интелигентност.

Цвеклото винаги ще е на мода, защото добавя цвят, вкус и богат спектър от  антиоксиданти навсякъде, където се използва. Смята се, че когато един мъж и една жена ядат от едно и също цвекло, те ще се свържат и влюбят един в друг. Има безброй разновидности на цвеклото, като всяка от тях е с определен вкус и хранителен профил: златисто-жълт, ярко бял, бонбонено розов или розов на бели черти. Но независмо какъв сорт цвекло използваме, всички те имат невероятна полза за здравето. В рецептата ние използваме ярко червеното цвекло, което у нас е най-често срещания вид. 

книга с вкусни и здравословни рецепти

Вкусни и здравословни рецепти с червено цвекло, моркови, праз и не само...

Те са изключително лесни, приготвят се много бързо и са направени изцяло с растителни продукти. В тях няма глутен, захар и млечни продукти.

Съставки

• 2 моркова

• 4 глави червено цвекло

• 2 връзки праз

• 4 с.л. сок от лимон

• щипка хималайска сол

олио от гроздови семена

• 1 връзка магданоз

Начин на приготвяне

1. Обелете главите цвекло и ги измийте.

2. Обелете и измийте морковите и праза. 

3. Настържете червеното цвекло и морковите. Нарежете стръковете праз и измития магданоз на ситно.

4.  Добавете подправките на вкус. Разбъркайте всички съставки много добре.

5.  По желание можете да добавите в салатата сурови слънчогледови или тиквени семки, конопено семе или тофу. 

Полезни съвети

1.  За по-пикантен вкус можете да добавите към салатата счукан чесън, настърган джинджифил или смес от куркума и черен пипер.  

2.  Можете да добавите също така зрънца от нар, резенчета ябълка или любими ваши ядки и семена.

3. Ако по време на приготвяне на салатата ръцете ви се оцветат в червено, изплакнете ги с изстискан лимонов сок и червената боя ще се отмие.

4. Салатата е най-добра за консумация първите две седмици след като бъде направена.  Съхранявайте я в хладилник.

ПРИЯТЕН АПЕТИТ! ❤️ 🧡 💛

книга с вкусни и здравословни рецепти

Вкусни и здравословни рецепти с червено цвекло, моркови, праз и не само...

Те са изключително лесни, приготвят се много бързо и са направени изцяло с растителни продукти. В тях няма глутен, захар и млечни продукти.

Анета

Здравей и добре дошъл! Аз съм Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено с природни източници е не само здравословно, но и много вкусно! Помагам на хора, които искат да се научат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри. Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история. Приятно четене и готвене!