27 любопитни факти за цвеклото - основна снимка

Кратка история на цвеклото

За родина на дивото цвекло, прародител на цвеклото, с което сме запознати днес, се смята Северна Африка и морските крайбрежия на Азия и Европа. В тези праисторически времена хората консумирали повече листата на цвеклото отколкото неговия корен. През 16 век древните римляни били едни от първите, които започнали да използват корените за храна.  Постепенно и други племена последвали техния пример, разпространявайки този ценен зеленчук в цяла Северна Европа.

През 19 век цвеклото започва да се използва като ценен източник на захар, неговата популярност непрекъснато расте и в Полша бива построена първата захарна фабрика. Днес в списъка на водещите търговски производители на цвекло влизат САЩ, Руската Федерация, Франция, Полша и Германия.

Независимо дали обичате цвекло или не сте голям негов почитател, безспорно има много причини, които го нареждат в списъка на здравословните храни. Нека се запознаем с тях и разберем кои са най-изявените ползи на цвеклото за нашето здраве.

Ползи за здравето

1. Последни проучвания показват, че червеното цвекло съдържа голямо количество фитонутриенти, антиоксиданти, витамини и микроелементи, които имат свойството да ни предпазват от различни заболявания и неразположения. Така например, то играе важна роля в поддържане здравето на очите благодарение на фитонутриентите лутеин и зеаксантин, които спомагат за предпазване от катаракта и макуларна дегенерация. Лутеинът и зеаксантинът се съдържат в по-голям процент в листата на червеното цвекло отколкото в неговия корен, въпреки че корените на някои жълти кореноплодни зеленчуци, като жълти моркови или жълто цвекло, съдържат повече лутеин отколкото оранжевите или червените версии на тези храни.

2. Комбинацията от антиоксидантни и противовъзпалителни молекули в цвеклото прави тази храна много силен кандидат за намаляване на риска от много видове рак. Лабораторни изследвания върху човешки туморни клетки са потвърдили тази вероятност за дебелото черво, стомаха, нервната система, белия дроб, гърдата, простатата и рак на тестисите.

книга с рецепти за сирена, дипове и разядки само с растителни продукти

Вкусни и здравословни авторски рецепти от природата

Те са изключително лесни, приготвят се много бързо и са направени изцяло с растителни продукти. В тях няма глутен, захар и млечни продукти.

3. Фитонутриентите в цвеклото възпрепятстват активността на ензимите циклооксигенеза, като по този начин осъществяват противовъзпалителна активност в организма.

4. Цвеклото съдържа голямо количество фибри, които въздействат благоприятно върху храносмилателната ни система. Също така цвеклото се използва за лечение на неправилно храносмилане. Съдържанието на желязо в него може да предотврати анемия.

27 любопитни факти за цвеклото 2

5. Цвеклото е богато на бета-каротин, най-често срещаният каротиноид в зеленчуците, който подпомага метаболизма, предпазва тялото от окисляване, стимулира имунната система и е основен източник в диетата ни на витамин А.

6. Консумацията на цвекло намалява риска от диабет и невродегенеративни заболявания като болестите на Алцхаймер и Паркинсон.

7. Пигментите, които придават наситения цвят на цвеклото се наричат беталаини. Те биват два основни типа: бетацианини и бетаксантини. Бетацианините са пигменти, които придават червено-виолетовия цвят на цвеклото.  Най-добре изследван от тях е бетаинът, който предпазва вътрешните органи и намалява риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания.  Бетаксантините са пигменти, които определят цвета на жълтите кореноплодни (картофи, цвекло, моркови и др.). Много от беталаините  в цвеклото функционират като антиоксиданти и противовъзпалителни молекули.

8. Намалява кръвното налягане и риска от инсулт и инфаркт. Подобрява ефективността на спортистите по време на тренировки и състезания, тъй като стимулира азотния окис, който разширява кръвоносните съдове и усилва циркулацията на кръвта към мускулите.

9. Поддържа артериите гъвкави и държи контрола върху нивото на „лошия“ (LDL) холестерол като по този начин предотвратява появата на атеросклероза.

10. Помага за пречистване на кръвта от токсини и тежки метали. Неговите „глутатиони“ (най-важните антиоксиданти в човешкия организъм), са от съществено значение за детоксикацията на черния дроб и други храносмилателни органи. Проучвания показват, че кръвта на животни, на които е даван екстракт от цвекло е по-пречистена и без отпадъци в сравнение с кръвта на животни, на които не е даван такъв екстракт.

11. Регулира производството на полови хормони и увеличават притока на кръв към половите органи. Ето защо се смята, че поддържа сексуалното здраве и може да се използва като естествен афродизиак.

 12. Притежава анти-ейдж свойства. Консумирането на цвекло е едно отлично средство за пречистване на храносмилателната система и кръвта. Детоксикацията на организма в комбинация с действието на антиоксидантите оказват мощно въздействие върху забавянето на процесите на стареене.

13. Отслабването на паметта е много често срещано сред възрастните хора. Консумирането на червено цвекло е най-доброто решение за този проблем, тъй като се увеличава притока на кръв към мозъка, което от своя страна намалява ефекта от деменция.

14. Честата консумация на цвекло води до здрави и силни кости, защото съдържащите се в него естествени минерали, като силициев диоксид, помагат на организма да усвоява калция по подходящ начин.

освежаващи рецепти за лятото

Вкусни и здравословни авторски рецепти от природата

Те са изключително лесни, приготвят се много бързо и са направени изцяло с растителни продукти. В тях няма глутен, захар и млечни продукти.

15. Цвеклото е богато на хранителни вещества, които помагат за засилване на имунната система и за произвеждане на нови кръвни клетки. Фолиева киселина в цвеклото е от съществено значение по време на бременност, тъй като тя може да предотврати спина бифида (липса на развитието на гръбначния мозък) в плода. Фолиевата киселина също така подобрява растежа на тъканите.

16. Учените са доказали, че цвеклото е много добър енергиен доставчик и пиенето на около 250 мл сок от цвекло преди всяко упражнение или физическа активност повишава спортните резултати като се подобрява работата на кръвоносните съдове.

17. Цвеклото е популярно със своите разтворими фибри, които могат да стабилизират нивото на глюкоза в кръвта. Разтворимите фибри също така помагат в борбата срещу мазнините и затова цвеклото се използва в диети за отслабване.

18. Сокът от цвекло прочиства кръвта и осигурява сияен вид на лицето и здрава кожа. Той съдържа антиоксиданти, които помагат за намаляване на свободните радикали в организма и за намаляване на  ранните признаци на стареене.

19. Цвеклото съдържа протеини, фосфор, калий и много други важни витамини и минерали, които подобряват притока на кръв към кожата на главата и премахват мъртвите клетки от скалпа. Цвеклото има антисептични и противовъзпалителни свойства, които укрепват корените на косата и премахват пърхота.

20. Благодарение на своя наситен цвят, цвеклото се използва като оцветител в много храни и напитки, а също така и като естествена боя за коса.

Червеното цвекло безспорно носи много ползи за здравето, но в някои случаи може да доведе и до странични ефекти. Нека се запознаем с най-разпространените от тях:

1. Хората, страдащи от хемохроматоза* или Болест на Уилсън* трябва да избягват високата консумация на богатото на мед и желязо червено цвекло, тъй като това може да доведе до потенциално натрупване на тези два елемента в организма.

2. При консумацията на голямо количество червено цвекло, в организма ви се натрупват прекалено много пигменти беталаини, които се изхвърлят от тялото ви, като е възможно урината ви да се оцвети в червен цвят. Това състояние се нарича beeturia и не е опасно. Не трябва да се стряскате или паникьосвайте, ако ви се случи.

3. При някои хора концентрацията на бетаин в цвеклото може да предизвика гадене, стомашно разстройство и диария.

4. Хората, страдащи от бъбречни заболявания трябва да внимават при консумацията на червено цвекло, за да избегнат здравословни проблеми.

5. По време на бременност приемът на червено цвекло трябва да се ограничи, защото то има неблагоприятно действие върху развиващия се плод.

6. Червеното цвекло понижава кръвното налягане. За хора с високо кръвно налягане, това е благословия, но когато се приемат едновременно медикаменти за тази цел и се консумира доволно количество червено цвекло, нивото на кръвното налягане може да се понижи драстично и да предизвика замаяност и слабост.

7. Високото съдържание на оксалати* в червеното цвекло увеличава възможността за образуването на бъбречни камъни в организма. Затова болните и хората с бъбречни проблеми трябва да ограничат приема на червено цвекло (оксалати се съдържат и в спанака, магданоза, бобовите култури, ядки, кафе и др.)

*Хемохроматоза –състояние , при което се получава повишено натрупване на желязо в органите.

* Болест на Уилсън – наследствено заболяване, което се дължи на дефект в метаболизма на медта, в резултат на което тя се натрупва в различни органи и води до тяхното увреждане.

*Оксалати – отпадъчни продукти, които се отделят в черния дроб при преработка на белтъците. Способстват за извличането от организма на калция и желязото.

✅ Какво трябва да знаем за казеина и как се появява непоносимостта към лактозата?

✅ Хранене без казеин и лактоза – що е то и има ли почва в нашето ежедневие?

✅ Кои са най-популярните растителни заместители на кравето мляко и кои са техните полезни свойства?

✅ Как да си приготвите лесно и бързо млека само с растителни продукти и да ви е вкусно?

✅ Кои са хранителните рецепти при наднормено тегло и начините за тяхното приготвяне?

✅ Кои са най-популярните растителни заместители на яйцата и как лесно да си ги приготвим у дома?

✅ Констипация и как успешно да се справим с нея?

✅ Кои са хранителните рецепти при проблеми с дебелото черво?

✅ Ароматерапия и как успешно да я използваме за справяне със стреса?

✅ Кои са 20-те най-здравословни храни на планетата и как максимално да се възползваме от тях за оптимален резултат?

✅ Кои са 10-те най-лечебни билки и подправки и как ефективно да ги прилагаме в кухнята?

✅ Кои са 7-те най-популярни мита за храните и как ги правим на пух и прах?

✅Как най-удачно да комбинираме съставките в балансирано ежедневно меню?

🎁 Отговорите на тези въпроси, както и пълната информация по темата можете да видите в БОНУСИТЕ-ПОДАРЪК към моята книга „50 вкусни и здравословни рецепти без глутен, без захар, без яйца и млечни продукти“ 👇

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Показване на всички коментари