27 любопитни факти за цвеклото - основна снимка

Кратка история на цвеклото

За родина на дивото цвекло, прародител на цвеклото, с което сме запознати днес, се смята Северна Африка и морските крайбрежия на Азия и Европа. В тези праисторически времена хората консумирали повече листата на цвеклото отколкото неговия корен. През 16 век древните римляни били едни от първите, които започнали да използват корените за храна.  Постепенно и други племена последвали техния пример, разпространявайки този ценен зеленчук в цяла Северна Европа.

През 19 век цвеклото започва да се използва като ценен източник на захар, неговата популярност непрекъснато расте и в Полша бива построена първата захарна фабрика. Днес в списъка на водещите търговски производители на цвекло влизат САЩ, Руската Федерация, Франция, Полша и Германия.

Независимо дали обичате цвекло или не сте голям негов почитател, безспорно има много причини, които го нареждат в списъка на здравословните храни. Нека се запознаем с тях и разберем кои са най-изявените ползи на цвеклото за нашето здраве.

🎁 На края на страничката те очаква изненада –  вземи своята книга с вкусни и здравословни авторски рецепти! – кликни ТУК

Ползи за здравето

1. Последни проучвания показват, че червеното цвекло съдържа голямо количество фитонутриенти, антиоксиданти, витамини и микроелементи, които имат свойството да ни предпазват от различни заболявания и неразположения. Така например, то играе важна роля в поддържане здравето на очите благодарение на фитонутриентите лутеин и зеаксантин, които спомагат за предпазване от катаракта и макуларна дегенерация. Лутеинът и зеаксантинът се съдържат в по-голям процент в листата на червеното цвекло отколкото в неговия корен, въпреки че корените на някои жълти кореноплодни зеленчуци, като жълти моркови или жълто цвекло, съдържат повече лутеин отколкото оранжевите или червените версии на тези храни.

2. Комбинацията от антиоксидантни и противовъзпалителни молекули в цвеклото прави тази храна много силен кандидат за намаляване на риска от много видове рак. Лабораторни изследвания върху човешки туморни клетки са потвърдили тази вероятност за дебелото черво, стомаха, нервната система, белия дроб, гърдата, простатата и рак на тестисите.

книга с вкусни и здравословни рецепти

Вкусни и здравословни рецепти с червено цвекло и не само...

Те са изключително лесни, приготвят се много бързо и са направени изцяло с растителни продукти. В тях няма глутен, захар и млечни продукти.

3. Фитонутриентите в цвеклото възпрепятстват активността на ензимите циклооксигенеза, като по този начин осъществяват противовъзпалителна активност в организма.

4. Цвеклото съдържа голямо количество фибри, които въздействат благоприятно върху храносмилателната ни система. Също така цвеклото се използва за лечение на неправилно храносмилане. Съдържанието на желязо в него може да предотврати анемия.

27 любопитни факти за цвеклото 2

5. Цвеклото е богато на бета-каротин, най-често срещаният каротиноид в зеленчуците, който подпомага метаболизма, предпазва тялото от окисляване, стимулира имунната система и е основен източник в диетата ни на витамин А.

6. Консумацията на цвекло намалява риска от диабет и невродегенеративни заболявания като болестите на Алцхаймер и Паркинсон.

7. Пигментите, които придават наситения цвят на цвеклото се наричат беталаини. Те биват два основни типа: бетацианини и бетаксантини. Бетацианините са пигменти, които придават червено-виолетовия цвят на цвеклото.  Най-добре изследван от тях е бетаинът, който предпазва вътрешните органи и намалява риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания.  Бетаксантините са пигменти, които определят цвета на жълтите кореноплодни (картофи, цвекло, моркови и др.). Много от беталаините  в цвеклото функционират като антиоксиданти и противовъзпалителни молекули.

8. Намалява кръвното налягане и риска от инсулт и инфаркт. Подобрява ефективността на спортистите по време на тренировки и състезания, тъй като стимулира азотния окис, който разширява кръвоносните съдове и усилва циркулацията на кръвта към мускулите.

9. Поддържа артериите гъвкави и държи контрола върху нивото на „лошия“ (LDL) холестерол като по този начин предотвратява появата на атеросклероза.

10. Помага за пречистване на кръвта от токсини и тежки метали. Неговите „глутатиони“ (най-важните антиоксиданти в човешкия организъм), са от съществено значение за детоксикацията на черния дроб и други храносмилателни органи. Проучвания показват, че кръвта на животни, на които е даван екстракт от цвекло е по-пречистена и без отпадъци в сравнение с кръвта на животни, на които не е даван такъв екстракт.

11. Регулира производството на полови хормони и увеличават притока на кръв към половите органи. Ето защо се смята, че поддържа сексуалното здраве и може да се използва като естествен афродизиак.

 12. Притежава анти-ейдж свойства. Консумирането на цвекло е едно отлично средство за пречистване на храносмилателната система и кръвта. Детоксикацията на организма в комбинация с действието на антиоксидантите оказват мощно въздействие върху забавянето на процесите на стареене.

13. Отслабването на паметта е много често срещано сред възрастните хора. Консумирането на червено цвекло е най-доброто решение за този проблем, тъй като се увеличава притока на кръв към мозъка, което от своя страна намалява ефекта от деменция.

14. Честата консумация на цвекло води до здрави и силни кости, защото съдържащите се в него естествени минерали, като силициев диоксид, помагат на организма да усвоява калция по подходящ начин.

🎁 На края на страничката те очаква изненада –  вземи своята книга с вкусни и здравословни авторски рецепти! – кликни ТУК

15. Цвеклото е богато на хранителни вещества, които помагат за засилване на имунната система и за произвеждане на нови кръвни клетки. Фолиева киселина в цвеклото е от съществено значение по време на бременност, тъй като тя може да предотврати спина бифида (липса на развитието на гръбначния мозък) в плода. Фолиевата киселина също така подобрява растежа на тъканите.

16. Учените са доказали, че цвеклото е много добър енергиен доставчик и пиенето на около 250 мл сок от цвекло преди всяко упражнение или физическа активност повишава спортните резултати като се подобрява работата на кръвоносните съдове.

17. Цвеклото е популярно със своите разтворими фибри, които могат да стабилизират нивото на глюкоза в кръвта. Разтворимите фибри също така помагат в борбата срещу мазнините и затова цвеклото се използва в диети за отслабване.

18. Сокът от цвекло прочиства кръвта и осигурява сияен вид на лицето и здрава кожа. Той съдържа антиоксиданти, които помагат за намаляване на свободните радикали в организма и за намаляване на  ранните признаци на стареене.

книга с вкусни и здравословни рецепти

Вкусни и здравословни рецепти с червено цвекло и не само...

Те са изключително лесни, приготвят се много бързо и са направени изцяло с растителни продукти. В тях няма глутен, захар и млечни продукти.

19. Цвеклото съдържа протеини, фосфор, калий и много други важни витамини и минерали, които подобряват притока на кръв към кожата на главата и премахват мъртвите клетки от скалпа. Цвеклото има антисептични и противовъзпалителни свойства, които укрепват корените на косата и премахват пърхота.

20. Благодарение на своя наситен цвят, цвеклото се използва като оцветител в много храни и напитки, а също така и като естествена боя за коса.

Червеното цвекло безспорно носи много ползи за здравето, но в някои случаи може да доведе и до странични ефекти. Нека се запознаем с най-разпространените от тях:

1. Хората, страдащи от хемохроматоза* или Болест на Уилсън* трябва да избягват високата консумация на богатото на мед и желязо червено цвекло, тъй като това може да доведе до потенциално натрупване на тези два елемента в организма.

2. При консумацията на голямо количество червено цвекло, в организма ви се натрупват прекалено много пигменти беталаини, които се изхвърлят от тялото ви, като е възможно урината ви да се оцвети в червен цвят. Това състояние се нарича beeturia и не е опасно. Не трябва да се стряскате или паникьосвайте, ако ви се случи.

3. При някои хора концентрацията на бетаин в цвеклото може да предизвика гадене, стомашно разстройство и диария.

4. Хората, страдащи от бъбречни заболявания трябва да внимават при консумацията на червено цвекло, за да избегнат здравословни проблеми.

5. По време на бременност приемът на червено цвекло трябва да се ограничи, защото то има неблагоприятно действие върху развиващия се плод.

6. Червеното цвекло понижава кръвното налягане. За хора с високо кръвно налягане, това е благословия, но когато се приемат едновременно медикаменти за тази цел и се консумира доволно количество червено цвекло, нивото на кръвното налягане може да се понижи драстично и да предизвика замаяност и слабост.

7. Високото съдържание на оксалати* в червеното цвекло увеличава възможността за образуването на бъбречни камъни в организма. Затова болните и хората с бъбречни проблеми трябва да ограничат приема на червено цвекло (оксалати се съдържат и в спанака, магданоза, бобовите култури, ядки, кафе и др.)

*Хемохроматоза –състояние , при което се получава повишено натрупване на желязо в органите.

* Болест на Уилсън – наследствено заболяване, което се дължи на дефект в метаболизма на медта, в резултат на което тя се натрупва в различни органи и води до тяхното увреждане.

*Оксалати – отпадъчни продукти, които се отделят в черния дроб при преработка на белтъците. Способстват за извличането от организма на калция и желязото.

50 ВКУСНИ И ЗДРАВОСЛОВНИ РЕЦЕПТИ + ЕЛЕКСИР ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ЧЕРВАТА ОТ ВРЕДНИ ТОКСИНИ

А. СПАСОВА

Моето дете, което е на 11 г. от няколко месеца прояви непоносимости към яйца, глутен и др. Много ми е трудно да приготвям разнообразна храна за него. Вашата книга идва при мен в много подходящ момент. 

К. ГЕОРГИЕВА

Получих книжката. Много е хубава и много достъпни, лесни и интересни рецепти има в нея. Сърдечно ви благодаря! 

С. Узунова

Получих книжката. Благодаря! Здравословни, интересни, достъпни и лесни рецепти за изпълнение. Успех и занапред!

Л. Кирова

Здравейте, получих книгата. Благодаря! Стана хубав подарък за дъщеря ми, тя остана очарована! Продължавайте в тази посока 🙂. Всичко добро, пожелавам 🙂🌹

З. Антова

Книгата е много интересна и полезна. Хареса ми че рецептите са лесни и с достъпни продукти. Благодаря ви!

М. Павлова

Вече пробвах няколко рецепти от книжката и съм изключително доволна! Най-голямата ми слабост са десертите и от тук взех страхотни идеи за здравословни изкушения, които мога да правя и за бебето си, без да трупам празни калории. 💜

Надежда Георгиева

Книгата е красива, практична и много полезна!

Катя Рязкова

Много ви благодаря за книжката 🙂🙂🙂 Още довечера ще готвя по нея. Страхотна е.

Ваня Петрова

Книгата е направена систематизирано, рецептите са лесни и бързи 🙂. Вие сте една от малкото хора, с които може да се комуникира в реално време. Поздравявам ви за това 🙂.

🌿 Ако и ти като нас:

✅ Имаш непоносимост към глутен и искаш алтернативно хранене без пшеница и зърнени храни

как да се храним без глутен

✅ Имаш непоносимост или алергия към яйца

как да се храним без яйца

✅ Имаш непоносимост или алергия към мляко и млечни продукти

✅ Искаш да нормализираш теглото си използвайки силата на природата

✅ Имаш стомашно-чревни неразположения

✅ Искаш да разнообразиш своето меню с природни продукти за приготвяне на: основни ястия, ордьоври, разядки, салати, супи, сирена, смутита, десерти (сладки и солени) и много други

Вкусна традиционна купа гуакамоле до пресни продукти на маса с тортила чипс и вкусна салса

То тази прекрасна книга е точно за теб!

Благодарение на нея ще:

✅ Подпомогнеш и подобриш имунитета си!

✅ Повишиш енергийните си нива!

✅ Подобриш храносмилането си и премахнеш подуването на корема!

✅ Пречистиш организма от натрупаните шлаки и тиксини!

✅ Премахнеш проблемите на стомашно-чревния тракт като

✅ Повишиш количеството на добрите бактерии и

✅ Балансираш своя микробиом!

Можеш да постигнеш всичко това  с тази прекрасна книга! Вземи я, тя е ЗА ТЕБ!

Всички рецепти са БЕЗ ГЛУТЕН, БЕЗ ЗАХАР, БЕЗ ЯЙЦА И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ.

И най-важното – те са създадени с МНОГО ЛЮБОВ И ГРИЖА КЪМ ЧОВЕКА!

Книгата е идеална за ДЕЛНИЦИ И ПРАЗНИЦИ, ЗА МАЛКИ И ГОЛЕМИ!

Поради чистите съставки в рецептите, КНИГАТА Е  ПОДХОДЯЩА И ЗА ДЕЦА!

Здравословна храна у дома. Щастливо семейство в кухнята. Майка и дъщерите на децата приготвят зеленчуците.

➡️ Вземи СЕГА с намаление – 50%:

22.00 лв.

44.00 лв.

🎁 Вземи към книгата и своя ПОДАРЪК – Дигитален комплект:

Сега напълно БЕЗПЛАТНО

  • 24 видео записа на тема – „Кои са хранителните рецепти при наднормено тегло и начините за тяхното приготвяне?“
  • Видео запис на тема – „Ароматерапия и успешно справяне със стреса – доказани практики и съвети“
  • Електронна книга – „Кои са 20-те най-здравословни храни на планетата и как максимално да се възползваме от тях за оптимален резултат?“
  • Електронна книга – „Кои са 10-те най-лечебни билки и подправки и как ефективно да ги прилагаме в кухнята?“

🔥 ПОБЪРЗАЙ! Количествата на тиража се изчерпват! Имаме последни бройки.


ЗАЩО СЪЗДАДОХ КНИГАТА?

Анета Бонева

Здравей и добре дошъл!

Казвам се Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено по този начин е не само здравословно, но и много вкусно! Използвам тази своя страст като приготвям храна за моето семейство с природни продукти вече повече от 10 години. По този начин внасям много допълнителни вкусове и аромати в кухнята, на които се наслаждаваме от сърце. Помагам на хора, които искат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри.
Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история.

Книгата „50 вкусни и здравословни рецепти без глутен, без захар и млечни продукти“ съдържа мои авторски рецепти, които са изключително добри за постигане на богато на полезни вещества и вкусно здравословно меню. Всички ястия са изпитани в ежедневието от мен и моето семейство и са взети така да се каже от „живия живот“. С тях ще имаш едно богатство от зеленчуци, плодове, ядки, семена и суперхрани, с които ще поддържаш своето тяло в отлична форма. Към всяка рецепта има полезни съвети от моята кулинарна практика, както и красиви илюстрации на приготвените ястия. 

❤️ 💛 💚

Оказваме съдействие и подкрепа в процеса на приготвяне на рецептите. Можеш да разчиташ на нас по всяко време и да ни задаваш своите въпроси. С удоволствие ще ти отговорим на тях!

➡️ КАКВО ЩЕ ПОЛУЧИШ, АКО СТАРТИРАШ ДНЕС:

Представям ти трите части на книгата:

✅ ЧАСТ 1 – ВКУСНИ И ЗДРАВОСЛОВНИ РЕЦЕПТИ ЗА СИРЕНА, ДИПОВЕ И РАЗЯДКИ (плюс още трапезни вкусотийки)

✅ ЧАСТ 2 – ОСВЕЖАВАЩИ РЕЦЕПТИ ЗА ЛЯТОТО (с които няма да ти се иска то да си тръгне) 

✅ ЧАСТ 3 – ХРАНЕНЕ И ДИЕТЕТИКА ПРИ СТОМАШНО-ЧРЕВНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ – особености, специфики и рецепти

Към всички части на книгата освен вкусните рецепти БЕЗ ГЛУТЕН, БЕЗ ЗАХАР, БЕЗ ЯЙЦА И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ, приготвени от мен за моето семейство, подробно съм описала най-често използваните растителни продукти в рецептите и тяхната полза за нашето здраве. 

В ТРЕТА ЧАСТ НА КНИГАТА освен рецепти, ориентирани към превенция и облекчаване на стомашно-чревни заболявания, като:

❎ Запек

❎ Раздразнено дебело черво

❎ Колит

❎ Рефлукс

❎ Болест на Крон

❎ Възпалителни болести на червата

е включена и полезна и достоверна информация по следните теми:

✅ Основни и допълнителни хранителни вещества;

✅ Общи изисквания към диетичното хранене;

✅ Кои са най-често срещаните стомашни болести;

✅ Хранене и диететика при заболявания на стомаха;

✅ Хранене и диететика при заболявания на червата


А. СПАСОВА

Моето дете, което е на 11 г. от няколко месеца прояви непоносимости към яйца, глутен и др. Много ми е трудно да приготвям разнообразна храна за него. Вашата книга идва при мен в много подходящ момент. 

К. ГЕОРГИЕВА

Получих книжката. Много е хубава и много достъпни, лесни и интересни рецепти има в нея. Сърдечно ви благодаря! 

С. Узунова

Получих книжката. Благодаря! Здравословни, интересни, достъпни и лесни рецепти за изпълнение. Успех и занапред!

Л. Кирова

Здравейте, получих книгата. Благодаря! Стана хубав подарък за дъщеря ми, тя остана очарована! Продължавайте в тази посока 🙂. Всичко добро, пожелавам 🙂🌹

З. Антова

Книгата е много интересна и полезна. Хареса ми че рецептите са лесни и с достъпни продукти. Благодаря ви!

М. Павлова

Вече пробвах няколко рецепти от книжката и съм изключително доволна! Най-голямата ми слабост са десертите и от тук взех страхотни идеи за здравословни изкушения, които мога да правя и за бебето си, без да трупам празни калории. 💜

Надежда Георгиева

Книгата е красива, практична и много полезна!

Катя Рязкова

Много ви благодаря за книжката 🙂🙂🙂 Още довечера ще готвя по нея. Страхотна е.

Ваня Петрова

Книгата е направена систематизирано, рецептите са лесни и бързи 🙂. Вие сте една от малкото хора, с които може да се комуникира в реално време. Поздравявам ви за това 🙂.

Money Back Guarantee Gold Seal Stamp Vector Template Illustration Design. Vector EPS 10.

100% гаранция за връщане на парите

Може би си мислиш – Ами ако се окаже, че тази книга не е за мен?

Ако след получаване на книгата, по време на първите 7 дни установиш, че тя не е за теб и подадеш заявка, ти връщаме веднага парите.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Показване на всички коментари