You are currently viewing Бананов хляб (лесен и здравословен)

Бананов хляб с голямо удоволствие ви представям тази нестандартна рецепта за приготвяне на ароматен и много вкусен хляб! Превърнете банановия хляб в неотменна част от коледната или новогодишна трапеза и му се насладете от сърце!

Защо тази здравословна рецепта е подходяща?

Защо бананов? Бананът придава специфичен аромат на хляба, а в комбинация с останалите продукти, вкусът става фантастичен! Ако никога не сте приготвяли бананов хляб, сега е момента! Лесно е, не отнема много време и си заслужава. Със сигурност ще ви хареса и ще си направите рецептата отново 🙂  

Докато печете хляба, в кухнята ви ще се разнесат сладостните аромати на прекрасните съставки, които използвате. А като резултат ви очаква един прекрасен хляб. Насладете му се сутрин с чаша горещо ароматно кафе! 

Вкусен и лесен за приготвяне бананов хляб

Тъй като исках да получа хляб, който запазва формата си и не се разпада при рязане и в същото време е лек и приятен, експериментирах с няколко вида подсладители. Най-успешният подсладител се оказа кафявата захар. За съжаление при използване на кленов сироп (на който се спрях първоначално), хляба стана леко глетав и се разпадаше при рязане.

Необходими съставки

2 банана (колкото по-узрели, толкова по-добре)

1 с.л. ленено брашно

150 мл. разтопено кокосово масло

50 гр. кафява захар

120 гр. овесени ядки

200 мл. бадемово мляко (или друго ядково мляко)

50 гр. пълнозърнесто пшенично брашно

50 гр. оризово брашно

50 гр. брашно от елда

50 гр. кокосово брашно

1/2 ч.л. канела

1/2 ч.л. ванилов екстракт

3 1/2 ч.л.бакпулвер

щипка сол (по желание)

Бананов хляб (лесен и здравословен)

Начин на приготвяне

1.  Пригответе лененото яйце, като в малка купичка смесите 3 с.л. вода и 1 с.л. ленено брашно. Оставете сместа да се сгъсти за 5-10 мин.

2.  Пресейте брашната и ги смесете с бакпулвера.

3.  В дълбока купа смачкайте бананите. Разбъркайте ги с млякото, лененото яйце, кокосовото масло, ванилията, захарта, овесените ядки и канелата.

Сместа за приготвяне на бананов хляб от всички съставки без брашната

4.  Добавете брашната и отново разбъркайте до хомогенна смес.

5.  Намажете стените на подходяща форма за печене с разтопено кокосово масло и изсипете в нея сместа.

готовата смес за изпичане на нашия бананов хляб

6. Печете в предварително загрята фурна на 180 °C.

7.  Когато тестото стане златисто-кафяво и с  клечка сте проверили че е готово, извадете го от фурната и го оставете да изстине. 

8.  Нарежете хляба като посипете отгоре с тиквени или слънчогледови семки, плодове или ядки.

Полезни съвети

1.  Много е важно да имате търпение и да изчакате хляба напълно да изстине преди да го нарежете. Иначе ще се разпадне. А вие не искате това да се случи, нали?

2.  Съхранявайте банановия хляб увит в найлонова торбичка на стайна температура 1-2 дни или в хладилник до една седмица.

Анета Бонева

АНЕТА БОНЕВА

Създадел на рецепти само с растителни продукти и страстен почитател на вкусната здравословна храна

💜 Книгата е страхотна! 💜

„Вече пробвах няколко рецепти от книжката и съм изключително доволна! Най-голямата ми слабост са десертите и от тук взех страхотни идеи за здравословни изкушения, които мога да правя и за бебето си, без да трупам празни калории“. 

– Мария Павлова

Анета

Здравей и добре дошъл! Аз съм Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено с природни източници е не само здравословно, но и много вкусно! Помагам на хора, които искат да се научат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри. Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история. Приятно четене и готвене!