Кафявата срещу бялата захар - Главна снимка

Кафява захар или бяла захар - коя да изберем? - ЧАСТ 1

Кафява захар или бяла захар? Коя да изберем? В наши дни кафявата захар става все по-модерна. Тя се среща като предпочитан продукт в определени рецепти и се предлага в почти всяко кафене в качеството си на алтернативен заместител на бялата рафинирана захар.  Но наистина ли кафявата захар е по-полезна от бялата? Според всеобщото мнение отговорът на този въпрос е положителен. Нека разберем дали наистина  това е така като се върнем назад във времето  и разгледаме историята на захарта.

История на захарта

С оглед на идеята, че кафявата захар стана известна едва в последно време и то като част от тенденцията да обръщаме повече внимание на това какво ядем, е любопитно да се проследи използването й през вековете. Бърза справка с историческите факти, показва, че кафявата захар, добивана от захарната тръстика, всъщност е първата форма на захар, употребявана с цел готвене в Индия и Китай още през 4 век пр.н.е. Чак през 18 век в Германия е открит метод за извличане на захар от цвекло.

Интересно е, че след като започва производството на бяла захар се налага мнението, че кафявата захар е не просто мръсна, но и вредна, дори носеща болести. Това мнение доминира в продължение на десетки години докато, едва през втората половина на 20 век, не бива опровергано.

Каква е разликата между кафявата и бялата захар?

Основната разлика между кафявата и бялата захар е свързана с наличието на меласа в самата захар. Меласата прави захарта по-сладка и й придава кафеникав цвят. Съответно колкото повече меласа има, толкова по-кафява и сладка е захарта.

книга с вкусни и здравословни рецепти

Вкусни и здравословни рецепти с алтернативи на захарта

Те са изключително лесни, приготвят се много бързо и са направени изцяло с растителни продукти. В тях няма глутен, захар и млечни продукти.

Процесът на производство на захар от захарна тръстика започва с извличането на сок от растението. След извличането, сокът се филтрира с цел да бъдат премахнати всякакви потенциално вредни вещества от него.  След пречистването, идва ред на вакумното изпаряване и варене на сока, при което 2/3 от водата се изпарява и остава нерафинираната, кристализирана захар. С цел да бъде извлечена меласата и по този начин да бъде добита бялата захар, която ни е така добре позната, е нужно нерафинираната захар да бъде центрофугирана и избелена.

В най-честият случай, кафявата захар, която си купуваме, е вече избелена бяла захар, отново смесена с малко меласа, за да се постигне желания цвят и вкус. Тя може да бъде светлокафява захар или тъмнокафява захар в зависимост от добавеното количество меласа.

Ще отслабнем ли ако изцяло заменим бялата с кафява захар?

Именно тук е уловката, на която много хора се хващат. Твърди се, че кафявата захар съдържа по-малко калории. Колкото и хубаво да звучи това обаче, то просто не е вярно. Въпреки че кафявата захар съдържа до 97% захароза, а бялата съдържа над 99%, една чаена лъжица от кафява захар има също толкова калории, колкото една чаена лъжичка бяла захар. Това значи, че ако целта ви е да свалите килограми, използването на кафява захар няма да доведе до желания ефект.

Коя захар е по-полезна: бялата или кафявата?

Простичкият отговор тук е: да! Въпреки, че има същото количество калории, кафявата захар се смята за по-полезна заради наличието на минерали в меласата. Кафеникавият сироп е богат на калций, калий, желязо и много други. Това обаче не значи, че  меласата, и съответно захарта, са достатъчни, за да набавят на тялото ни нужното му количество минерали.  

книга с вкусни и здравословни рецепти

Вкусни и здравословни рецепти с алтернативи на захарта

Те са изключително лесни, приготвят се много бързо и са направени изцяло с растителни продукти. В тях няма глутен, захар и млечни продукти.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Показване на всички коментари