You are currently viewing Витамин D и калций – една печеливша комбинация

Витамин D и калций са две от основните хранителни вещества в човешкото тяло и недостигът им може да окаже дълготраен отрицателен ефект върху цялостното здраве. Набавянето на достатъчно количество витамин D и калций е много важно за здравето на костите, контрол на теглото, превенция на рака и др. Със своите качества и признати ползи всеки един от тях е незаменим за нас. Но освен че можем да разглеждаме витамин D и калций като самостоятелни полезни компоненти, те се намират в тясно взаимодействие в нашия организъм и между тях има много силна връзка, която ще разгледаме подробно в тази статия. Ще дадем отговори на въпроси като:

Как работят заедно витамин D и калций?

Колко калций и витамин D са ни нужни?

Кои са основните източници на калций и  витамин D?

🎁 На края на страничката те очаква изненада –  вземи своята книга с вкусни и здравословни авторски рецепти!

Как работят заедно витамин D и калций?

Основната функция на калция е структурна.  Има непрекъснато движение на калций между скелета, кръвта и останалите части на тялото. Най–важните негови функции в човешкия организъм са свързани с кръвосъсирването, провеждането на нервни импулси, мускулните съкращения, изграждането на костна тъкан. Липсата на калций може да предизвика системно понижение на костната плътност, с влошаване на костната микроархитектура и повишаване риска от фрактури (така наречената остеопения (1)).

Osteopenia_osteoporoza

Колкото и количество калций да приемаме чрез храните, той е труден за усвояване и абсорбиране от тялото. Калцият не се усвоява пълноценно без наличието на витамин D. Калцият и витамин D са два важни микронутриента (2), които работят заедно в организма, за да поддържат цялостното здраве. Тясната връзка между тях е особено важна за:

 •  Костният метаболизъм и укрепване на костите

Въпреки че остеопорозата е често срещана при по-възрастните хора, тя не е неизбежна част от стареенето. Има много неща, които можем да направим, за да защитим костите си от това заболяване. Получаването на достатъчно калций и витамин D е от много важно значение за профилактика на остепорозата и изграждането на здрав скелет. Калцият е ключов структурен компонент на костите и около 99% от него в тялото се съхранява само там. Витамин D спомага за усвояването на калция, като позволява на тялото да го използва по-ефективно. 

 •  Здравословна бременност, здравословен растеж и развитие на плода
Здравословна бременност

Калцият и витамин D са абсолютно необходими за да сме здрави по време на бременността. Техният прием подпомага правилното развитие и растеж на плода. Според направено скорошно проучване приемът на 0.1 mg витамин D на ден от бременни жени до голяма степен намалява риска от преждевременно раждане и инфекции. Приемът на калций по време на бременност може да намали вероятността от прееклампсия (3) с 52%.

 •  Намаляване на килограмите и стопяване на мазнините
Намаляване на килограмите

Ако имате проблеми с излишните килограми, според проучване, публикувано в Nutrition Journal, приемането на калций и витамин D за 12 седмици води до значително намаляване на телесните мазнини при възрастни с наднормено тегло и затлъстяване.

 •  Превенция срещу рака

Окуражителни резултати от различни изследвания показват, че калцият и витамин D могат да намалят риска от развитието на рак. Например, приемът на голямо количество витамин D и калций може да намали риска от рак на дебелото черво, гърдата, простатата и яйчниците. 

 •  Подобряване на сърдечното здраве
Защита на сърдечното здраве

Някои проучвания показват, че приемането на витамин D и калций може да бъде бърз и лесен начин за поддържане на сърдечното здраве. Ниските нива на витамин D се свързват с повишен риск от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и сърдечна недостатъчност. Доказано е, че калцият намалява диастолното кръвно налягане (4), което е един от основните рискови фактори за сърдечни заболявания. 

Колко калций и витамин D са ни нужни?

Количеството калций и витамин D, които трябва да приемаме варират в зависимост от нашето индивидуално състояние, в което се намираме (наличие на остеопороза, бременност, загуба да тегло),  възраст, здравословен статус и др. Затова е трудно да се даде еднозначен отговор на този въпрос. Все пак като стандартна препоръчителна стойност за възрастни  се приема 1000 – 1200 милиграма калций на ден, като тази доза не бива да се превишава.

Препоръчителният дневен прием на витамин D е следният:

 • За възрастни мъже и жени – минимална ефективна доза от 2000-3000 IU дневно;
 • За спортуващи – 3000-5000 IU дневно;
 • За болни от остеопороза и рахит – 5000-10 000 IU;
 • За бебета и малки деца – 500-1000  IU дневно;
Пояснение: 1000 UI /витамин D/ = 25 mg /витамин D/

Основни източници на калций и витамин D

Най-добри източници на калций, необходим за здрава костна система, са сусам, броколи, всички зеленолистни, тиква, соя, тофу, слънчогледово семе, бадем, нахут и водорасли.

Има три източника за получаване на витамин D:

 • Слънчева светлина
 • Храна
 • Добавки

Най-добрият начин за набавяне на здравословни количества витамин D е чрез излагане на слънце. Затова той е известен като „слънчевият витамин“. И тъй като според редица проучвания 70% – 80% от европейците имат недостиг на витамин D, препоръчително е излагането на директна слънчева светлина за определен период от време всеки ден. За хората с по-светла кожа този период е около 15 минути на ден; За тези с по-тъмна – около 30 минути; За чернокожите – около 60 минути. Имайте в предвид, че използването на слънцезащитни продукти намалява в голяма степен производството на витамин D.

Витамин D се намира в много малко храни. Набавяме си го от мляко и други млечни продукти, портокалов сок, соево мляко и зърнени храни. Към източниците са включени още сьомга, риба тон, сардини, скумрия, гъби шийтаке, масло от дроб на треска – концентрацията зависи от източниците на маслото и начина на преработване.

В идеалния случай трябва да консумираме голямо разнообразие от храни с калций и витамин D, за да посрещнем ежедневните си нужди от тези две важни хранителни вещества. Някои от най-добрите храни, обединяващи в себе си калций и витамин D, включват сирене, мляко и някои видове риба. 

Предпазни мерки или какво винаги да имаме на ум

 Ако започнете приема на добавки с калций и витамин D, имайте в предвид че може да получите някои от следните странични ефекти: гадене, повръщане, запек и умора. Според някои проучвания калциевите добавки също така са свързани с по-висок риск от камъни в бъбреците, рак на простатата и сърдечни заболявания. Консумирането на големи количества от всеки микроелемент може също да доведе до вредни странични ефекти   Ето защо е важно да се консултираме с личния си лекар преди да започнем да приемаме добавки, особено ако имаме здравословни проблеми и взимаме други лекарства. 

Пояснения:

(1) Остеопения – междинен стадий между здравата кост и остеопорозата. Главната клинична проява на остеопенията както и на остеопоразата са костните фрактури. Остеопенията не е свързана или много рядко е свързана с костни болки и функционални нарушения, обичайно тя протича латентно.

(2)  С термина микронутриенти ние наричаме всички антиоксиданти, фитохимикали, витамини и минерали, които приемаме с храната. Има десетки различни микронутриенти, които са от жизненоважно значение за нас, като: витамин A, витамин Е, витамин С, витамин D, витамин B6, фолиева киселина, тиамин (витамин B1), ниацин (витамин B3), рибофлавин (витамин B2), калций, желязо, магнезий, фосфор, цинк, мед, манган, селен и др.  

(3) Прееклампсия – повишение на кръвното налягане и появата на белтък в урината, настъпили след двайстата седмица на бременността при жени, които дотогава са имали нормално кръвно налягане.

(4) Диастолно кръвно налягане  – кръвно налягане, измерено между два удара на сърцето.

50 ВКУСНИ И ЗДРАВОСЛОВНИ РЕЦЕПТИ + ЕЛЕКСИР ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ЧЕРВАТА ОТ ВРЕДНИ ТОКСИНИ

А. СПАСОВА

Моето дете, което е на 11 г. от няколко месеца прояви непоносимости към яйца, глутен и др. Много ми е трудно да приготвям разнообразна храна за него. Вашата книга идва при мен в много подходящ момент. 

К. ГЕОРГИЕВА

Получих книжката. Много е хубава и много достъпни, лесни и интересни рецепти има в нея. Сърдечно ви благодаря! 

С. Узунова

Получих книжката. Благодаря! Здравословни, интересни, достъпни и лесни рецепти за изпълнение. Успех и занапред!

Л. Кирова

Здравейте, получих книгата. Благодаря! Стана хубав подарък за дъщеря ми, тя остана очарована! Продължавайте в тази посока 🙂. Всичко добро, пожелавам 🙂🌹

З. Антова

Книгата е много интересна и полезна. Хареса ми че рецептите са лесни и с достъпни продукти. Благодаря ви!

М. Павлова

Вече пробвах няколко рецепти от книжката и съм изключително доволна! Най-голямата ми слабост са десертите и от тук взех страхотни идеи за здравословни изкушения, които мога да правя и за бебето си, без да трупам празни калории. 💜

Надежда Георгиева

Книгата е красива, практична и много полезна!

Катя Рязкова

Много ви благодаря за книжката 🙂🙂🙂 Още довечера ще готвя по нея. Страхотна е.

Ваня Петрова

Книгата е направена систематизирано, рецептите са лесни и бързи 🙂. Вие сте една от малкото хора, с които може да се комуникира в реално време. Поздравявам ви за това 🙂.

🌿 Ако и ти като нас:

✅ Имаш непоносимост към глутен и искаш алтернативно хранене без пшеница и зърнени храни

как да се храним без глутен

✅ Имаш непоносимост или алергия към яйца

как да се храним без яйца

✅ Имаш непоносимост или алергия към мляко и млечни продукти

млада жена не иска да пие краве мляко

✅ Искаш да нормализираш теглото си използвайки силата на природата

✅ Имаш стомашно-чревни неразположения

✅ Искаш да разнообразиш своето меню с природни продукти за приготвяне на: основни ястия, ордьоври, разядки, салати, супи, сирена, смутита, десерти (сладки и солени) и много други

Вкусна традиционна купа гуакамоле до пресни продукти на маса с тортила чипс и вкусна салса

То тази прекрасна книга е точно за теб!

Благодарение на нея ще:

✅ Подпомогнеш и подобриш имунитета си!

✅ Повишиш енергийните си нива!

✅ Подобриш храносмилането си и премахнеш подуването на корема!

✅ Пречистиш организма от натрупаните шлаки и тиксини!

✅ Премахнеш проблемите на стомашно-чревния тракт като

✅ Повишиш количеството на добрите бактерии и

✅ Балансираш своя микробиом!

Можеш да постигнеш всичко това  с тази прекрасна книга! Вземи я, тя е ЗА ТЕБ!

Всички рецепти са БЕЗ ГЛУТЕН, БЕЗ ЗАХАР, БЕЗ ЯЙЦА И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ.

И най-важното – те са създадени с МНОГО ЛЮБОВ И ГРИЖА КЪМ ЧОВЕКА!

Книгата е идеална за ДЕЛНИЦИ И ПРАЗНИЦИ, ЗА МАЛКИ И ГОЛЕМИ!

Поради чистите съставки в рецептите, КНИГАТА Е  ПОДХОДЯЩА И ЗА ДЕЦА!

Здравословна храна у дома. Щастливо семейство в кухнята. Майка и дъщерите на децата приготвят зеленчуците.

➡️ Вземи СЕГА с намаление – 50%:

22.00 лв.

44.00 лв.

🎁 Вземи към книгата и своя ПОДАРЪК – Дигитален комплект:

Сега напълно БЕЗПЛАТНО

 • 24 видео записа на тема – „Кои са хранителните рецепти при наднормено тегло и начините за тяхното приготвяне?“
 • Видео запис на тема – „Ароматерапия и успешно справяне със стреса – доказани практики и съвети“
 • Електронна книга – „Кои са 20-те най-здравословни храни на планетата и как максимално да се възползваме от тях за оптимален резултат?“
 • Електронна книга – „Кои са 10-те най-лечебни билки и подправки и как ефективно да ги прилагаме в кухнята?“

🔥 ПОБЪРЗАЙ! Количествата на тиража се изчерпват! Имаме последни бройки.


ЗАЩО СЪЗДАДОХ КНИГАТА?

Анета Бонева

Здравей и добре дошъл!

Казвам се Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено по този начин е не само здравословно, но и много вкусно! Използвам тази своя страст като приготвям храна за моето семейство с природни продукти вече повече от 10 години. По този начин внасям много допълнителни вкусове и аромати в кухнята, на които се наслаждаваме от сърце. Помагам на хора, които искат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри.
Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история.

Книгата „50 вкусни и здравословни рецепти без глутен, без захар и млечни продукти“ съдържа мои авторски рецепти, които са изключително добри за постигане на богато на полезни вещества и вкусно здравословно меню. Всички ястия са изпитани в ежедневието от мен и моето семейство и са взети така да се каже от „живия живот“. С тях ще имаш едно богатство от зеленчуци, плодове, ядки, семена и суперхрани, с които ще поддържаш своето тяло в отлична форма. Към всяка рецепта има полезни съвети от моята кулинарна практика, както и красиви илюстрации на приготвените ястия. 

❤️ 💛 💚

Оказваме съдействие и подкрепа в процеса на приготвяне на рецептите. Можеш да разчиташ на нас по всяко време и да ни задаваш своите въпроси. С удоволствие ще ти отговорим на тях!

➡️ КАКВО ЩЕ ПОЛУЧИШ, АКО СТАРТИРАШ ДНЕС:

Представям ти трите части на книгата:

✅ ЧАСТ 1 – ВКУСНИ И ЗДРАВОСЛОВНИ РЕЦЕПТИ ЗА СИРЕНА, ДИПОВЕ И РАЗЯДКИ (плюс още трапезни вкусотийки)

✅ ЧАСТ 2 – ОСВЕЖАВАЩИ РЕЦЕПТИ ЗА ЛЯТОТО (с които няма да ти се иска то да си тръгне) 

✅ ЧАСТ 3 – ХРАНЕНЕ И ДИЕТЕТИКА ПРИ СТОМАШНО-ЧРЕВНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ – особености, специфики и рецепти

Към всички части на книгата освен вкусните рецепти БЕЗ ГЛУТЕН, БЕЗ ЗАХАР, БЕЗ ЯЙЦА И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ, приготвени от мен за моето семейство, подробно съм описала най-често използваните растителни продукти в рецептите и тяхната полза за нашето здраве. 

В ТРЕТА ЧАСТ НА КНИГАТА освен рецепти, ориентирани към превенция и облекчаване на стомашно-чревни заболявания, като:

❎ Запек

❎ Раздразнено дебело черво

❎ Колит

❎ Рефлукс

❎ Болест на Крон

❎ Възпалителни болести на червата

е включена и полезна и достоверна информация по следните теми:

✅ Основни и допълнителни хранителни вещества;

✅ Общи изисквания към диетичното хранене;

✅ Кои са най-често срещаните стомашни болести;

✅ Хранене и диететика при заболявания на стомаха;

✅ Хранене и диететика при заболявания на червата


А. СПАСОВА

Моето дете, което е на 11 г. от няколко месеца прояви непоносимости към яйца, глутен и др. Много ми е трудно да приготвям разнообразна храна за него. Вашата книга идва при мен в много подходящ момент. 

К. ГЕОРГИЕВА

Получих книжката. Много е хубава и много достъпни, лесни и интересни рецепти има в нея. Сърдечно ви благодаря! 

С. Узунова

Получих книжката. Благодаря! Здравословни, интересни, достъпни и лесни рецепти за изпълнение. Успех и занапред!

Л. Кирова

Здравейте, получих книгата. Благодаря! Стана хубав подарък за дъщеря ми, тя остана очарована! Продължавайте в тази посока 🙂. Всичко добро, пожелавам 🙂🌹

З. Антова

Книгата е много интересна и полезна. Хареса ми че рецептите са лесни и с достъпни продукти. Благодаря ви!

М. Павлова

Вече пробвах няколко рецепти от книжката и съм изключително доволна! Най-голямата ми слабост са десертите и от тук взех страхотни идеи за здравословни изкушения, които мога да правя и за бебето си, без да трупам празни калории. 💜

Надежда Георгиева

Книгата е красива, практична и много полезна!

Катя Рязкова

Много ви благодаря за книжката 🙂🙂🙂 Още довечера ще готвя по нея. Страхотна е.

Ваня Петрова

Книгата е направена систематизирано, рецептите са лесни и бързи 🙂. Вие сте една от малкото хора, с които може да се комуникира в реално време. Поздравявам ви за това 🙂.

Money Back Guarantee Gold Seal Stamp Vector Template Illustration Design. Vector EPS 10.

100% гаранция за връщане на парите

Може би си мислиш – Ами ако се окаже, че тази книга не е за мен?

Ако след получаване на книгата, по време на първите 7 дни установиш, че тя не е за теб и подадеш заявка, ти връщаме веднага парите.

Анета

Здравей и добре дошъл! Аз съм Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено с природни източници е не само здравословно, но и много вкусно! Помагам на хора, които искат да се научат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри. Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история. Приятно четене и готвене!