You are currently viewing Прекрасната лавандула – магия в лилаво

Прекрасната лавандула – запленяваща магия в лилаво! Толкова вълнуваща, истинска и омагьосваща ни със своя аромат и неземна красота!

История на лавандулата

В миналото лавандулата е била скъпо растение, което само хората с царско потекло можели да си позволят. Римляните използвали цветовете й за ароматни и релаксиращи бани, тъй като установили, че растението се отразява добре на кожата. Гърците пък били омагьосани от лавандуловия аромат и се научили как да си приготвят парфюм. Известно е, че египтяните също залагали на разкрасителните заложби на цветето.
През годините хората установили, че лавандулата не е само красива и благоуханна, но и полезна за здравето. Така тя навлязла и в медицината. Освен за изготвянето на различни лекарства, лекарите давали стръкове лавандула на родилките, защото ароматът облекчавал родилните мъки. Днес лавандулата се използва в козметиката, парфюмерията,  хомеопатията, в кулинарията и градината.

През средновековието, когато католическата църква люто преследвала древноримските традиции с топла и ароматна вана , лавандулата преминала в категорията на свещено растение. Приписвали  й възможност да плаши дявола и вещиците, затова растението станало задължителен атрибут при ръкополагането на свещениците. Суеверните жители носили кръстчета от изсушени съцветия или ги закачвали на входа на жилището си. Лавандулата наред с други ароматни и лечебни растения била отглеждана в манастирските градини.

В зората на Ренесанса, през XIV век, знатните жени на Европа вече използвали първите парфюми, в чиито композиции се използвали същите тези лавандула и розмарин. Парфюма
нарекли Унгарска вода и му приписвали вълшебното свойство да запазва младостта и красотата на жената завинаги. По-късно в периода на барока, с връщането на култа
към изкуството и насладата, лавандулата се настанила в градинските дизайни от онова време – използвали я за създаване на жив нисък плет, с който ограждали различни
елементи на модните тогава градини (knot gardens) и партери (parterres). Растението станало символ на любовта, красотата и изискаността и се използвало широко за
декоративни цели, при производството на козметика и парфюмерия, в кулинарията и бита. Всички тези функции лавандулата успешно е запазила и в наши дни.

Според езика на цветята лавандулата също има свое тълкувание. Растението е символ на отдадеността, предаността и съпричастието. Асоциира се с невинност и непорочност.
Смята се, че носи късмет, затова е предпочитана като подарък. Говори се, че предпазва от завист и зли сили. Подарява се и на двойка влюбени като пожелание за семейно щастие.

В древния свят лавандулата, както и някои други ароматни треви, имала голямо религиозно, културно и търговско значение. Древните египтяни отглеждали лавандула, която наричали индийски класове, в свещената градина на Тива. Скъпоструващите благовония от лавандула били важни за международната търговия и съпровождали знатните хора през целия им живот и дори след смъртта – лавандула използвали при балсамирането. През 1922 година в запечатаните урни с благовония на Тутанкамон били намерени остатъци от лавандула, а ароматът им се запазил 3000 години.

Съпровождайки човека от древността, лавандулата завинаги е влязла в религиозната култура и митология. Предполага се, че за да облекчи живота на земята на изгонените
от рая Адам и Ева, Бог им подарил полезни треви. Сред тях били розмарин и лавандула – розмарин за поддържане на духа, лавандула за наслада на душата. Още една красива християнска легенда твърди, че очарователният аромат на лавандулата й е подарен от самата Дева Мария в знак на благодарност, че върху лавандулов храст сушила дрешките на малкия Иисус.

Особености на лавандулата

Лавандулата е родом от Средиземноморския регион, Канарските острови и Индия. Названието му идва от латински – lavare (мия) и подсказва антисептичните и хигиенни
свойства на лавандулата, която римляните добавяли във ваните за свежест и аромат, използвали при пране и почистване във времето, когато още не познавали сапуна.

В природата лавандуловият храст живее не повече от 10 години.

Английската или Остролистна лавандула (Lavandula angustifolia), известна още като медицинска или обикновена лавандула, е най-издръжлива и невзискателна. У нас се
отглежда именно английската лавандула и българското лавандулово масло е с много високо качество.

Френската лавандула или Широколистна лавандула (Lavandula stoeshas) има необикновено красиви съцветия с дребни цветове, обагрени в различни нюанси на виолетовото,
но ароматът й не е толкова изискан като на английската лавандула. Тя обича много слънце и трудно понася ниските зимни температури.

Лавандулата се култивира предимно за производството на нейното етерично масло, което идва от дестилацията на цветовете на някои видове лавандула.

Лавандулата е предпочитана за употреба като съставка в сапуни, козметика, парфюми и много други, заради своя приятен аромат. Умело се използва и в кулинарията. 

Лавандулата може да се приема и под формата на тинктура или таблетки като обикновено се използва при тревожност, стрес и безсъние. Използва се и при депресия, деменция, болка след операция и много други състояния.

поле от лавандула

Защо да си вземем лавандула у дома?

  1. Успокояващият й аромат ще ви пренесе в правансалските лавандулови поля и ще внесе уют у дома.
  2. Може да използвате цветето като подправка, когато готвите супи, рибни ястия, сосове, или просто за украса на блюдото.
  3. Растението върши работа и като лекарство. С него може да си правите инхалации, когато се оплаквате от хрема или кашлица.
  4. Компреси от лавандула могат да ви помогнат при кожни проблеми като акне и обриви.
  5. Стръкчета лавандула в гардероба ще прогони молците.
  6. Градината ще изглежда по-пъстра и цветна с посадени в нея лавандулови храсти.

Приложения на лавандулата за здравето

Лавандулата може да бъде полезна за лечение на тревожност, безсъние, депресия и неспокойствие. Лавандулата може да се приема с лечебна цел както под формата на ароматерапия, така и като таблетки.

Ароматерапията с лавандула е изследвана в редица проучвания. Успокояващият ефект на лавандулата вероятно се дължи на комбинацията от физиологичните свойства на етеричните масла и приятното усещане, което създава ароматът. 

Някои изследвания предполагат, че консумацията на лавандула под формата на чай може да помогне на храносмилателни проблеми като повръщане, гадене, чревни газове, разстроен стомах и подуване на корема.

Освен, че помага при храносмилателни проблеми, лавандулата се използва за облекчаване на болката от главоболие, навяхвания, зъбобол и язва. Може да се използва и за предотвратяване на косопада.

В домашни условия лавандулата и маслото от нея се използват в композиции за вана, в ароматерапиятата и като добавка в кремове и масажни масла за успокоение, сваляне на стреса и за емоционално равновесие. Смята се, че ароматът на лавандулата помага при главоболие и болки в ставите, а маслото спомага за заздравяване на рани от изгаряне. Сухите цветове и листа от лавандула се използват в бита за освежаване на помещения и гардероби, за ароматизиране на спално бельо и облекло, срещу молци и други насекоми, както и с декоративни цели – в сашета и попури от ароматни треви, в сухи цветни композиции. Цветове от лавандула добавят за аромат в печива, мармалади, в мед, захар и сол.

Анета Бонева

АНЕТА БОНЕВА

Създадел на рецепти само с растителни продукти и страстен почитател на вкусната здравословна храна

“ 50 Вкусни и здравословни рецепти „

Без глутен, без захар и млечни продукти

💜 Книгата е страхотна! 💜

„Вече пробвах няколко рецепти от книжката и съм изключително доволна! Най-голямата ми слабост са десертите и от тук взех страхотни идеи за здравословни изкушения, които мога да правя и за бебето си, без да трупам празни калории“. 

– Мария Павлова

Анета

Здравей и добре дошъл! Аз съм Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено с природни източници е не само здравословно, но и много вкусно! Помагам на хора, които искат да се научат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри. Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история. Приятно четене и готвене!