популярни заместители на яйцата

Четиво за 5 минути

Здравейте 😊, 

Когато не можете да ядете яйца или сте избрали да се откажете от тях (макар и временно), осъзнавате колко често всъщност се използват както в печива, така и в готвенето по принцип. Затова днес ще споделя с вас една тема, която ме вълнува от отдавна и за която получих запитване от наш читател: „Кои са храните, с които успешно можем да заменим яйцата в рецептите и има ли сред тях най-удачен и сполучлив метод?“. За да отговоря на този въпрос, ще споделя с вас моя собствен опит и ще ви разкажа за най-известните растителни заместители на яйцата.

Знаем, че яйцата улесняват втасването или спомагат за слепване на съставките в различни рецепти, поради тяхната свързваща сила. Затова използваме техни заместители според целта, която искаме да постигнем. Така например, за набухване (при 1 яйце), използваме един от следните заместители:  

  • 1 ленено яйце = 1 с.л. смляно ленено семе + 3 с.л. вода

Лененото яйце се получава чрез комбинация на смлени ленени семена и вода. Разбъркайте добре сместа и оставете да престои поне 5 минути, за да достигне нужната гъстота.

  • 1 с.л. семена от чиа + 3 с.л. вода

Смесете семената и водата и оставете да престои поне 15 минути, за да могат семената да абсорбират течността

  • ¼ чаша брашно от нахут + ¼ чаша вода или друга течност

Смесете брашното с водата и оставете да престои за няколко минути

  • 1 с.л. агар-агар + 1 с.л. вода

Агар-агар е растителен заместител на желатина и се получава посредством екстракцията от червени и кафяви водорасли

Когато искаме ефекта на яйцето в рецептите да е за свързване, набухване, подслаждане, за заместването на 1 яйце използваме:

  • ¼ чаша пасирано тофу

или

  • 1 с.л. соев протеин на прах + 3 с.л. вода

Тофуто е често срещан заместител на яйцата, но ако имате автоимунни заболявания или здравословен проблем, който се влияе от фитоестрогените, по-добре е да не го използвате.

  • ¼ чаша плодово пюре (от банани, сливи, ябълки)

Това пюре е подходящо за заместване на яйцата в торти, браунита, кекс или палачинки.

  • ¼ чаша картофено пюре
  • 1/3 чаша тиквено или морковено пюре

Картофеното пюре може да е от обикновени картофи или сладки картофи

В някои рецепти като заместител на яйцето, използвам ленено яйце – комбинацията на мляно ленено семе и вода. Ленените яйца са едни от любимите ми заместители, защото са лесни за направа и добавят допълнителни фибри и омега-3 мастни киселини. Използвайте ги при приготвяне на палачинки, браунита, бисквитки и хляб. В други рецепти като заместител на яйцето използвам неподсладено ябълково пюре.  То е отличен избор, ако приготвяте печива и е популярен здравословен заместител на олиото или маслото в много печени изделия.

Независимо от причината, поради която сте решили да замените яйцата в рецептата: имате хранителна непоносимост към тях, нямате нито едно останало яйце в хладилника или пък просто ви се иска да експериментирате в кухнята, възползвайте се от тези прекрасни идеи и опитайте да замените яйцата в следващата ваша рецепта. Споделете в коментарите под този пост как ви се е получило. Ще ми е интересно да чуя 😊.

1. 13 Effective Substitutes For Eggs

2. Egg Substitutes For Cooking And Baking

Анета

Здравей и добре дошъл! Аз съм Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено с природни източници е не само здравословно, но и много вкусно! Помагам на хора, които искат да се научат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри. Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история. Приятно четене и готвене!
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Показване на всички коментари