You are currently viewing 8 идеи ка да запазим здравето си в офиса

Здравейте, приятели. Казват, че здравето е богатство и без него не би ни било лесно да правим каквото и да било. Ако сте от хората, които прекарват 75% от деня в офиса, трудейки се  по 47 часа на седмица, със сигурност са ви много добре  познати и стресът, и умората в края на работния ден. А какво да кажем за края на седмицата? 

Трудно е да се намери баланс между здравословния и професионалния живот. Едно от най-разпространените извинения, които хората казват за свое оправдание е липсата на достатъчно време или енергия, за да направят това. Как да се справим с предизвикателствата и умело да съчетаем трудовите и лични изяви? Тук на помощ ни идват 8 от най-разпространените идеи за запазване на здравето ни в офиса въпреки усилената работа, многото лични отговорности и ангажименти.

Използвайте почивките разумно

Оставате ли седнали през почивките? Ако отговорът е „Да“, то знайте, че това оказва нездравословно влияние върху вас. Заменете седенето през почивките с 5-минутна разходка или с леки упражнения, подходящи за офис: редуване на изправяне, клякане  и леки разтягания на ръцете и краката.

Ограничете приема на кофеин

Два часа следобед е. Вие сте на работа, гледате екрана на компютъра и едва успявате да задържите очите си отворени. Последното нещо, което искате да направите е да попълните таблицата, която шефът ви иска готова до утре сутринта. Това е т.нар. кофеинова катастрофа.  Симптомите й са: увеличаваща се умора, липса на концентрация, раздразнителност, сънливост и желание за дрямка. И всичко това ви се случва няколко часа след като сте консумирали умерена до висока доза кофеин.  Това е така, защото кофеинът първоначално стимулира тялото ви да произвежда повече адреналин и допамин от обикновено, които допринасят за увеличаване на енергията и позитивното настроение. Но когато тяхното действие започне да отслабва, изпитвате намаляване на енергията и спад в настроението. 

Прекомерната консумация на кофеин плюс вече споменатите проблеми може да доведе и до: чувство на нервност, безпокойство, раздразнителност, главоболие и безсъние. Затова опитайте да намалите количеството изпити чашки кафе до една, максимум – две на ден. Също така опитайте да ограничите количеството захар и сметана в кафето, с което ще имате по-голям контрол над приетите за деня калории.

Поддържайте работното си място подредено

Гледането на разхвърляно бюро води до увеличаване на нивата на стрес за повечето хора. Намаляването на стреса е жизненоважна част от изграждането на по-здравословна среда, което означава, че трябва да се ангажирате да подреждате бюрото и офис пространството си поне веднъж седмично.

Почиствайте работното си място

Помислете за всички микроби, които се намират в мишката и клавиатурата; всичко, което сте докоснали през деня, седи на компютъра ви точно сега.  Често избърсвайте бюрото си с дезинфекционно почистващо средство, за да дезинфекцирате работното си място и да намалите риска от заболяване. 

Пийте достатъчно вода

Когато се потопим в работата, изцяло губим представа колко вода пием на ден. Въпреки това, от много важно значение е да останем хидратирани, защото дехидратацията може да доведе до сънливост и забавяне на работния процес. Добре е да изпиваме между 6 и 8 чаши вода на ден, а понякога дори и повече в зависимост от физическата ни активност и влажността в района, където работим. И да не забравяме, разбира се, яденето на пресни, сочни плодове, което е чудесен начин за борба с обезводняването!

Обърнете внимание на начина си на хранене

Макар че много от служителите разбират предимствата на здравословното хранене, те споделят, че нямат достатъчно воля за това и им е трудно непрекъснато да се борят с все по-изкушаващите лакомства в магазините. Направете прехода към здравословно хранене постепенно като обръщате повече внимание на това, което ядете: хубаво е закуската да е питателна и засищаща, а обяда да е предимно от салата и плодове.  Доколкото е възможно, избягвайте да обядвате на бюрото си. Останете далеч от следобедните закуски, като чипс и шоколадови бонбони.

Закупете си здравословни алтернативи, като плодове, ядки или мюсли, които ще ви накарат да се почувствате заситени и удовлетворени, без да се налага да ядете нездравословна храна.

Правете си чести почивки

Винаги искаме да приключим работата си и да си тръгнем от офиса навреме. Това обаче не означава, че трябва да седим на работното си място без да почиваме. Може би смятате, че почивките са загуба на време, но те наистина са полезни за нас, защото могат доста да увеличат нашата продуктивност. 

Липсата на почивки в работата може да ни накара да мислим летаргично и да намали потенциала ни за творчество. Просто се махнете от бюрото си за няколко минути и ще видите как ще станете по-продуктивни и енергични.

И не на последно място: научете се да управлявате стреса

Повечето от нас водят напрегнат и стресиран начин на живот. Жонглирането на няколко фронта и непрекъснатите отговорности много лесно ни изчерпват. Колкото и да се опитваме да се справим с хилядите ежедневни предизвикателства, все пак ние сме хора и стресът, и напрежението си казват своята дума.  Как да си помогнем и да улесним себе си? Как да се справим? Един чудесен начин да победим стреса е да правим приятни неща: прекарване на време заедно със семейството или приятели, гледане на филми, четене на книги, ходене във фитнес залата или СПА центъра. Идеята е да отпуснем ума си като си осигурим хубави и релаксиращи моменти и постигнем баланс във всичко, което правим.

Анета

Здравей и добре дошъл! Аз съм Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено с природни източници е не само здравословно, но и много вкусно! Помагам на хора, които искат да се научат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри. Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история. Приятно четене и готвене!