млечни продукти

Тази статия е написана по материали от книгата „Ензимния фактор“ на световноизвестният японски гастроентеролог д-р Хироми Шиния.

Мляко и млечни продукти в ежедневието - ЧАСТ 2

Въпреки, че млечните продукти и яйцата са храни, съдържащи висококачествен протеин, мазнини, калций, витамини А и В2 и са така наречените „пълноценни“ хранителни продукти, в тях няма ензими, поддържащи здравето ни, защото тези ензими са чувствителни към топлината и се разпадат при температури между 45 и 110 градуса. Колкото повече готвим нещо, толкова повече ценни ензими се губят. Ето защо топлината променя качеството на млечните протеини и ензимите почти напълно са загубени.

млечни продукти 2

Кравето мляко е преди всичко за телетата

Защо кравето мляко е преди всичко за телетата?

Хранителните съставки в млякото са добри за отглеждането на телета. Но това, което е необходимо за растежа на едно теле, не винаги е необходимо за едно човешко същество. Нещо повече, в природата само новородените животни пият мляко. Нито едно животно не пие мляко, след като порасне (с изключение на хомо сапиенс). Така действа природата. Само човеците съзнателно употребяват млякото на друг животински вид, окисляват го и го пият. Това противоречи на законите на природата.

кравето мляко е за телетата

Децата от най-ранна възраст биват насърчавани да пият мляко, защото млякото е богато на хранителни съставки и се смята, че то е добро за подрастващите. Но има голяма разлика между кравето и майчиното мляко.

Ако направим сравнение между хранителните елементи в кравето мляко и в майчината кърма, те изглеждат доста сходни. Елементи като белтъчини, мазнини, лактоза, желязо, калций, фосфор, натрий и витамини се намират и в двата вида мляко. Количествата и качествата на тези хранителни съставки обаче са напълно различни. Ето защо природата е дала за котката едни ензими, на козата – други, а на човека – съвсем различни, защото не е предвидено котката да бозае от кравата, а кучето – от лисицата.

Основният протеин в кравето мляко се нарича казеин. Млякото е различно при всеки биологичен вид и всяко животно  отделя различни  ензими за да го разгради. За преработка на кравето мляко телето изработва ензима ренин. Като се отбие, телето вече не го произвежда и ако се продължи да му се дава мляко, то се разболява и дори умира! 

кърмене на бебето

При хората обаче нещата стоят по друг начин – за  преработка на майчиното мляко, при бебето отговорен е не ензимът ренин, а симбиотичните бактерии, които се изработват В МАЙКАТА, и които са в самата кърма и чрез кърмата попадат в бебето!  А краве мляко то не може да усвоява дори и докато суче, защото му лисва съответният ензим – ренин. Ензимът ренин при бебето го няма или е в много малки количества до 2 год. възраст!  Затова една голяма част от казеина (от кравето мляко, което приема) остава неразграден!
Казеинът е сложно вещество с различна структура при различните биологични видове. И всеки животински ( или човешки) вид е създаден така, че да преработва неговия си казеин!  А казеинът  от други , (несъответстващи) биологични видове  не може да се разгради напълно. Само че точно в това непълно разграждане е  големият проблем.

Казеинът в кравето мляко много трудно се смила в човешката стомашно-чревна система, следователно симптомите на непоносимост към казеин са много по-големи, когато се консумира краве мляко. Казеинът не може лесно да се разтвори в стомаха и организмът е принуден да отдели огромно количество солна киселина, която го подкиселява излишно.

краве мляко

Кравето мляко, дори и да е сурово, необработено, не е подходяща храна за хората. Ние превръщаме това сурово мляко, което по принцип не е добро за нас, в още по-лоша храна, като го хомогенизираме и пастьоризираме при високи температури.

Друг проблем е, че хората не притежават в организма си достатъчно количество от ензима лактаза за разграждане на лактозата. Повечето хора имат достатъчно количество от този ензим като деца, но с напредването на възрастта количеството му намалява. Когато тези хора пият мляко, те имат симптоми, като къркорене на червата или диария, в резултат на неспособността на тялото им да смила лактозата. Хора, на които напълно липсва лактаза или имат съвсем малко от този ензим, се определят като лица с непоносимост към лактозата.

Лактозата е захар, която съществува само в млякото на бозайниците. Млякото е само за новородените. Дори и много върастни да страдат от дефицит на лактаза, когато са били новородени, в техните тела е имало достатъчно количество от ензима, за да бъдат посрещнати нуждите на организма им.

Д-р Хироми Шиния казва:

Д-р Хироми Шиния

„Тъй като хората в младенческа възраст са в състояние да поемат майчината кърма, богата на лактоза, а след като пораснат губят необходимия ензим, убеден съм че това е начинът на природата да ни покаже, че млякото не е подходящо за консумация от възрастни индивиди. Ако вие просто обичате вкуса на млякото, намалете честотата на пиенето му и се опитайте да пиете мляко, което не е хомогенизирано и е пастьоризирано при ниска температура. Децата и възрастните, които не обичат мляко, не бива никога да бъдат принуждавани да го пият“.

Както знаем, лошият холестерол (LDL) е основен фактор за сърдечни пристъпи, сърдечни заболявания и инсулт. Когато в кръвта ни циркулира лош холестерол в прекомерни количества, той може да създаде лепкави отлагания (плаки) по стените на артериите. Плаките могат да стеснят артерийте и да блокират притока на кръв към мозъка или сърцето, причинявайки инфаркт или инсулт.  Фурмите с тяхното богато съдържание на фибри са отличен избор, ако страдате от висок холестерол. 

С какво да заместим кравето мляко в рецептите? – отговор на този въпрос вижте ТУК.

Анета Бонева

АНЕТА БОНЕВА

Създадел на рецепти само с растителни продукти и страстен почитател на вкусната здравословна храна

💜 Книгата е страхотна! 💜

„Вече пробвах няколко рецепти от книжката и съм изключително доволна! Най-голямата ми слабост са десертите и от тук взех страхотни идеи за здравословни изкушения, които мога да правя и за бебето си, без да трупам празни калории“. 

– Мария Павлова

Анета

Здравей и добре дошъл! Аз съм Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено с природни източници е не само здравословно, но и много вкусно! Помагам на хора, които искат да се научат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри. Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история. Приятно четене и готвене!
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Показване на всички коментари