мляко и млечни продукти

Тази статия е написана по материали от книгата „Ензимния фактор“ на световноизвестният японски гастроентеролог д-р Хироми Шиния.

Мляко и млечни продукти в ежедневието - ЧАСТ 1

Млякото и децата

Млякото е първото нещо, което малкото бебе консумира. Децата започват да обожават мляко от най-ранна детска възраст. Децата биват насърчавани да пият мляко на училищните закуски. Млякото се смята за „храната на живота“. 

мляко и бебе

Но защо все повече хора страдат от лактозна непоносимост или алергия към млечните продукти?

Според японския доктор Хироми Шиния, световен гастроентеролог, „за да се разбере защо някой е заболял, е необходимо да се разучи цялата история на начина му на хранене – с други думи, какво яде, кога и колко често се храни. Например, здравните резултати на хората, които пият прясно мляко, дори и по една чаша всеки ден, ще се различават в зависимост от това, дали са започнали скоро след като са се родили или са свикнали да консумират този продукт вече като възрастни“.

Д-р Хироми Шиния

Д-р Шиния казва: „Когато разглеждах историята на начина на хранене на болни от рак пациенти, открих, че обикновено тяхната диета се състои главно от животински белтъчини и млечни продукти, като месо, яйца и мляко. По-късно научих, че има пряка зависимост между това, кога една личност развива дадена болест и времето и честотата, с която същата личност е консумирала гореспоменатите продукти; с други думи, колкото в по-ранна възраст и колкото по-често едно лице е консумирало животински продукти (особено месо и млечни произведения), толкова по-бързо той или тя развива определени болести“.

Защо млякото, продавано в магазините, е окислена мазнина?

мляко, продавано в магазините

Пресните храни се смятат за добри за тялото, защото освен че съдържат много ензими, не са окислени. Окисляването става, когато материята се свързва с кислорода и „ръждясва“. Ние всеки ден сме свидетели как храната „ръждясва“. Например, когато пържим нещо, олиото обикновено губи цвета си и потъмнява до черно. Ябълките и картофите също така променят цвета си и покафеняват, малко след като са обелени. Всичко това се дължи на влиянието на кислорода във въздуха. Когато тези оксидирани храни навлизат в тялото, се образуват свободните радикали, които често пъти се характеризират като „лоши момчета“, но всъщност те имат една съществена функция – могат да убиват вирусите, бактериите, плесените и да потискат инфекциите. Когато обаче броят на свободните радикали надхвърли определено равнище, клетъчните мембрани и ДНК на клетките започват да се разрушават и постепенно започват да се появяват здравни проблеми.

свободни радикали

Свободните радикали имат силна окислителна способност – способността да предизвикват „ръждясване“. Ние разполагаме със средства да неутрализираме свободните радикали  – това са антиоксидантните ензими. Когати прехвърлим 40-те години обаче, количеството на антиоксидантните ензими в тялото ни внезапно намалява. Има теории, че много болести, свързани с начина на живот, се проявяват в периода на навършване на 40 години именно поради намаляването на този ензим.

жена над 40

Преди да бъде обработено, млякото съдържа много добри елементи. Например, в него има много видове ензими, които разграждат лактозата; липаза, която разгражда мазнините; протеаза – ензим, който разгражда белтъчините. В естествено състояние млякото също така съдържа лактоферин, който има антиоксидантно, противовъзпалително, антивирусно и имунорегулиращо действие.

крави

Млякото, продавано в магазините, обаче загубва тези си добри качества по време на предварителната обработка. Преработвателният процес е следният: първо, към вимето на кравата се прикачва доилен апарат, който изтегля млякото, което временно се съхранява в резервоар. Събраното от фермите мляко се транспортира до още по-голяма цистерна в цех, където се центрофугира и хомогенизира. Крайният продукт от този процес е хомогенизираното мляко. Докато трае хомогенизацията обаче, мазнините в суровото мляко се свързват с кислорода от въздуха и се превръщат в хидрогенирана (окислена) мазнина. Хидрогенирна мазнина означава мазнина, която е оксидирана твърде много и би могла да се нарича и „ръждясала“. Както всички окислени мазнини, и тази е вредна за тялото. Но производственият процес на млякото не свършва с това. Преди да се насочи към пазара, хомогенизираното мляко се пастьоризира на висока температура (между 72 градуса С и 150 градуса С) с цел да се потисне разпространението на различни микроби и бактерии.

С какво да заместим кравето мляко в рецептите? – отговор на този въпрос вижте ТУК.

Анета Бонева

АНЕТА БОНЕВА

Създадел на рецепти само с растителни продукти и страстен почитател на вкусната здравословна храна

💜 Книгата е страхотна! 💜

„Вече пробвах няколко рецепти от книжката и съм изключително доволна! Най-голямата ми слабост са десертите и от тук взех страхотни идеи за здравословни изкушения, които мога да правя и за бебето си, без да трупам празни калории“. 

– Мария Павлова

Анета

Здравей и добре дошъл! Аз съм Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено с природни източници е не само здравословно, но и много вкусно! Помагам на хора, които искат да се научат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри. Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история. Приятно четене и готвене!
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Показване на всички коментари