You are currently viewing ‘‘КОЛОНОСКОПИЯТА осигурява превенция, която може да ви спаси живота“ –  интервю с д-р Койнарски – гастроентеролог във ВИТА

Д-р Васил Койнарски е част от екипа специалисти на МБАЛ и ДКЦ ВИТА от август 2022 г. Той е гастроентеролог с над 8 години медицински опит. Професионалните интереси на д-р Койнарски са насочени в областите: Ултразвукова диагностика и манипулации под ултразвуков контрол и  Диагностична и терапевтична горна и долна ендоскопия.

1. Д-р Койнарски, какво представлява колоноскопията?

Колоноскопията е процедура, която позволява на лекаря да направи прецизен оглед на вътрешността на дебелото черво и част от края на тънкото черво на пациента.
Използва се специален апарат, наречен фиброколоноскоп или ендоскоп. Апаратът е съставен, най-просто обяснено, от мека еластична тръба,  която се въвежда през ануса на пациента. Върхът на ендоскопа може да се движи във всички посоки и има отвори за светлина, камера и работен канал, чрез който биха могли да се въведат различни инструменти. В другия край на апарата се намира контролна глава, чрез която лекарят управлява всички движения на апарата.
Освен детайлния оглед по време на колоноскопията, лекарят може да взема и биопсии (малки късчета тъкан, които след това се наблюдават под микроскоп от лекар – патоанатом), може да се отстраняват полипи, да се спира кървене  и още доста други манипулации.

2. Кога трябва да се проведе колоноскопия?

Оплакванията, които най-често ни насочват към колоноскопия, са болки в корема, кръв и слуз при дефекация, нарушен ритъм в изпразването на дебелото черво. Редуването на запек с диария е алармиращ симптом. Необяснимо отслабване на килограми, анемичен синдром, безапетитие изискват изключването на злокачествено новообразование с осъществяването на колоноскопия. Тя се провежда както контролно, с оглед скрининг, така и за отстраняване на полипи.

3. В кои случаи колоноскопията е задължителна?

Често пациентите ме питат не е ли достатъчно ехографското изследване на коремните органи, за да се установи има ли данни за туморни процеси. Отговорът е не, що се отнася до прецизната диагностика на кухите коремни органи – хранопровод, стомах, тънко и дебело черво. Нищо не може да замени качеството на детайлния оптически оглед на тези части от храносмилателната система по време на ендоскопията, съчетано с хистологично изследване при необходимост.

Факт е, че  случаите на злокачествени образувания все повече се увеличават в последните години и често се срещат и при млади пациенти. За съжаление често няма ранни, ясно разпознаваеми симптоми, така че не е разумно да се рискува и да не се прави ендоскопска диагностика при основателни за това оплаквания.

4. Притесненията на всички пациенти са свързани с това, как се провежда колоноскопията ?

Всеки, който веднъж вече е преминал през тази манипулация, знае, че няма причина за притеснение, защото процедурата се извършва под венозна анестезия. Ние във ВИТА се стараем да осигурим максимално спокойна и предразполагаща атмосфера за пациента, да му спестим всяка болка, дискомфорт или неудобство.

 Преди изследването се осигурява мониториране на дишането, артериалното налягане и сърдечната дейност. Пациентът се поставя най-често в удобно за него странично положение.

Преди и по време на манипулацията се правят необходимите вливания на водно-солеви разтвори и медикаменти.  

5. Необходима ли е някаква специална подготовка или изследвания преди това?

Преди извършване на процедурата е необходимо да се направи почистване на дебелото черво като се използват специфични  очистителни лекарствени средства. Лекарят ще Ви ги определи и предпише. Важно е да не се приемат храна и течности от 6 до 12 часа преди изследването. Пациентът трябва предварително да уведоми лекуващия лекар за всички лекарства, които приема, за наличие на алергия и придружаващи заболявания.

6. Как се отчитат резултатите от колоноскопията?

Резултатите от изследването стават ясни веднага. Изключение правят случаите, в които е взет материал за биопсия. Тогава окончателното заключение се извършва от една до две седмици след манипулацията.

7. За кои пациенти това изследване е наложително?

Фамилната обремененост е важен индикатор за извършването на колоноскопия. Ако в семейството си имате един или двама близки с рак на дебелото черво, тогава опасността това заболяване да се появи и при вас е по-голяма. В този случай колоноскопията трябва да се прилага периодично след навършване на 40-45-годишна възраст.

Във всички развити държави, включително и в България, има стандарти за профилактика на злокачествените заболявания на храносмилателната система, като скрининговите процедури, включително и ендоскопия, се определят в зависимост от степента на риска при всеки пациент.

С нисък риск сa хора  без оплаквания на 50 и повече години. С висок риск – тези с фамилна обремененост, с друго злокачествено заболяване или с фамилни полипози. Те преминават през ендоскопия в по-ранна възраст.

8. Защо не трябва да се отлага това изследване?

Навременното откриване на болестта дава съвсем различна перспектива за пациента като продължителност и качество на живота. При пациенти, които са фамилно обременени, особено при тези, чиито родители са диагностицирани с рак на храносмилателен орган преди 55-годишна възраст, профилактичните гастро и колоноскопия трябва да се извършат 10 години преди възрастта, на която се е разболял техният роднина. Това важи не само за децата, но и за братята и сестрите на заболелите.

Бъдете уверени, тази превенция чрез скрининг може да спаси живота ви! Затова не отлагайте прегледа при лекар и при необходимост провеждане на ендоскопска диагностика.

П.П. Във връзка с темата на интервюто, можете да гледате видеото „Констипация и как успешно да се справим с нея?„, в което се дава допълнителна полезна информация: https://youtu.be/aRleUnlfWtg

Познаваш ли някой, който също би имал нужда да се запознае с тази статия? Моля, сподели този пост и в твоите социални мрежи чрез бутоните отдолу. Ще ти бъда безкрайно благодарна!

Без глутен, без захар и млечни продукти

Специално за твоето балансирано хранене, с много любов създадох тази книга! Аз самата се храня по този начин и прилагам тези рецепти в ежедневието на моето семейство вече повече от 8 години. С тях ще ти е вкусно и ще се радваш на храната без угризения.

Присъедини се към нашите приятели:

Facebook група: https://bit.ly/32fpDXz

Facebook страница: https://bit.ly/3mXb3eB

Youtube канал: https://bit.ly/3s9deiK

Instagram: https://bit.ly/3q3Wmau

Подкаст: https://bit.ly/3q8loVO

Aбонирайте се за нашия имейл бюлетин и следвайте най-новите тенденции в здравословното хранене!

Анета

Здравей и добре дошъл! Аз съм Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено с природни източници е не само здравословно, но и много вкусно! Помагам на хора, които искат да се научат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри. Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история. Приятно четене и готвене!