киноа - доказани ползи и лечебни свойства

Вече не можем да си представим здравословното хранене без киноа не само защото научни изследвания продължават да доказват нейните ползи за здравето, но и защото с тази зърнена култура обогатяваме и разнообразяваме нашето ежедневно хранително меню. 

Киноата е една от най-популярните здравословни храни в света. Тя е високопротеинова безглутенова суперхрана и макар че се смята за зърнена култура, ботанически всъщност се счита за семе, а не за зърно, защото принадлежи към семейство Щирови (семейство покритосеменни растения), а не към семесйтво Житни (като пшеницата) и е растение, което притежава полезни свойства, сходни на тези на редица листни зеленчуци, като например спанака.

Киноата се отглежда в продължение на хилядолетия в южноамериканското Алтиплано – обширно плато с дължина около 800 км. и множество котловини и езера на надморска височина 3600-3800 м. В древността тези земи са били част от мощната империя на инките и аймара (народ, предшественик на инките). Киноата била свещена култура за тях и те я наричали „зърното-майка“.

полезни свойства на киноата

Киноата е една от малкото растителни храни, които съдържат достатъчно количество от всичките осем незаменини аминокиселини, необходими на тялото ни.  Освен това, в състава й влизат фибри, манган, магнезий, фосфор и фолат, желязо, витамини В и Е, калций, малко количество омега-3 мастни киселини и различни полезни антиоксиданти.

В 100 грама сорова киноа се съдържат:

  • 368 ккал
  • 4 г протеин
  • 64 г въглехидрат
  • 6 г мазнини
  • 7 г фибри
  • 47 мг калций
  • 4,57 мг желязо
  • 563 мг калий
лечебни свойства на киноата

1.Помага при отслабване. Научни изследвания показват, че консумацията на киноа е свързана с регулиране на теглото и киноата може да помогне в борбата с наднорменото тегло. Високото съдържание на фибри в киноата ни помага да се чувстваме по-сити за по-дълго време, а наличието на протеини – засилва метаболизма като ни дава повече енергия и ни кара да се чувстваме по-добре.

2.Съдържа растителни съединения кверцетин и кемпферол. Позитивното въздействие на истинските храни върху здравето освен на познатите ни витамините и минералите се дължи още и на растителни антиоксиданти, наречени флавоноиди, два от които са особено добре познати – кверцетин и кемпферол, и двата се намират в големи количества в киноата. Доказано е, че тези важни съединения имат противовъзпалителни, противовирусни, противоалергични и противоракови свойства.

3. Не съдържа глутен. Проблеми възникват, когато хората ядат храни без глутен, приготвени с рафинирани нишестета. Тези храни не са по-добри от тези, съдържащи глутен, тъй като нездравословната храна без глутен все пак е нездравословна храна. Киноата не съдържа глутен и това я прави предпочитан източник за хора с непоносимост към глутен. Безглутеновата диета може да бъде здравословна, стига да се основава на храни, които естествено не съдържат глутен.

4. Съдържа протеини. Протеинът се състои от аминокиселини, осем от които се наричат ​​незаменими, тъй като човешкото тяло не може да ги произвежда и трябва да си ги набавя чрез храната. Ако дадена храна съдържа всичките девет незаменими аминокиселини, тя се нарича пълен протеин. Проблемът е, че много растителни храни имат недостиг на определени незаменими аминокиселини. Киноата обаче е изключение, тъй като съдържа достатъчно количество от всички незаменими аминокиселини. Поради тази причина тя е отличен източник на протеини.

5. Има нисък гликемичен индекс.  Гликемичният индекс (GI) е скала, чрез която се измерва колко бързо дадена храна се разгражда в организма до глюкоза и постъпва в кръвообращението, съответно колко ще се покачи кръвната захар. Храните с нисък GI стимулират по-умерено покачването на кръвната захар. Яденето на храни с висок GI може да стимулира глада и да допринесе за затлъстяване. Киноата има гликемичен индекс 53, който се счита за нисък.

6. Високо съдържание на желязо и магнезий. Много хора не получават достатъчно необходимите им хранителни вещества. Това важи особено за някои минерали, като: магнезий, калий, цинк и желязо. Киноата е с високо съдържание на всичките четири минерала, особено на магнезия, като една чаша (185 грама) осигурява около 30% от препоръчителната дневна доза. Тьй като киноата съдържа фитинова киселина, която може да влоши усвояването на тези минерали, за да намалим нейната сила, преди готвене се препоръчва накисване на киноата.

7. Има благоприятен ефект върху метаболитното здраве. Към днешна дата две проучвания, съответно при хора и плъхове, изследват ефектите на киноа върху метаболитното здраве. Проучването, базирано на хора, установи, че използването на киноа вместо типични безглутенови хлябове и тестени изделия значително намалява нивата на кръвната захар, инсулина и триглицеридите. Изследванията при плъхове показват, че добавянето на киноа към диета с високо съдържание на фруктоза почти напълно инхибира отрицателните ефекти на фруктозата.

8. Много високо съдържание на антиоксиданти. Киноата е с високо съдържание на антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали и помагат в борбата със стареенето. В кълновете от киноа се съдържа по-голямо количество антиоксиданти отколкото в семето.

9. Намалява риска от диабет. Яденето на храни, богати на манган, може да бъде ключово за поддържане на здравословна кръвна захар и намаляване на риска от диабет. Една чаша сготвена киноа (около 185 грама) осигурява 58% от препоръчителната дневна доза манган.

Гледайте видеото по-долу:

В заключение

Богата на фибри, минерали, антиоксиданти и всичките девет незаменими аминокиселини, киноата е една от най-здравословните храни на планетата. Тя може да регулира нивата на кръвната захар и холестерола и да помогне в борбата с наднорменото тегло. Киноата не съдържа глутен, тя е вкусна и лесна за приготвяне. 

Харесвате ли киноа? Присъства ли в хранителното ви меню и кое е любимото ви ястие, което приготвяте с нея? Ще се радвам да споделите вашето мнение за киноата в коментар под статията.

Много съм щастлива да споделя с вас, че моята онлайн книга Вкусни и здравословни рецепти за Сирена, Дипове и Разядки вече е тук! С много любов, специално за вашата вкусна кухня, подготвих тази електронна книга. Всички рецепти за без захар, без яйца и млечни продукти. Получавате БОНУС още две електронни книги:

📘 Освежаващи рецепти за Лятото

📗 Хранене при стомашно-чревни заболявания

Консумирането на разнообразни, пресни, непреработени продукти ни снабдява с изобилие от жизненоважни хранителни вещества, благодарение на които се чувстваме енергични и здрави. Внесете това разнообразие в ежедневното си меню като вземете безплатната електронна книжка с вкусни и здравословни рецепти, без глутен, без захар, без млечни продукти и месо. 

Ако желаете заедно да изградим вашата Система за Успешно Здравословно Хранене, с балансирано седмично меню, което веднага да приложите на практика и да следвате с лекота, кликнете на Бутона и кандидатствайте за БЕЗПЛАТНА опознавателна среща с мен!

Присъедини се към нашите приятели:

Facebook група: https://bit.ly/32fpDXz

Facebook страница: https://bit.ly/3mXb3eB

Youtube канал: https://bit.ly/3s9deiK

Instagram: https://bit.ly/3q3Wmau

Подкаст: https://bit.ly/3q8loVO

Идея за статията: ‘Пътешествие към здравето’
Тема: ‘Киноа: доказани ползи и лечебни свойства’
Категория: Суперхрани 
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Показване на всички коментари