You are currently viewing Хеликобактер пилори – скритата заплаха за Вашето здраве

Автор – Д-р Борислав Тасев от Отделение по гастроентерология на МБАЛ ВИТА

Какво представлява Хеликобактер пилори?

Хеликобатер пилори е грам-негативна бактерия, която живее в стомаха и е отговорна за много широк спектър от симптоми, които ежедневно имаме. Helico идва от латинската дума за спирала, каквато е формата на самата бактерия, а pylori – от анатомична част на стомаха. Бактерията е приспособена да живее във враждебните условия на стомаха – висока киселинност, тъй като притежава ензими, които намаляват киселинността, а благодарение на спираловидната си форма, може да преминава лесно слузната бариера на стомашния епител, правейки я трудна за улавяне от клетките на имунната система.

Хеликобактер пилори е устойчива, упорита и изискваща целенасочено и сериозно лечение, тъй като е причинител на увреждания като язва, гастрит и дори рак на стомаха. Трябва да сме внимателни и да наблюдаваме всички необичайни промени и симптоми, които могат да ни направят подозрителни за нейното наличие, защото бактерията може да живее доста време в организма, без да знаем за нея.

Какви са симптомите на инфекция с Хеликобактер пилори?

Повечето хора, които са инфектирани с тази бактерия, нямат никакви симптоми. При някои хора обаче, бактерията може да увреди лигавичния слой на стомаха, причинявайки язви. Най-честите симптоми са:
•    тъпа или пареща коремна болка;
•    подуване на корема;
•    необяснима загуба на тегло;
•    гадене;
•    повръщане;
•    оригване;
•    намален апетит.

Рискът от рак на стомаха също е повишен при инфектираните с Хеликобактер пилори, като може да се прояви със следните симптоми:
•    намален апетит;
•    необяснима загуба на тегло;
•    гадене;
•    чувство за ситост след оскъден прием на храна;
•    дискомфорт или подуване на корема;
•    стомашна болка;
•    умора или слабост.

Както се вижда, много от симптомите при двете заболявания се припокриват, затова е нужно да потърсите гастроентеролог.

Други алармиращи симптоми, изискващи вашето внимание, са:
•    болка или присядане при преглъщане;
•    анемия;
•    кръв в изпражненията;
•    оцветени в черно изпражнения.

Как се предава Хеликобактер пилори?

Смята се, че инфекцията се предава от човек на човек при близък контакт – целувка, използване на еднакви прибори за хранене в едно домакинство и т.н. Бактерията може да бъде предадена още чрез контакт с фецес, затова е важно миенето на ръце след използване на тоалетна. При редки случаи е възможно инфектиране и от заразена вода или храна.

Децата са с по-голям риск от заразяване, тъй като често не спазват правилата за лична хигиена.

Как се диагностицира Хеликобактер пилори?

Ако имате някой от гореспоменатите симптоми, е редно да бъдете изследвани за носителство на бактерията, което може да стане по един от следните начини:
•    Фекален тест: малко количество фецес се отделя в специален контейнер и се изследва за Хеликобактер пилори антиген;
•    Кръвен тест: Взема се венозна кръв и се изследва за антитела срещу Хеликобактер пилори. Този тест обаче е значително по-неинформативен;
•    Дихателен тест: приема се таблетка или течност, съдържаща специално белязан изотоп на въглерод, след което се издишва двукратно в торба, като се следи за нивата на издишания въглероден диоксид, който е маркер за инфекция с Хеликобактер пилори.

Най-сигурният начин при симптоматични пациенти обаче остава извършането на гастроскопия. Тя се извършва с апарат, наречен гастроскоп, чрез който се влиза през устата и се оглежат последователно всички органи на храносмителната система – хранопровод, стомах, дванадесетопръстник. При прегледа е възможно да се вземе малко парче стомашна тъкан – биопсия, и пряко да се изследва за носителство на Хеликобактер пилори.

Други плюсове на този вид инвазивна диагностика е, че е сравнително безопасна, прави се под упойка, евтина е и дава възможност на лекаря да открие друга патология, която би пропуснал само с извършване на неинвазивна диагностика.

Какви са усложненията от инфекция с Хеликобактер пилори?

Хеликобактер пилори е инфекция, може да причини язва, но също така може да е и причина за много по-сериозни състояния:
•    кървене, което може да се получи, когато налична язва обхване кръвоносен съд;
•    обструкция, която може да се дължи на тумор, който да пречи на физиологичния път на храната през стомаха;
•    перфорация, дължаща се на нарушаването на целостта на стомашната стена от язва;
•    перитонит, който е следствие най-често на перфорирала язва.

Хеликобактер пилори доказано увеличава риска от стомашен аденокарцином – вид рак на стомаха, като този риск е по-голям при пушачи.

Как се лекува инфекцията с Хеликобактер пилори?

Лечението на Хеликобактер пилори може да намали риска от аденокарцином, както и да лекува причинените от Хеликобактер пилори язви.

Борбата с Хеликобактер пилори винаги включва няколко медикамента от различни класове – антибиотик, инхибитор на протонната помпа (лекарство, което намалява киселинността на стомаха) за период от 14 дни. Използват се различни комбинации от медикаменти – тройна, четворна, в зависимост от преценката на лекуващия Ви лекар и наличните гайдлайни.

След приключване на лечението е нужно да се направи повторен тест – най-често фекален антигенен, за да сме сигурни, че терапията е била ефективна. В някои случаи е нужно преминаването на втора линия терапия, ако премахването на бактерията не е било успешно.

В Отделението по гастроентерология на ВИТА успешно лекуваме инфекцията с Хеликобактер пилори, благодарение на опитните гастроентеролози и на съвременната техника, с която разполагаме. Ако намирате у себе си подозрителни симптоми, нашите специалисти са на разположение след записване на час на телефоните на Регистратура или през електронната платформа superdoc.bg

Автор: д-р Борислав Тасев от Отделение по гастроентерология на МБАЛ ВИТА

Познаваш ли някой, който също би имал нужда да се запознае с тази статия? Моля, сподели този пост и в твоите социални мрежи чрез бутоните отдолу. Ще ти бъда безкрайно благодарна!

Без глутен, без захар и млечни продукти

Специално за твоето балансирано хранене, с много любов създадох тази книга! Аз самата се храня по този начин и прилагам тези рецепти в ежедневието на моето семейство вече повече от 8 години. С тях ще ти е вкусно и ще се радваш на храната без угризения.

Присъедини се към нашите приятели:

Facebook група: https://bit.ly/32fpDXz

Facebook страница: https://bit.ly/3mXb3eB

Youtube канал: https://bit.ly/3s9deiK

Instagram: https://bit.ly/3q3Wmau

Подкаст: https://bit.ly/3q8loVO

Aбонирайте се за нашия имейл бюлетин и следвайте най-новите тенденции в здравословното хранене!

Анета

Здравей и добре дошъл! Аз съм Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено с природни източници е не само здравословно, но и много вкусно! Помагам на хора, които искат да се научат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри. Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история. Приятно четене и готвене!