You are currently viewing Да се потопим в света на прасковите

Да се потопим в света на прасковите е вълнуващо, особено когато е лято и сме в сезона на тези красиви и вкусни плодове 🙂 Нека видим тяхната история и разберем защо са любими на малки и големи!

Четиво за 7 минути

Съдържание на статията

Най-топлите месеци на годината са времето, когато добавяме сочни плодове към нашата диета: дини, пъпеши, праскови, кайсии, грозде, череши, ягоди, сливи и др. В тон с всичко лятно и свежо, ви представяме най-новата ни рубрика „Магията на сезонната храна“, в която всеки месец ще разкриваме пред вас характерните особености на сезонен плод или зеленчук. Ще започнем с чудно хубавите, вкусни и хидратиращи праскови като един от най-ярките символи на лятото 🙂

праскова

Сладката и сочна праскова спомага за хидратация на кожата със своите 80% вода. Тя е нискокалорична и е богата на фибри, протеини, желязо, калий, калций, магнезий, фосфор и витамини А, C, К  и Е. Плодът е известен със способността си да заздравява костите и зъбите

Според последни археологически находки, прасковите са се появили в Северозападен Китай 6000 години пр. Хр. Според открити китайски писания от 10 век, прасковите били любим плод на императорите. Латинското им наименование е Prunus Persica, което в превод означава „персийска ябълка„. Това име най-вероятно идва от факта, че от Китай тези невероятни плодове се разпространяват в Персия (днешен Иран), където биват широко култивирани.

Херкулан бил древен град в област Кампания, на Неаполския залив. На 24 август 79-а година изригва вулканът Везувий, който безмилостно затрупва Херкулан, както и градовете Помпей и Стабии, с потоци от лава, кал и вулканична пепел.  Ако решите да си направите екскурзия до Херкулан, ще останете очаровани от археологическият обект, съхранил в себе си духа и атмосферата на древния град: има много добре запазени не само каменни, но и дървени фрагменти от сградите, както и картини на праскови по стените на сградите. Прасковени дървета и техни плодове можем да видим и в картини на известни художници: Моне, Рубенс, Пол Сезан, Ван Гог и др.

Натюрморт с череши и праскови (художник: Пол Сезан)

През 16-ти век испанците внесли прасковите в Америка, а през 17-ти век се разпространили във Франция и Англия. По време на царуването на кралица Виктория тяхната популярност достигнала своя пик и нито едно ядене не било пълноценно без прясна праскова, поднесена на фина памучна салфетка като десерт.

Цветовете на прасковените дървета са с висока почит в китайската култура. В миналото, както и до днес, китайците вярват, че цветът на прасковата отблъсква злите духове и опазва живота и здравето на човека. В древен Китай, когато пътували между градовете, императорите били предшествани от войници, носещи прасковен цвят, а в навечерието на всяка Нова Година на входните врати се закачали цветчета на праскови.

Да се потопим в света на прасковите 2

В 100 грама плод се съдържат около:

44 калории

0.5 гр протеини

0.1 гр мазнини

10.2 гр въглехидрати

0.5 гр фибри

7 мг витамин C

190 мг калий

6 мг калий

9 мг магнезий

20 мг фосфор

0.3 мг желязо

Често срещан въпрос, който хората си задават е: „Прасковите подобни ли са на нектарините?“. Отговорът е положителен: прасковите и нектарините са генетично идентични плодове, като единствената разлика е наличието на мъх по кожата на прасковата.

Прасковите са известни с ниското си съдържание на калории, с богатството си от витамини, минерали, фибри, въглехидрати и протеини. В една средно голяма праскова се съдържат 10 милиграма витамин C (около 13% от препоръчителният ни дневен прием), а като резултат имаме намаляване на честотата на оксидативните увреждания от свободните радикали и намаляване на вероятността за появата на хронични заболявания.

Прасковите са богати на витамин А, който укрепва  здравето на червата и поддържа добра микрофлора в стомаха. Освен това витамин А играе важна роля за защита на кожата и очите, засилва имунната система и намалява различни възпаления.

Фибрите са от решаващо значение за оптимизиране на нивата на кръвната захар, за попиване на токсините от храните, за намаляване на апетита, тъй като засищат, за понижаване на нивото на „лошия“ (LDL) холестерол в кръвта и за намаляване на риска от атеросклероза. Дневната нужда от фибри при възрастните е 20-30 грама, а за да изчислим нужната доза за деца, прибавяме числото 5 към възрастта им. Така, дете на 8 години се нуждае от 13 грама фибри на ден (8+5=13). В една средно голяма праскова се съдържат 3 грама фибри. Затова яденето на пресни праскови всеки ден е чудесен начин да добавим необходимите ни фибри към нашата диета. 

Калият е важен минерал, който помага за понижаване на кръвното налягане, за регулиране на кръвната захар и за балансиране на течностите в тялото. Недостигът на калий може да причини мускулни крампи, отпадналост, аритмия, рязко смъкване на кръвното налягане, често уриниране и др. Много храни съдържат калий, но прасковите и нектарините са сред най-добрите източници. В една голяма праскова има около 330 мг. калий, което е около 10 % от препоръчителния дневен минимум.

Известно е, че 99% от общото количество калций в организма се съдържа в костите и зъбите. Калцият е необходим за съсирването на кръвта, за провеждането на нервни импулси и мускулни съкращения. Недостигът на калций при децата може да доведе до неправилна костна минерализация и до рахит, а при възрастните – до омекване на костите и остеопороза. Препоръчителният дневен прием на калций зависи от възрастта: за възрастни – 800 мг, за малки деца – 1200 мг. 

Прасковите съдържат между 85% и 89% вода, което ги прави прекрасно допълнение към бутилката с вода за поддържане на хидратацията на тялото.

1. Сърдечно-съдови заболявания

В световен мащаб непрекъснато се увеличава процентът на хората с наднормено тегло. Затлъстяването е най-рисковият фактор за развитие на метаболитен синдром, който няма характерно изразени симптоми, поради което често е наричан „тихия убиец“. Метаболитният синдром е предшественик на двете най-често срещани заболявания в днешно време – диабетът и сърдечно-съдовите заболявания. Прасковите (заедно със сливите и кайсиите) – така наречените „костилкови плодове“ имат уникална комбинация от биоактивни съединения, които драстично подобряват състоянието на хора, изложени на риск от сърдечно-съдови заболявания. Направено проучване доказва положителният ефект от замяната на захарни напитки с натурални плодови сокове с високо съдържание на полифеноли. Прасковите са плодовете с най-голямо съдържание на тези важни за нашето здраве антиоксиданти. 

2. Превенция и лечение на рака

Хлорогенната киселина (chlorogenic acid) е полифенолно съединение, което се съдържа в ябълките, крушите, доматите, ягодите, патладжана, боровинките, прасковите, зърната на различни видове кафе (включително зеленото кафе) и картофите. Тя е важен антиоксидант, допринася за премахване на излишните килограми и намалява нивото на глюкоза в кръвта след хранене. Освен това може да намали кръвното налягане и да подобри настроението.  Последни проучвания показват, че хлорогенната киселина (както и кафеената киселина) в прасковите е силно свързана с превенцията и успешното инхибиране на растежа и метастазите на ракови клетки на гърдата. Учените препоръчват на пациенти с рак на гърдата да ядат по 2-3 праскови на ден, поставяйки ги сред едни от най-добрите храни за борба с рака. Също така е установено, че кафеената киселина (caffeic acid) може да инхибира вид фиброкарцином, който расте в съединителната тъкан. Консумацията на праскови може да повлияе благоприятно в борбата срещу рака на дебелото черво и да възпрепятства появата на нови тумори. 

3. Очни болести

Прасковите са добър източник на лутеин, зеаксантин и бета-каротин. Грижата за добро очно здраве трябва да включва приемът на лутеин, зеаксантин и бета-каротин, а прасковите са отличен източник на тези съединения. Бета-каротинът се превръща във витамин А в организма и помага за здравето на ретината на очите. Лутеинът и зеаксантинът са основните компоненти на макулния пигмент и консумацията на съдържащи ги храни може да доведе до превенция и забавяне на макулната дегенерация, увреждане на макулните клетки, замъглено зрение и слепота.

4. Детоксикация на организма

Замърсеният градски въздух, пестицидите в храните, медикаментите, алкохола, активното и пасивно тютюнопушене и заседналия начин на живот са източници на натрупване на отрови в човешкия организъм. Колкото и да ни се иска, не винаги можем да избегнем замърсяванията на средата, в която живеем. Тук на помощ идва детоксикацията, чието прилагане от време на време е решаващо за изхвърлянето на вредните токсини. Така подобряваме метаболитните си функции, предотвратяваме заболявания и имаме красива кожа и коса. И един от най-лесните начини за детоксикация е да включим сезонните плодове в диетата си. Прасковите са чудесен пример със своето множество от антиоксиданти. Те са верен съюзник в борбата със свободните радикали.

5. Депресия и стрес

Безпокойството и стресът са част от ежедневието ни. Преодоляването им е свързано с промени в начина на живот, както и с промени в хранителния режим. В Унгария наричат прасковите „плодове на спокойствието“. Това се дължи на способността им да осигуряват витамини и хранителни вещества, които успокояват тялото и ума, подобряват съня, увеличават енергията и подобряват настроението.  

Да се потопим в света на прасковите 3

6. Отслабване

Диетолозите се изказват в полза на прасковите, когато става въпрос за загуба на тегло. Ако сте решили да отслабнете, прасковите са плодовете, които трябва да добавите към ежедневната си диета за невероятни и ефективни резултати. Прасковите са с ниско съдържание на калории. Също така те са добър източник на фибри, а фибрите, както знаем, поддържат ситостта и допринасят за загуба на тегло по здравословен начин.

7. Възпаления в организма

Възпаленията в човешкия организъм са в основата на повечето заболявания. Според доклад на Медицинското училище на Харвард (Harvard Medical School), „Хроничното възпаление играе главна роля при някои от най-разпространените заболявания на нашето време: артрит, рак, сърдечни заболявания, диабет, астма и даже болестта на Алцхаймер“. 

Излишната мастна тъкан произвежда възпалителни цитокини (малки клетъчни сигнални молекули) в тялото. Според Катрин Дугган, доктор на науките, главен учен в Центъра за изследвания в областта на рака „Фред Хътчинсън“,  „Наднорменото тегло може да означава, че тялото ви е в състояние на дългосрочно нискостепенно възпаление“. 

Прасковите притежават противовъзпалителни свойства. Те спират производството на възпалителни цитокини и потискат отделянето на хистамини (биологично активни вещества, съдържащи се естествено в много хранителни продукти) в кръвта, които причиняват алергични реакции. 

8. Борба с анемията

Ако сте доста бледи и сте загубили „сиянието“ на лицето си, има вероятност да страдате от анемия. Анемията е състояние, при което в кръвта ви липсват достатъчно червени кръвни телца (или по друг начин казано: понижен хемоглобин). Има и недостиг на желязо, като важен микроелемент в състава на хемоглобина. Тъй като хемоглобинът осигурява преносът на кислород в кръвта от белите дробове към тъканите и транспорта на въглероден диоксид от тъканите към белите дробове, неговите понижени нива оказват негативно влияние върху цялостното ви здраве. Основните причини за анемията са понижени нива на витамин C, недостатъчно количество фолиева киселина и витамини A и B12, загуба на кръв (заради хирургични операции, раждане, травми, язви и т.н.). Прасковите са богат източник на витамин С  и желязо. Добавете ги към вашата диета, за да увеличите броя на червените кръвни телца, да преодолеете умората и отпадналостта, слабостта, световъртежа и сънливостта.

Да се потопим в света на прасковите 4

9. Противогъбичен ефект

От всички известни гъбични инфекции, най-често срещаната и най-вредната е Кандида Албиканс (Candida Albicans). Този вид гъбички са най-упорити за лечение. Те могат да се разпространят на всяко място в тялото, но най-често са в червата, устата и гърлото, гениталиите. Най-важните фактори за разпространението на Кандида са: широката употреба на синтетични антибиотици, консумирането на месо, третирано с антибиотици, хлорирането на водата за пиене, излагането на пестициди и химикали, хормоналните лечения (вкл. противозачатъчните и кортизоновите препарати), неправилното хранене, недостатъчната физическа активност.

Полифенолите и флавоноидите в прасковите могат да играят жизненоважна роля при лечението на гъбички Кандида. Уникалната комбинация на биоактивни съединения в прасковите успешно се бори и елиминира растежа на гъбичката.

10. Борба със свободните радикали

Свободните радикали са увредени молекули с един липсващ електрон. Те атакуват здравите клетки и предизвикват тяхното разрушаване. Когато един свободен радикал отнеме електрон от стабилна молекула, я превръща в нестабилна, т.е. в нов свободен радикал, който на свой ред атакува други молекули. Свободните радикали се свързват с такива болести като рак, атеросклероза, болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон и много други. Доказано е също така, че ускоряват цялостните процеси на стареене.

Свободни радикали

За щастие в природата съществуват антиоксиданти, които могат да спрат верижната реакция, преди или след като вече е започнала. Диета, богата на пресни плодове и зеленчуци е най-доброто решение за набавяне на антиоксиданти. Прасковите не правят изключение, даже напротив: едно от най-големите им предимства е голямото им количество антиоксиданти. Пример е кафеената киселина, чието високо съдържание в прасковите предвазва тялото ви от опасната канцерогенна плесен афлатоксин, която най-често се среща във фъстъците, фъстъченото масло и царевицата. Като се има в предвид доказаната връзка между афлатоксина и рака, наличието на кафеена киселина в прасковите е особено важна причина да ги ядете редовно.

  1. Въпреки че консумацията на  праскови е отлично допълнение към нашата диета, има случаи, когато е възможно да се появи алергия.  
  2. Прасковите съдържат захари, които не се абсорбират напълно в тънките черва. Следователно преяждане с праскови може да предизвика подуване на корема.
  3. Според направено проучване, прасковите трябва да се консумират по-рано през деня, а не в късните часове поради начина, по който съдържанието на захар в тях се обработва.  Установена е тясна връзка между покачване на  телесното тегло и консумацията на праскови през нощта.

В източната част на Горнотракийската низина, в подножието на Сливенския балкан се намира китното село Гавраилово. И тази година за 18-ти пореден път се проведе празникът „Златна праскова“, събрал производители на праскови от цялата страна. В „Долината на прасковите“, както наричат този регион, земелците отглеждат десетки декари трайни насаждения с този плод. Разнообразни културни прояви топлят сърцата на жителите и гостите на Гавраилово, като част от програмата са конкурсите „Най-вкусна българска праскова“, „Мис Праскова“,  „Най-бързо ядене на праскови“ и  „Най-добра прасковена ракия“. По традиция събитието завършва с празнично хоро на площада, в което се включват певци и музиканти от Долината на прасковите. 

Започнете деня си с превъзходен шейк от праскови и бейби спанак и се заредете с витамин A, витамин К и магнезий!  

Снимка: https://www.istockphoto.com

Съставки

2 праскови, нарязани на кубчета

• 1 шепа бейби спанак

• 1 чаша замразен ананас

• 1 чаша замразени ягоди

• 2 банана

Начин на приготвяне

  1. Блендирайте всички съставки
  2. За допълнителен вкус добавете щипка сусам и няколко сини боровинки

Изпробвайте тази рецепта за шейк и бейби спанак. Тя е много лесна за приготвяне и ще ви зареди с енергия още от сутринта!

Прасковите са вкусен, леснодостъпен плод, който е пълен с ценни хранителни вещества. Te засилват имунната ни система и укрепват здравето на всички органи. Консумирайте пресни праскови от местни производители и бъдете здрави, в добро настроение и изпълнени с енергия! И не забравяйте: препоръчва се техният прием да е през деня, а не късно вечер 🙂 

Хареса ли ви статията?

Споделете с приятели 🙂

Анета

Здравей и добре дошъл! Аз съм Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено с природни източници е не само здравословно, но и много вкусно! Помагам на хора, които искат да се научат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри. Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история. Приятно четене и готвене!