You are currently viewing Азиатски женшен – лековита билка от векове

За азиатския женшен в пълна сила се отнасят думите на Рудолф Щайнер (австрийски философ и езотерик): „За всяка човешка болест някъде по света има растение, което е лекът„. Женшенът е един от най-популярните адаптогени, които успешно се борят със стреса,  а той (стресът) отдавна е станал част от нашето ежедневие. Колкото и да не ни се иска, всички се чувстваме стресирани по един или друг начин. Какво обаче представлява стресът? Това е състояние на дисбаланс между предизвикателството, което се появява пред нас и ресурсите, с които разполагаме в определения момент. Ако смятаме, че те са недостатъчни, се стресираме от изхода на събитията.

Когато изпитваме стрес твърде често или твърде дълго (в продължение на дни – или дори седмици или месеци) или когато негативните чувства надделеят над способността ни да се справим с напрегнати ситуации, тогава сме изложени на риск от множество здравословни проблеми. В тялото ни се отделят редица хормони, като кортизол („хормонът на стреса“), мускулите ни остават напрегнати, пулсът и кръвното ни налягане поддържат високи стойности и в кръвта ни имаме повишени нива на холестерол, мазнини, захари и други вещества. Всичко това в крайна сметка уврежда важни телесни органи.

Адаптогени – лековити растения, които възстановяват тялото и му помагат да се адаптира към стреса. Те също така подпомагат нормалните метаболитни процеси и възстановяват изгубения баланс. Те повишават устойчивостта на организма към физически, биологични, емоционални и екологични стресови фактори и насърчават нормалните физиологични функции.

„Адаптогените действат като термостат. Когато термостатът регистрира, че температурата в помещението е твърде висока, той я понижава; когато температурата е твърде ниска, той я повишава. Адаптогените действат по подобен начин, като могат да успокоят тялото или да увеличат енергийните нива без помощта на стимуланти, казва д-р Франк Липман, специалист по храненето от САЩ. 

Азиатският женшен е познат още като „корейски женшен“ или „истински женшен“.  Той е един от най-известните адаптогени. Нека се запознаем с неговата история и полезни свойства. 

Женшенът е бавнорастящо многогодишно растение с месест корен. Принадлежи към вида Panax от семейство Araliaceae (Бръшлянови). Думата „женшен“ произлиза от китайския термин „rénshēn„. „Rén“ означава „човек“, а „shēn“ означава „корен на растение„; И наистина: от корена излизат малки израстъци, които наподобяват ръце и крака. В медицината се използва именно коренът,  а плодовете и семената намират ограничено приложение. 

корен на азиатски женшен

 Шенонг е митичен китайски император. Легенда разказва, че той проговорил на третия ден след раждането си, на седмия вече ходел, а на три годинки орял нивите. Според друга легенда, когато се е родил, тези около него са знаели, че е върховно същество, защото е имал глава на бик и тяло на човек. Тази визия за него е често срещана в селскостопанските митове поради връзката между аграрния живот и водния бивол – който се използва в почти всички селскостопански дейности в Китай, особено в свързаните с блатисто-оризовите полета. 

Шенонг - митичен китайски император

Шенонг е покровител на билковите растения. Твърди се, че е дегустирал стотици билки (по 70 на ден) и е подбирал тези, които са подходящи за лекарства, като е описвал техните лечебни свойства. В резултат на неговите усилия много билки започват да се използват за лечение на заболявания. В продължение на векове тези знания се предават от уста на уста и през 220 г. сл. Хр. биват описани официално в книга „Shennong Bencao Jing“ („Билкова класика на Шенонг“). Книгата е кръстена на Шенонг и е една от първите, специализирани в билковата медицина. В нея женшенът е признат за първи път като лечебна билка от практикуващите лекари. Тъй като Шенонг е живял преди близо 5000 години (от 2737 г. пр. н. е. до 2697 г. пр. н. е.), това е времето когато се смята че се е появила китайската медицина, въпреки че книгата е написана преди 1800 години.  

Има 11 вида женшен, като всеки един от тях притежава свои собствени уникални свойства. Три вида са широко разпространени: Panax ginseng (азиатски женшен), култивиран главно в Корея и североизточен Китай; Panax quinquefolius (американски женшен), отглеждан главно в Канада и регионите на Северна Америка; и Panax notoginseng, отглеждан в Южен Китай. Виждаме, че и в трите наименования се използва думата „Panax“. Тя произлиза от думата „Panacea“ (на гръцки Πανάκεια, Panakeia*) и означава „всеизцеляващ“.

Главната разлика между Panax ginseng и Panax quinquefolius е, че азиатският женшен е по-скоро затоплящ, докато американският женшен е повече охлаждащ и успокояващ.

В зависимост от начина на обработка на билката, азиатският женшен се дели на „червен“ и „бял“. Червеният женшен се получава като се обработва първо на пара и след това се оставя да изсъхне на слънце. Този процес изменя някои от биоактивните компоненти като се увеличава противовъзпалителния ефект на билката. Белият женшен се получава чрез изсушаване на корените на въздух. Характеризира се с бял или светложълт цвят и се отличава с по-малко активни компоненти.

книга с вкусни и здравословни рецепти

Вкусни и здравословни рецепти с растителни продукти и не само...

Те са изключително лесни, приготвят се много бързо и са направени изцяло с растителни продукти. В тях няма глутен, захар и млечни продукти.

» Успешно се бори с умората и повишава жизнената енергия «

Азиатският женшен е една от най-добрите тонизиращи билки. Известен е със способността си да укрепва жизнената енергия, поради което играе важна роля при възстановяването на организма след операции и продължителни хронични заболявания.

Женшенът помага за стимулиране на физическата и умствената дейност при хора, които се чувстват отпаднали и уморени. Скорошно проучване показва, че той дава много добри резултати при преодоляване на умората при онкоболни в процеса на тяхното лечение.

» Има мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства «

Проучване, направено в Корея показва благоприятното въздействие на корейския червен женшен върху деца след химиотерапия или след трансплантация на стволови клетки при напреднал рак. Проучването включва 19 пациенти, които получавали 60 милиграма корейски червен женшен дневно в продължение на една година. В резултат на лечението учените установили, че възпалителните маркери намалели драстично благодарение на приетия женшен. 

» Подобрява настроението и намалява стреса «

В контролирано проучване, направено в „Изследователския център за мозъчна дейност и хранене“ в Обединеното кралство, участвали 30 доброволци, на които били направени три кръга лечение с женшен за 8 дни. В резултат било установено, че 200-400 милиграма женшен подобряват настроението и умствената функция на участниците.

» Подобрява мозъчната функция «

Женшенът стимулира мозъчните клетки и подобрява концентрацията и когнитивните дейности. Едно проучване, направено в катедрата по неврология на Клиничния изследователски институт в Южна Корея показва, че по време на приема на корен женшен в продължение на 12 седмици от хора с болестта на Алцхаймер,  умствената им дейност се подобрява. След прекратяване на приема на женшен, подобренията намаляват. Това показва, че женшенът може да действа като естествено лечение на Алцхаймер.

» Лекува сексуална дисфункция «

Практикуващите традиционната китайска медицина вярват, че женшенът може да подобри сексуалното представяне както при мъжете. Расте либидото и сексуалния интерес. Мъжете, приемащи добавки Panax женшен, имат по-голям брой сперматозоиди. Затова женшенът често се препоръчва като допълнителна възможност за лечение на мъже с безплодие, причинено от нисък брой сперматозоиди. Въпреки това са необходими повече изследвания, за да се определи най-добрата ефективна доза за лечение на мъжко безплодие. Добре е да се консултирате с вашия лекар преди да използвате Panax женшен, особено ако имате установено заболяване.

» Подобрява функцията на белите дробове «

Приемането на женшен значително намалява белодробните бактерии и инфекциите в белите дробове. Направено проучване показва, че женшенът е способен да окаже благоприятно влияние върху белодробно заболяване, наречено хронично обструктивно белодробно заболяване (ХОББ), което се характеризира като хронично слаб въздушен поток, който обикновено се влошава във времето. Според изследването, приемането на женшен подобрява белодробната функция и спомага изчезването на някои симптоми на ХОББ.

» Понижава нивата на кръвната захар «

Според няколко изследвания, женшенът понижава нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2. Според медицинския център на Университета в Мериленд хората с диабет тип 2, които приемат женшен преди или заедно с напитка с високо съдържание на захар, показват по-малко увеличение на нивата на кръвната захар. 

Друго изследване, направено в Отдела за човешко когнитивно неврологично мислене в Обединеното кралство, открива, че женшенът намалява нивата на кръвната захар един час след консумацията на глюкоза, което потвърждава, че билката притежава свойства, регулиращи нивото на глюкозата.

» Предотвратява рака «

Изследванията показват, че женшенът притежава мощни противоракови свойства поради способността му да инхибира туморния растеж. Наблюдава се подобрение на клетъчния имунитет, намаление на оксидативния стрес и стимулиране на производството на нови клетки. 

» Подсилва имунната система «

Друга добре проучена полза от женшенa е способността му да засилва имунната система – помага на тялото да се пребори с инфекции и болести. Корените, стъблата и листата на женшен са използвани за поддържане на имунната хомеостаза и повишаване устойчивостта към болести или инфекции. 

Няколко клинични проучвания показват, че женшенът подобрява работата на клетките, които играят роля в имунитета. Женшенът регулира всеки тип имунни клетки: макрофаги, дендритни клетки, Т клетки и В клетки. В екстрактите от женшен има антимикробни съединения, които действат като защитен механизъм срещу бактериални и вирусни инфекции. 

книга с вкусни и здравословни рецепти

Вкусни и здравословни рецепти за силен имунитет и не само...

Те са изключително лесни, приготвят се много бързо и са направени изцяло с растителни продукти. В тях няма глутен, захар и млечни продукти.

» Облекчава симптомите при менопауза «

Много често менопаузата е свързана с неприятни симптоми като: горещи вълни, нощни изпотявания, промени в настроението, раздразнителност, безпокойство, депресивни симптоми, вагинална сухота, понижено сексуално желание, повишаване на теглото, безсъние и изтъняване на косата. Някои изследвания показват, че женшенът може да помогне за намаляване на тежестта и появата на тези симптоми. Клинични проучвания установяват, че женшенът ефикасно засилва сексуалната възбуда на жени в менопауза, повишава благосъстоянието и общото им здравословно състояние.

Как да си направим чай от женшен?

Искате ли да използвате женшен в ежедневието си? Опитайте да си направите собствен чай от тази великолепна билка.

В Китай хората пият чай от женшен от 5000 години. Специалистите в китайската билкова медицина препоръчват на възрастни над 40 години да изпиват по една чаша чай от женшен всеки ден.

Чаят от женшен, подобно на добавките и екстрактите, се използва за подобряване на умствената дейност и паметта. Когато правите чай от женшен, първо изберете вида женшен, който искате да използвате: американски (който е по-добър през по-горещите месеци) или азиатски (по-добър през по-студените месеци). Можете да си купите чай с женшен от местния магазин, но можете и сами да си направите (по-полезно е, а и е по-забавно). Конкретно чаят се приготвя така:

Вземете 1 с.л. изсушен и смлян корен от женшен и я сложете в метална цедка за чай.

Кипнете вода и след това я оставете да се охлади за 2-3 минути.

Налейте от водата в чаена чаша и потопете в нея цедката с женшена.

Изчакайте 5-10 минути и чаят е готов.

*Panakeia – богиня на лечението и медицината в древногръцката митология, чието име означава „вселечителка“.

книга с вкусни и здравословни рецепти

Вкусни и здравословни рецепти за енергия и жизненост

Те са изключително лесни, приготвят се много бързо и са направени изцяло с растителни продукти. В тях няма глутен, захар и млечни продукти.

Анета

Здравей и добре дошъл! Аз съм Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено с природни източници е не само здравословно, но и много вкусно! Помагам на хора, които искат да се научат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри. Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история. Приятно четене и готвене!