You are currently viewing 7 любопитни факти за ягодите

Здравейте,

Днес ще ви разкажа за 7 от най-любопитните и интересни факти за ягодите 🙂 Затова се настанете удобно, вземето си шепа от тези невероятни плодове  и да започваме. 

🍓 Ягодата (ботаническо наименование: Fragaria) е род растение от семество Розови  и се характеризира със специфичен сладък аромат. Тя е единственият плод, който носи семената си отвън (средно около 200 семенца на ягода). Листата на ягодите могат да се ядат сурови, варени и дори да се използват за приготвянето на чай. 

Четиво за 4 минути

ягода

Любими на много хора заради невероятния си вкус и аромат, полезни качества и разнообразни приложения, ягодите съдържат вещества, които усилват имунната система, намаляват риска от рак, сърдечно-съдови заболявания и свеждат до минимум признаците на преждевременно стареене.

Историята на ягодите ни връща 2200 години назад в териториите на Франция и Италия, където първоначално били познати само дивите ягоди. Те били отглеждани като декоративни растения, не като храна. Хората не им симпатизирали, защото плодовете им били малки, твърди и безвкусни. За тях имаме сведения от първи век  в творбите на римските поети Върджил и Овид. Добре познатата ни градинска ягода се появява доста по-късно. Тя била отглеждана в Бретан, Франция през 1750 година чрез кръстосване на два сорта: Fragaria virginiana , донесен от Североизточна Америка и Fragaria chiloensis, донесен от Чили.

Ягодите имат много полезни свойства и са наистина добри за нашето здраве. Нека разгледаме по-подробно 7 от най-популярните им ползи.

Ягодите имат голямо количетсво антиоксиданти и флавоноиди, които потискат образуването на лошия холестерол, като по този начин понижават риска от сърдечно-съдови заболявания. Те също така укрепват кръвоносните съдове и допринасят за безпрепятственото преминаване на кръвният поток през тях.

През годините под влияние на вътрешни и външни фактори като лоша диета, излагане на слънце и токсини от околната среда, кожата ни претърпява редица изменения: преждевременно стареене, различни възпаления, акне и други кожни заболявания. За щастие изследванията в областта на храненето през последните години все по-често показват тясната връзка между здравето на кожата и приема на храна, богата на фибри и антиоксиданти, каквито са ягодите. 

Яденето на ягоди може да предотврати сухота в очите, дегенерация на оптичните нерви, дегенерация на макулата*, дефекти в зрението и повишена чувствителност към инфекции. Антиоксидантите в ягодите, като флавоноиди, фенолни фитохимикали и елагична киселина могат да помогнат за предотвратяване на  нарушения в очното налягане. За това спомага и калия, който се съдържа в ягодите. 

Според направени изследвания през последните години друга голяма полза от похапването на ягоди е способността им за борба с рака. Това включва както блокиране на образуването на ракови клетки, така и потискането на прогресията на раковите тумори.

Резултатите от направени проучвания показват, че ако на група хора се дава концентрат от ягоди, съдържащ антиоксидантите антоцианини*, човешките чернодробни ракови клетки значително се потискат.

Друго предимство на похапването на ягоди е, че те могат да ни предпазят от стареене на мозъка. Високото им съдържание на флавоноиди подобрява когнитивните способности* и засилва паметта. 

Учените установяват, че има пряка връзка между честата консумация на ягоди, малини и къпини и увеличаването на кислорода в мозъчните клетки, намаляване на оксидативния стрес*, намаляване на възпаленията в мозъка, както и намаляване на риска от загуба на паметта и болести като Алцхаймер и деменция.

Пакетираните и лесни за приготвяне полуготови храни са пълни с голямо количество захар, рафинирани мазнини, изкуствени съставки и токсини, които са трудни за усвояване от храносмилателната ни система. Тук на помощ ни идват ягодите, защото те осигуряват противовъзпалителни антиоксиданти като  детоксикират организма и възстановяват здравето на храносмилателния тракт.

Една чаша ягоди осигурява 29% от дневните ни нужди от манган. Това е доста добър процент за нас. Манганът заздравява костите, подобрява метаболизма на мазнините и въглехидратите, участва в образуването на съединителни тъкани, регулира нивото на кръвната захар, укрепва нервната система, помага за правилното функциониране на щитовидната жлеза и половите хормони, предотвратява неврологични заболявания като болестта на Паркинсон и епилепсия.

От сочните и вкусни ягоди, които са добре дошли всяко лято на нашата трапеза, си приготвяме най-разнообразни ароматни ястия:

*Когнитивни способности – умствени умения, от които се нуждаем, за да изпълним дадена задача – от най-простата до най-сложната. Когнитивните умения са по-тясно свързани с механизмите на това как учим, помним, решаваме проблеми и обръщаме внимание, отколкото с действителното знание.

*Свободни радикали – нестабилни, реактивни атоми или молекули, търсещи да запълнят своя липсващ електрон за сметка на други атоми или молекули, които остават без един електрон.

*Оксидативен стрес – първоначално натрупване на свободни радикали* в организма, характеризиращо се с главоболие, проблеми с храносмилането, гадене и умора.

*Дегенерация на макулата – заболяване, което засяга макулата – централната част на ретината (намира се в задната част на окото). Макулата е тази част от окото, която ни позволява да виждаме ясно дори и най-дребните детайли на даден предмет, да можем да четем или да караме кола.

*Антоцианини – водноразтворими пигменти, които са причината за червения, синия и виолетовия цвят на растенията. Антоцианин идва от гръцките думи антос (цвят) и кианос (син). Самите антоцианини не са напълно самостоятелен клас растителни вещества, а принадлежат към родовия клас на флавоноидите, като не притежават мирис и аромат.

Познаваш ли някой, който също би имал нужда да се запознае с тази статия? Моля, сподели този пост и в твоите социални мрежи чрез бутоните отдолу. Ще ти бъда безкрайно благодарна!

Без глутен, без захар и млечни продукти

Специално за твоето балансирано хранене, с много любов създадох тази книга! Аз самата се храня по този начин и прилагам тези рецепти в ежедневието на моето семейство вече повече от 8 години. С тях ще ти е вкусно и ще се радваш на храната без угризения.

Присъедини се към нашите приятели:

Facebook група: https://bit.ly/32fpDXz

Facebook страница: https://bit.ly/3mXb3eB

Youtube канал: https://bit.ly/3s9deiK

Instagram: https://bit.ly/3q3Wmau

Подкаст: https://bit.ly/3q8loVO

Aбонирайте се за нашия имейл бюлетин и следвайте най-новите тенденции в здравословното хранене!