You are currently viewing 5 признака за наличност на камъни в бъбреците
Симптоми за появата на камуни в бъбреците - основна снимка

Какво представляват камъните в бъбреците

В България бъбречно-каменната болест засяга около 5% от населението.  Според дефиницията си, това урологично заболяване се характеризира с утаяването и струпването на различни соли в меките части на бъбрека. Тези соли образуват твърди конкременти, още известни като камъни.  В зависимост от веществата, които съставят тези конкременти, те се разделят на няколко вида: калциевооксалатни, калциевофосфатни, уратни и холестеринови.

Симптоми за появата на камъни в бъбреците - снимка 1

Как се образуват камъни в бъбреците

Камъни в бъбреците се появяват при натрупване на твърде много минерали в урината. Те най-често са следствие от постоянна дехидратация на тялото или от приемането на определени лекарства и добавки, съдържащи високи количества калции. Камъните в бъбреците се влияят и от генетични фактори. Ако ваши близки роднини са  страдали от това заболяване, то и вие сте предразположени към образуване на камъни в бъбреците.

Симптоми, за които да внимаваме

1. Силна, нетърпима болка

Тялото ни произвежда малки песъчинки утайка от соли постоянно, но най-често тези фини кристали се изхвърлят с урината преди да са се натрупали. Когато обаче се образуват камъни, процесът на изхвърляне става несравнимо по-неприятен. Много пациенти сравняват усещането с раждането на дете. Макар размерът на камъка да има значение, е напълно  възможно дори малък по размер камък да причини сериозен дискомфорт.  Често се случва пациентите да не подозират, че имат камъни и да разберат чак когато конкрементите излязат от бъбреците . В такива ситуации пациентът се чувства добре и изведнъж рязка, остра болка, подобна на колика, го кара да посети спешното отделение. Специфичното е, че болката идва на приливи и отливи и може да промени силата и мястото си в зависимост от това къде точно са камъните. Характерно е болката да започне в областта на кръста и да премине към корема и гениталиите.

Макар и да е болезнено,  тялото ни успява да изхвърли голяма част от камъните само и по-този начин да ни спести намесата на лекар. Въпреки това, обаче, е важно, при поява на болка или симптоми да се посети лекар, който да определи какво лечение е необходимо.

 

Силна, нетърпима болка

2. Болка при уриниране

Болката при уриниране е рязка и често пациентите се оплакват от чувство на парене. Ако досега не сте имали проблеми с бъбречни камъни, е възможно да решите, че болката е причинена от инфекция на уринарния тракт. Появата на подобна инфекция е типично следствие от  наличието на бъбречни камъни в отделителната ни системата.

3. Честа нужда да посетим тоалетната

Честата нужда да тичаме към тоалетната също е признак и за бъбречни камъни, и за уринарни инфекции.  Този симптом, обаче, се свързва и с преместването на камъка към долната част на уринарния ни тракт.

В много от случаите, пациентите се оплакват и от относителното малко количество урина, което успяват да отделят. Това може да е знак, че камъкът, особено ако е с по-голям размер, се е заклещил и пречи на отделянето на урина. При подобен тип блокиране, най-често се изисква лекарска намеса, за да могат успешно и без последствия да бъдат отделени камъните.

Симптом - честа нужда да посетим тоалетната

4. Промяна в цвета и мириса на урината ни

Всевъзможни промени в урината ни също могат да се свържат с различни инфекции и с бъбречни камъни. Ако миризмата на урината ни стане забележимо по-неприятна и наситена или ако забележим  промяна на цвета, то това е почти сигурен сигнал, че нещо не е наред.

При проблеми с бъбречни камъни, в урината на пациентите може да бъде открита кръв и/ или гной.  Кръвта може да бъде червена, кафява или розова и невинаги наличието и се забелязва с просто око. След тестове с микроскоп лекарят ви може да провери за този симптом и да ви помогне да вземете нужните мерки.

5. Температура и повръщане

Макар  това най-често да са симптоми на грип, температура над 38 градуса, придружена с непреодолимо  усещане, че ви се повдига, могат да са важни признаци, че страдате от инфекция или други заболявания на уринарния тракт. Появата на инфекция на уринарния тракт, по време на изхвърляне на бъбречните камъни, може сериозно да забави или усложни  процеса.

Симптоми за появата на камъни в бъбреците - финална снимка

Използвана литература

Анета

Здравей и добре дошъл! Аз съм Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено с природни източници е не само здравословно, но и много вкусно! Помагам на хора, които искат да се научат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри. Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история. Приятно четене и готвене!