You are currently viewing Пролетна супа от коприва

Пролетта ни посреща с усмивка и щедро ни поднася своите първи предвестници: кокичетата и минзухарите. Непосредствено след тях се появяват нарцисите, зюмбюлите, игликите и лалетата. След тежкия зимен сън цялата природа се пробужда, зажадняла за нов живот, и невероятна красота ни обгръща отвсякъде. Не можем да останем равнодушни пред цъфналите магнолии, овощни дръвчета, люляк и жасмин…  И точно като вълшебна фея, тя ни поднася и още един подарък: копривата – една от най-полезните билки, идваща точно навреме, за да ни подсили след зимата и помогне да преодолеем пролетната умора.  

Лечебните свойства на копривата са известни от векове. Някога се е казвало: „Една коприва заменя седем доктора“. Спомняте ли си приказката „Дивите лебеди“ на Ханс Кристиан Андерсен? Принцеса Елза спасява братята си като им ушива ризи от стъблата на растението. Интересен факт е, че влакната от коприва са се използвали за направата на плат, от който са се правели германските униформи за Първата световна война. Текстурата наподобявала лен и коноп.

Супа от коприва 1

В копривата има високи нива на минерали, особено калций, магнезий, желязо, калий, фосфор, манган, йод, силиций, натрий и сяра. Тя осигурява хлорофил и танин и е добър източник на витамин А,  витамин С,  витамин К и витамини от група B. Копривата също така съдържа високи нива на лесно усвоими аминокиселини. И след като казахме толкова много хубави неща за копривата, нека си направим от нея ароматна супа, с която да посрещнем пролетта! 🙂

Необходими съставки

• 500 грама коприва

• 1 1/2 чаша кафяв ориз

• 1 морков

• 2 връзки лук

• 1/2 кофичка кисело мляко

• 3 яйца

• 2 с.л. зехтин

• сол на вкус

• черен пипер

• щипка джоджен

книга с вкусни и здравословни рецепти

Вкусни и здравословни рецепти с коприва и не само...

Те са изключително лесни, приготвят се много бързо и са направени изцяло с растителни продукти. В тях няма глутен, захар и млечни продукти.

Начин на приготвяне

1. Сложете изчистената и измита коприва в дълбока тенджера, залейте я с вода и я попарете за 10 минути.

2. Отстранете тенджерата от котлона и пасирайте копривата.

3. Задушете в зехтин до омекване нарязаните на ситно морков и лук и ги добавете към копривата. Овкусете на сол, добавете черния пипер и джоджена.

4. Добавете към копривата изчистения и измит ориз. Добавете и още вода до желаното от вас количество и върнете тенджерата на котлона.

5. В отделна купа направете застройката, като разбиете първо яйцата и добавите към тях киселото мляко. Постепенно налейте малко от копривата в застройката, разбъркайте и бавно (за да не се пресече) излейте в тенджерата с коприва. Разбъркайте и свалете супата от  котлона. Готова е да бъде опитана!

Полезни съвети

1. Преди да започнете да работите с копривата, сложете домакински гумени ръкавици, за да не ви опари по ръцете (въпреки че ожулването от коприва е доста полезно :-))

2. Ако сте решили да си наберете коприва вместо да купите от магазина, вземете само първите две или три листа от всяко растение. Те са най-крехки и нежни.

3. Супата от коприва става прекрасна и с добавяне на див чесън. Ако имате под ръка, задушете няколко стръка заедно със зеленчуците.

ПРИЯТЕН АПЕТИТ! ❤️ 🧡 💛

книга с вкусни и здравословни рецепти

Вкусни и здравословни рецепти с коприва и не само...

Те са изключително лесни, приготвят се много бързо и са направени изцяло с растителни продукти. В тях няма глутен, захар и млечни продукти.

Анета

Здравей и добре дошъл! Аз съм Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено с природни източници е не само здравословно, но и много вкусно! Помагам на хора, които искат да се научат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри. Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история. Приятно четене и готвене!