You are currently viewing Диагностика и лечение на камъни в бъбреците

Понякога се случва. Започват да се появяват различни симптоми. Боли ни тук, боли ни там. Сякаш с цялото ни тяло нещо не е наред. За съжаление, когато симптомите не отминат до ден-два отиваме на лекар и се оказва, че има шанс да страдаме от камъни в бъбреците. За да бъдем сигурни, трябва да се изследваме при специалист, а това може да значи няколко неща.

Как да се подготвим за часа си при лекаря?

Ако се наложи да посетите специалист уролог, има няколко неща, които можете да направите, за да се подготвите за прегледа си. Препоръчително е да съставите списък с всички симптоми дори и да не виждате как те могат да бъдат пряко свързани с наличието на камъни в бъбреците. Когато съставяте списъка, се опитайте да опишете възможно най-точно какви обстоятелства засилват или намалят болката, ако изпитвате такава. Не забравяйте и да споменете кога са се появили оплакванията ви, Важно е лекарят ви да знае дали преди сте страдали от подобен тип заболявания на уринарния тракт, както и дали някой от преките ви роднини е страдал от камъни в бъбреците. Редно е и да уведомите специалиста, който ще ви преглежда, дали вземате някакви лекарства или хранителни добавки. За съжаление, редовното приемане на някои медикаменти, може да доведе до утаяването на повече минерали в бъбреците и съответно до натрупването на твърди конкременти.  

Около едно денонощие преди прегледа наблюдавайте колко вода приемате и как това влияе на симптомите, които изпитвате. Все пак, приемането на достатъчно количество вода, е особено важно за правилното функциониране на нашите бъбреци. Някои лекари биха препоръчали дори конкретна диета, която да се спазва няколко дни преди насрочените ви изследвания, за да е сигурно, че резултатите отразяват правилно вашето състояние.

Диагностика и лечение на камъни в бъбреците 1

Какво да очакваме, когато отидем на преглед?

Наличието на типични симптоми, често е достатъчен показател, че страдаме от камъни в бъбреците или уринарния тракт. За да се потвърди тази диагноза обаче, както и за да се разберат големината, вида и локацията на камъните, е важно да се направят изследвания. Ето няколко метода, за специфична диагностика:

1. Кръвни тестове

Изследванията на кръвта са особено важни и често са първият тест, до който докторите прибягват. Този вид изследвания могат да покажат дали има твърде много калции в кръвта или пък пикочна киселина.

Диагностика и лечение на камъни в бъбреците

2. Изследвания на урината

Изследванията на урината са също толкова важни! Те могат да покажат дали в урината ни има твърде много кристали, образуващи бъбречни песъчинки, или пък твърде малко вещества, които са част от естествената защита на тялото ни срещу образуването на камъни в бъбреците.

3. Рентгенография

Рентгенографията е един от най-често използваните и най-известни методи за откриване на камъни в бъбреците. Този метод е особено точен и показва добре калциево–оксалатните конкременти. Това изследване, обаче, има един основен недостатък: може да не покаже по-малки по размер камъни.

4. Компютърна томография

За различаването вида и локацията на по-малки по размер камъни, повечето специалисти предпочитат компютърната томография. Този метод може да покаже и най-малките камъни, а и визуализира добре камъни от пикочна киселина и цистиновите конкременти. 

5. Ултразвукова диагностика

Ултразвуковата диагностика е предпочитан метод, тъй като е безвреден. Най-често ултразвукова диагностика се препоръчва на пациенти в детска възраст или бременни жени. Този вид изследване може да покаже локацията и големината на камъните в бъбреците ни.

6. Венозна урография

Друг интересен метод е венозната урография. При този вид рентгенографско изследване, контрастно вещество се инжектира във вените. Специалният химикал се проследява докато стигне до бъбреците и пикочния мехур. Това изследване, е от особена важност, ако лекарят ви има съмнения, че страдате от блокаж на пикочните пътища, причинен от по-големи конкременти в уринарния тракт.

7. Анализ на вече изхвърлени камъни

В повечето случаи това изследване се назначава след като вече е установено наличието на камъни в бъбреците. Важно е обаче да се подложите на този тест. Чрез него лекарят ви би могъл да установи какво причинява това заболяване при вас и да ви препоръча конкретни мерки, с помощта на които да предотвратите повторната поява на твърди минерални образования.  

8. Ирисова диагностика

Ириовата диагностика, се основава на идеята, че ирисът ни съдържа цялата информация за нашето тяло и неговото състояние. Изследванията на ириса могат да подскажат за наследствени слабости на нашия организъм . Някой специалисти биха назначили това изследване с цел поставянето на по-прецизна диагноза и следователно, съставянето на най-ефективно лечение.

Диагностика и лечение на камъните в бъбреците 1
Диагностика и лечение на камъните в бъбреците 3

Какво представлява лечението?

Лечението при камъни в бъбреците зависи от вида и големината на натрупаните конкременти. В повечето случаи обаче лечението се свежда до няколко прости стъпки, които да помогнат на тялото ни да изхвърли натрупаните конкрементите. Стъпка номер едно, която всеки лекар би препоръчал, е приемането на достатъчни количества вода и избягването на определени храни. Специалистът, който ви преглежда може да ви препоръча и конкретни болкоуспокояващи. Не забравяйте, че дори и малките камъни могат да причинят дискомфорт и болка. В определени ситуации, лекарят ви може да ви предпише дори и лекарства, които да отпуснат мускулите на уринарния тракт и по този начин да улеснят изхвърлянето на натрупаните конкременти. Препоръчително е да държите хълбоците и кръста си затоплени. Дали с топла вана, дълъг душ или по-друг начин – изборът е ваш. 

При по-големи камъни, е възможно да се прибегне и до по-инвазивни видове лечение в зависимост от конкретната ситуация.  Често разпространен метод в наши дни е Ектракорпоралната Шоково-вълнова Литотрипсия. При този нехирургичен метод се използва силата на ударни вълни, които да разрушат камъните. В случай, че сте от онези 30% от населението, за които не е препоръчително да се подлагат на този вид  лечение, съвременната медицина е разработила методи като перкутанна нефролитотомия или уретероскопия. За щастие, отворените операции за изваждане на твърде конкременти от бъбреците са рядкост в днешни дни.

Използвана литература:

Анета

Здравей и добре дошъл! Аз съм Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено с природни източници е не само здравословно, но и много вкусно! Помагам на хора, които искат да се научат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри. Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история. Приятно четене и готвене!