You are currently viewing Шоколадови мъфини с ягодов крем

Приготвянето на тези шоколадови мъфини с ягодов крем е интересно и доста забавно. Първоначалната ми идея беше да направя любимите мини донъти: една прекрасна здравословна алтернатива на обикновените, които срещаме навсякъде около нас. Започнах да търся такива рецепти в Интернет и  се спрях на няколко варианта: все хубави със своите украски от кокос, шоколад и плодове. 

Запретнах ръкави и с радостно очакване на резултата започнах да се вихря в кухнята…Всичко вървеше повече от добре, докато не стигнах до формата за мини донъти. Ама разбира се! Как въобще съм си въобразявала да направя такива неща без специалната форма??? Случвало ли ви се е да започнете да приготвяте рецепта и да се окаже, че нямате някоя от важните съставки? Ако не ви се е случвало, сте големи късметлии. Но, все пак, ако сте като мен, какво правите? Аз започвам трескаво да търся заместител на въпросната съставка от наличните в кухненския шкаф и ако намеря, няма по-щастлив човек от мен 🙂  Е, и сега тактиката беше подобна: нямах форма за мини донъти, но имах под ръка форма за мъфини. Великолепно! „Ще ми свърши прекрасна работа“, казах си и със същото радостно очакване (само че на мъфини) продължих изпълнението на рецептата. 

И така на вашето внимание са днешните шоколадови мъфини 🙂 Те са пухкави, шоколадови, съвършено сладки, правят се лесно и бързо, и са супер вкусни. А аз си обещах за следващия път да имам форма за мини донъти. Така че, очаквайте продължение…   

Съставки за шоколадови мъфини с ягодов крем

За шоколадовите мъфини:

• 120 грама пълнозърнесто пшенично брашно

• 35 грама брашно от лимец

• 1 ленено яйце (1 с.л. смляно ленено семе + 3 с.л. вода)

• 3 с.л. какао

• 1 с.л. кокосово масло

• 150 мл. бадемово мляко (или друго растително мляко)

• 3 с.л. кафява захар

• 1/2 ч.л. ванилов екстракт

За ягодовия крем:

• 2 банана

• 100 грама пресни (или замразени) ягоди

• 1/2 ч.л. ванилов екстракт

За украсата:

• кокосови стърготини

• счукани какаови зърна

• парченца ягоди

Начин на приготвяне на шоколадовите мъфини

1. В купа пригответе „лененото яйце“, като смесите 3 с.л. вода и 1 с.л. смляно ленено семе. Оставете сместа да се сгъсти за 5 мин.

2. Разтопете кокосовото масло на водна баня.

3. Пресейте брашната, добавете бакпулвера и разбъркайте.

4. Сложете всички съставки за мъфините в кухненски робот и ги смесете до хомогенна смес. Тя трябва да е с консистенцията на боза. За да я сгъстите – добавете брашно, а за да я разредите – мляко (ако сметнете за необходимо).

5. Вземете форма за печене на мъфини и намажете всяко гнездо с кокосово масло. Разпределете сместа в гнездата и сложете мъфинките да се опекат за 30-40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

6. През това време пригответе ягодовия крем: сложете всички негови съставки в блендер и ги  пасирайте.

7. Равномерно разпределете крема върху мъфините и украсете отгоре с парченца ягоди, кокосови стърготини или счукани какаови зърна.

Готовите шоколадови мъфинки

Полезни съвети

1. Шоколадовите мъфини са най-вкусни току-що направени. Така че не губете време, а седнете на закуска ведната щом ги приготвите. 

2. Ако все пак ви останат мъфини за следващо похапване, покрийте ги с кърпа или салфетка и съхранявайте на стайна температура максимум 3 дни, а в хладилник – до 3 седмици.

Много съм щастлива да споделя с вас, че моята онлайн книга Вкусни и здравословни рецепти за Сирена, Дипове и Разядки вече е тук! С много любов, специално за вашата вкусна кухня, подготвих тази електронна книга. Всички рецепти за без захар, без яйца и млечни продукти. Получавате БОНУС още две електронни книги:

📘 Освежаващи рецепти за Лятото 🌞

📗 Хранене при стомашно-чревни заболявания 🌿

Консумирането на разнообразни, пресни, непреработени продукти ни снабдява с изобилие от жизненоважни хранителни вещества, благодарение на които се чувстваме енергични и здрави. Внесете това разнообразие в ежедневното си меню като вземете безплатната електронна книжка с вкусни и здравословни рецепти, без глутен, без захар, без млечни продукти и месо. 

Присъединете се към нашите приятели:

Facebook група: https://bit.ly/32fpDXz

Facebook страница: https://bit.ly/3mXb3eB

Youtube канал: https://bit.ly/3s9deiK

Instagram: https://bit.ly/3q3Wmau

Подкаст: https://bit.ly/3q8loVO

Пригответе си тези чудесни шоколадови мъфини с ягодов крем и им се насладете от сърце!

Ще се радвам да споделите в коментарите опита си в приготвянето на рецептата 🌞

Благодаря ви, че бяхме заедно и ви очаквам отново ❤️

Бъдете здрави и помнете: Който готви, зло не мисли 😉

Приятен апетит! 

Шоколадови мъфини - финална снимка
Идея за рецептата: Пътешествие към здравето
Тип на рецептата: Закуска
Тип на кухнята: Веган

Анета

Здравей и добре дошъл! Аз съм Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено с природни източници е не само здравословно, но и много вкусно! Помагам на хора, които искат да се научат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри. Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история. Приятно четене и готвене!