You are currently viewing Чай от джинджифил, лимон и липа

Ако ви е налегнала настинка или пък просто ви се е допил хубав чай, можете да си направите топла напитка с леко лютив вкус – чай от джинджифил, лимон и липа! Чаят е ароматен еликсир, който не само ще ви накара да се стоплите, но и ще се отрази много благоприятно на храносмилането и чревният баланс като цяло. Любовта на моето семейство към този чай е голяма. Обичаме да си го приготвяме по всяко време на годината, защото и през лятото действа ободряващо и ни дава сили за целия ден.

чай от джинджифил, лимон и липа

Съставки за чай от джинджифил, лимон и липа

1 малък корен джинджифил (по вкус, разбира се – аз обичам да ми е по-лютичко и слагам доста, но колкото и да сложите ще си заслужава и ще ухае чудесно 🙂 )

1-2 лимона (аз използвах 2 лимона)

4 с.л. липа

1.5 литра вода

Начин на приготвяне

1. Обелете и нарежете джинджифила на малки парченца, така че възможно най-голяма повърхност да бъде изложена навън, за да извлечете възможно най-много полза, когато го сложите във водата.

нарязан джинджифил

2. Измийте хубаво лимоните, обелете ги и ги нарежете. Можете да използвате лимонената кора в чая, тя е много ароматна и ще придаде по-наситен лимонов вкус. 

лимони и джинджифил

3. Сложете парченцата джинджифил и лимон в тенджера заедно с липата и ги засипете с предварително загрята вода.

4. Включете котлона за малко, докато водата кипне и след 1 минута отместете тенджерата от горещината, за да спрете процесът на загряване.

5. Оставете чая настрана за около 15 минутки. Сипете си в чашка и му се насладете.

Чаят от джинджифил, лимон и липа е:

Неустоимо ароматен

Освежаващ

 Лечебен

 Много вкусен

 Леко пикантен

 Успокояващ

Полезни съвети

1. Добавете в чая мента, мед или канела, за да получите още по-богат аромат и вкус.

2. Направете си този чай, когато не се чувствате добре, искате да подобрите храносмилането си, имате разстроен стомах или пък просто имате нужда от сгряваща и успокояваща напитка.

Анета Бонева

АНЕТА БОНЕВА

Създадел на рецепти само с растителни продукти и страстен почитател на вкусната здравословна храна

💜 Книгата е страхотна! 💜

„Вече пробвах няколко рецепти от книжката и съм изключително доволна! Най-голямата ми слабост са десертите и от тук взех страхотни идеи за здравословни изкушения, които мога да правя и за бебето си, без да трупам празни калории“. 

– Мария Павлова

Анета

Здравей и добре дошъл! Аз съм Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено с природни източници е не само здравословно, но и много вкусно! Помагам на хора, които искат да се научат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри. Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история. Приятно четене и готвене!