You are currently viewing Ябълков десерт с канела и овесени ядки

Здравейте, приятели. Декември носи в себе си магията на Коледните и Новогодишни празници и колкото повече се доближаваме до тях, толкова по-осезаеми стават ароматите на печена ябълка, карамелизирани орехчета, канела и джинджифил. Усещате ли ги? Те са във вашата кухня, когато приготвяте коледния пай. С този дух и с това предколедно настроение ви предлагаме да си направим този ябълков десерт с канела и овесени ядки. Той е разкошен, става лесно и е идеален както за делнични дни, така и за по-специални поводи.

С този ябълков десерт ще си осигурим енергия за по-дълъг период от деня. Овесената каша, която е част от рецептата, се усвоява бавно и постепенно и така имаме отличен контрол върху апетита и управление на усещането за глад. С този чудесен десерт си набавяме така необходимите ни фибри, протеини, антиоксиданти, витамини и минерали.

Съставки за приготвяне

За печените ябълки

8 средно големи ябълки

1/2 ч.л. канела

За карамелизираните орехи

75 грама сурови орехи

1/2 ч.л. канела

2 с.л. кокосово масло

1 ч.л. кокосова захар

2 ч.л. кленов сироп (по желание)

За овесената каша

160 грама овесени ядки

4 фурми, изчистени от костилките

400 мл. бадемово мляко

За карамеления сос

4 фурми, изчистени от костилките

1/2 кенче кокосово мляко

1 ч.л. кафява или кокосова захар

1 с.л. кокосово брашно

книга с вкусни и здравословни рецепти

Вкусни и здравословни рецепти с ябълки и не само...

Те са изключително лесни, приготвят се много бързо и са направени изцяло с растителни продукти. В тях няма глутен, захар и млечни продукти.

Начин на приготвяне

1. Обелете и изчистете ябълките от семките, нарежете ги на парчета и ги подредете в тавичка, предварително покрита с хартия за печене.

Ябълков десерт с канела и овесени ядки - обелени ябълки

2. Поръсете ябълките с канела и ги напръскайте леко с вода, за да не загорят. Сложете ги в предварително загрята фурна  на 180°C и ги запечете за около 15 минути.

3. Върху нова хартия за печене сложете суровите орехи. Печете ги 5 минути, след което ги поръсете с канелата, кокосовото масло, кокосовата захар и кленовия сироп. Разбъркайте, за да се смесят хубаво съставките и печете за още 5 минути, като внимавате орехите да не загорят.

Ябълков десерт с канела и овесени ядки - запечени сурови орехи

4. Пригответе карамеления сос, като смесите в блендер половин кенче кокосово мляко и четирите фурми. Прехвърлете сместа в малка тенджерка, сложете на котлона на средна температура, добавете кафявата захар и кокосовото брашно и разбърквайте всичко до сгъстяване. 

5. Пригответе и овесената каша, като сложите на котлона да закъкрят овесените ядки с бадемовото мляко и четирите фурми (нарязани на ситно). Разбърквайте непрекъснато и когато сместа се сгъсти, отстранете от котлона.

Ябълков десерт с канела и овесени ядки - овесената каша

6. Разпределете ябълките в купички.

Ябълков десерт с канела и овесени ядки - готови запечени ябълки

7. Залейте ги с карамеления сос и добавете овесена каша.

Ябълков десерт с канела и овесени ядки - готови запечени ябълки с овесена каша

8. Поръсете ги с карамелизираните орехи.

Полезни съвети

1. Вместо бадемово мляко, можете да използвате всякакво друго ядково мляко: от кашу, от орехи или от лешници. Оризово или кокосово мляко  също са много добри варианти.

2. Когато приготвяте карамелизираните орехи, използването на кленов сироп ще добави допълнителна сладост към вече сложената кокосовата захар. Затова в рецептата кленовият сироп е по желание. Ако все пак го предпочитате пред кокосовата захар, използвайте само него. Ако пък обичате много сладко, оставете си и двата подсладителя.

3. Приготвянето на карамеления сос е съкратен вариант на рецептата за карамелен сос, който можете да си направите.

4. Насладете се на този ябълков десерт веднага щом го приготвите. Ако ви остане количество, което искате да запазите за по-късно, съхранявайте го в хладилник максимум до 4 дни.

ПРИЯТЕН АПЕТИТ! ❤️ 🧡 💛

книга с вкусни и здравословни рецепти

Вкусни и здравословни рецепти с ябълки и не само...

Те са изключително лесни, приготвят се много бързо и са направени изцяло с растителни продукти. В тях няма глутен, захар и млечни продукти.

Анета

Здравей и добре дошъл! Аз съм Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено с природни източници е не само здравословно, но и много вкусно! Помагам на хора, които искат да се научат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри. Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история. Приятно четене и готвене!