You are currently viewing Тиквен чийзкейк с таханов дресинг

Тиквен чийзкейк с таханов дресинг – един прекрасен десерт с много ядки, семена, кокос, какао и фурми. Централно място в рецептата заема печената тиква – опичаме една цяла тиква и отделяме от нея 260 грама за рецептата, а останалото количество си го хапваме както пожелаем 🙂

Запечената тиква за тиквения чийзкейк

Сигурна съм, че този тиквен чийзкейк ще ви стане любим и честичко ще си го приготвяте. Той е:

Кремообразен

Лесен за приготвяне

Ухаещ на тиква, кокос и тахан

Естествено подсладен

Невероятно вкусен

Подходящ за празнични и делнични дни

Съставки

За основата:

150 грама сурови орехи

60 грама сурово кашу

50 грама слънчогледови семки

30 грама овесени ядки

10 фурми

4 с.л. кокосово масло

Ядките за основа на тиквения чийзкейк с таханов дресинг

За тиквения крем:

260 грама печена тиква (или готово тиквено пюре)

150 грама сурово кашу

1/2 кенче кокосово мляко

2 с.л. разтопено кокосово масло

3 ч.л. кокосово брашно

За тахановия дресинг:

2 с.л. сусамов тахан

1/2 кенче кокосово мляко

2 с.л. какао

6 фурми

Начин на приготвяне

1. Предварително накиснете суровите ядки и слънчогледови семки във вода за една нощ, като в отделни купички сложите кашуто за основата и за крема. 

2. Нарежете тиквата на четвъртинки, изчистете я от семките и я запечете в загрята фурна на 180 °C за 50-60 минути. Предварително покрийте тавата с хартия за печене, а парчетата тиква поставете с кората нагоре. За по-бързо изпичане на тиквата, можете да й направите леки разрези. 

Нейно Величество Тиквата е приготвянето на тиквен чийзкейк с таханов дресинг

3. Докато тиквата се запича, пасирайте орехите, кашуто и слънчогледовите семки за основата. Добавете кокосовото масло и овесените ядки и отново пасирайте.

Сместа за основата на тиквен чийзкейк

4. Извадете сместа от блендера и сложете десетте фурми, предварително изчистени от костилките.  Пасирайте ги до хомогенна лепкава смес и върнете обратно в блендера сместа за основата. Пасирайте отново. 

5. Покрийте форма за торта с отделящо се дъно с диаметър 10-20 см с кръг от хартия за печене. Намажете стените на формата с разтопено кокосово масло и хубаво разстелете сместа за основата. 

Основата за тиквения чийзкейк

6. Пасирайте кашуто за крема. Добавете необходимото количество печена тиква (или готово тиквено пюре) и половината от кенчето с кокосово мляко. Пасирайте.

7. В купа разтворете кокосовото брашно в предварително разтопено кокосово масло. 

8. Сложете сместа от т.6 на слаб огън леко да се загрее за 5-7 минути, като непрекъснато бъркате. Изсипете разтвореното кокосово брашно, разбъркайте и отстранете от котлона до пълно изстиване на сместа.

9. Изсипете тиквения крем във формата и я сложете в хладилник. 

Готовият тиквен крем

10. За да приготвите тахановия дресинг, пасирайте фурмите (с предварително отстранени костилки). Извадете получената смес от блендера и сложете вътре сусамовия тахан, втората половина от кенчето с кокосово мляко и какаото. Пасирайте тези три съставки и после към тях добавете и пастата от фурми. Пасирайте отново.

11. Украсете отгоре чийзкейка с получения таханов дресинг. Поръсете със счукани орехи. Поднесете с горещo шоколадово мляко.

Парченце от тиквен чийзкейк с таханов дресинг

Полезни съвети

1. Ако нямате блендер за пасиране на отделните части за чийзкейка, използвайте кухненски пасатор. С него се получава абсолютно същият резултат, който бихте постигнали с блендер. Само ще ви е необходимо малко повече време, за да раздробите съставките на малки частици.

2. Накиснатите ядки и семена изплакнете хубаво под течаща вода преди да ги използвате в рецептата. 

3. Ако сместа за основата ви се стори прекалено стегната, добавете малко вода. 

4. Когато използвате фурми, хубаво е да ги пасирате отделно от останалите продукти и след това да ги смесите с тях. По този начин ще получите по-гладка консистенция и по-добро пасиране както на фурмите, така и на останалите съставки в рецептата.

5. Съхранявайте чийзкейка в хладилник до 4-5 дни, като го покриете с прозрачно фолио, за да запазите свежестта му.

Анета Бонева

АНЕТА БОНЕВА

Създадел на рецепти само с растителни продукти и страстен почитател на вкусната здравословна храна

💜 Книгата е страхотна! 💜

„Вече пробвах няколко рецепти от книжката и съм изключително доволна! Най-голямата ми слабост са десертите и от тук взех страхотни идеи за здравословни изкушения, които мога да правя и за бебето си, без да трупам празни калории“. 

– Мария Павлова

Анета

Здравей и добре дошъл! Аз съм Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено с природни източници е не само здравословно, но и много вкусно! Помагам на хора, които искат да се научат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри. Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история. Приятно четене и готвене!