You are currently viewing Песто с босилек, орехи и авокадо

Пътешествие до Лигурия, Северна Италия

Името на босилека идва от гръцкото „basileus“, което означава „цар“ или „император“ и е напълно подходящо за такава ароматна и вкусна билка. Лигурия е най-известният регион за отглеждане на босилек в Италия. Билката наводнява щандовете на Mercato Orientale в Генуа, главозамайващ пазар, скрит във вътрешността на града. Продава се също в саксии на малки градски площади и е красиво аранжиран във вази по ресторантьорските маси. Босилекът е крайъгълният камък на региона и е ценен заради мекия си изискан вкус и нежни листа. Ако живеете тук, ядете песто. Поне веднъж седмично се бере или закупува пакетче босилек, което се пасира със зехтин, кедрови ядки и чесън. Накрая се добавя сирене пармезан (Parmigiano-Reggiano) или сирене, приготвено от овче мляко (Pecorino Sardo) и ето вече имаме готово песто – най-известната лигурска рецепта с билки. 

Направете си песто с босилек, орехи и авокадо

Вдъхновени от историята на италианската кухня, днес ви предлагаме да си направим ароматно песто с босилек, орехи и авокадо. То е:

Приятно пикантно

Лесно за приготвяне
Ухаещо на босилек
Истинско
Ядково 

Перфектно за италиански ястия

Дълбоко пристрастяващо

Без млечни продукти

книга с вкусни и здравословни рецепти

Вкусни и здравословни рецепти с авокадо, орехи, босилек и не само...

Те са изключително лесни, приготвят се много бързо и са направени изцяло с растителни продукти. В тях няма глутен, захар и млечни продукти.

Съставки

 250 грама пресен босилек

 100 грама сурови орехи

 120 грама сурови слънчогледови семки

 1 авокадо

 4 скилидки чесън

 сокът на един лимон

 6 с.л. зехтин екстра върджин

 100 мл. вода

 няколко стръка магданоз

 сол и черен пипер на вкус

Песто с орехи и авокадо 3

Начин на приготвяне

1. Сложете орехите и слънчогледовите семки в блендер и пасирайте.

2. Добавете всички останали  съставки и пасирайте отново до получаване на гладка и кремообразна смес.

Песто с орехи и авокадо 2

3. Опитайте на вкус и ако е необходимо добавете сол, чесън или лимонов сок.

Полезни съвети

  1. Песто с босилек, орехи и авокадо е красиво и здравословно допълнение към различни ястия: спагети, пици, дресинг към салати, рендосани тиквички. Препечени филийки, намазани с това песто стават много вкусни.
  2. Пестото е най-добро за консумация една седмица след като бъде приготвено. Съхранявайте в хладилник. Ако все пак решите да го замразите в камерата, знайте, че издържа максимум до 1 месец.
книга с вкусни и здравословни рецепти

Вкусни и здравословни рецепти с авокадо, орехи, босилек и не само...

Те са изключително лесни, приготвят се много бързо и са направени изцяло с растителни продукти. В тях няма глутен, захар и млечни продукти.

Анета

Здравей и добре дошъл! Аз съм Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено с природни източници е не само здравословно, но и много вкусно! Помагам на хора, които искат да се научат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри. Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история. Приятно четене и готвене!