You are currently viewing Палачинки с банан и какаов сусамов тахан

Палачинки с банан и какаов сусамов тахан – какво по-хубаво за закуска, изпълваща сетивата ни с ароматите на  кокос, какао и ванилия? Особено ако е съботно-неделна закуска, с която да се насладим на заслужената почивка през уикенда 🙂 Палачинките са изключително лесни за приготвяне: само за 35 минути ще ги имаме готови на масата от началото на тяхната подготовка. За днешната рецепта се вдъхнових след като видях класически рецепти за шоколадови палачинки с Nutella в Pinterest. И понеже, както знаете, съм голям почитател на шоколада, се заинтригувах от алтернативният им здравословен вариант. 

сервирани за закуска палачинки с банан и какаов сусамов тахан

Ако сте от хората, които избягват яйцата поради съществуваща непоносимост към белтъка (или жълтъка) на яйцето, спазвате пости или нямате в хладилника яйца, а искате да си направите палачинки, то тази рецепта е точно за вас! Съществуват различни заместители на яйца, но ние ще  използваме пюриран банан и една супена лъжица смлени чиа семена, с които ще заместим 2 яйца в рецептата.

палачинки с банан и какаов сусамов тахан - поглед отгоре

Тези здравословни палачинки са гарнирани с какаов сусамов тахан. За неговото приготвяне са необходими: кокосово масло, сусамов такан, какао и бадемово мляко. Докато повечето мазнини, които консумираме, трябва да бъдат разградени, преди да могат да се усвоят от организма, кокосовото масло е полезна мазнина и много по-лесно се обработва от тялото ни. Получено от месестата част на кокосовия орех, то е богато на антиоксиданти, витамин Е, аминокиселини, минерали и е лишено от трансмазнини. Сусамовият тахан е естествен имуностимулатор, а бадемовото мляко и какаото ще ни заредят с енергия и жизненост.

Сигурна съм, че ще заобичате тези палачинки с банан и какаов сусамов тахан. Те наистина са: 

Пристрастяващи

Изумително вкусни

Пухкави

Веган

Супер шоколадови

Перфектно сладки

Съставки

Сухи съставки

90 грама овесено брашно

90 грама оризово брашно

4 с.л. кокосова захар

1 с.л. чиа семена (или ленено семе)

1 ч.л. бакпулвер

щипка сол

Течни съставки

500 – 550 мл. бадемово мляко (или друго ядково мляко)

1 банан

1 ч.л. ванилов екстракт (по желание)

Съставки за какаовия сусамов тахан

6 с.л. сусамов тахан

2 с.л. какао

3 с.л. разтопено кокосово масло

2 с.л. кленов сироп (или агаве / мед)

100 мл. бадемово мляко (или друго ядково мляко)

Продукти за палачинки с банан и какаов сусамов тахан

Начин на приготвяне на палачинките

1. Направете от кафявата захар пудра захар, като смелите захарта в кафемелачка, чопър или блендер.

кафява захар: обикновена и смляна

2. Хубаво смесете в голяма купа всички сухи съставки.

сухите съставки за палачинките

3. В блендер разбийте млякото с банана и ванилията и добавете сместа към сухите съставки. Сместа трябва да е с консистенцията на боза. Ако е по-гъста, добавете още мляко. 

4. Пригответе какаовия сусамов тахан, като смесите в блендер всички негови съставки. 

5. Пригответе палачинките на слаб огън. Когато палачнката се отлепи от тигана по краищата и може лесно да се повдигне с лопатка, е готова за обръщане.

6. Палачинките са много вкусни и сами по себе си, но можете да ги поднесете с какаовия сусамов тахан и малки резенчета банан.

Палачинки с банан в две чинийки

Полезни съвети

1. Ако нямате овесено брашно, можете да си направите, като смелите овесени ядки в кафемелачка, чопър или блендер. 

2. Когато приготвяте палачинките, в тигана може да сложите разтопено кокосово масло вместо слънчогледово олио. Няколко капки от него са напълно достатъчни за тази цел.

3. Вместо банан може да използвате 80 грама ябълково пюре. Банана и ябълковото пюре са отлични алтернативни заместители на яйцето.

4. Палачинките са най-вкусни веднага след като бъдат направени, а тези от тях, които ви останат, съхранявайте в хладилник максимум до 4 дни.

ПРИЯТЕН АПЕТИТ! ❤️ 🧡 💛

Във видеото по-долу има малка разлика в използваните съставки, поради факта, че нямах под ръка брашната в рецептата, но…гледайте видеото, за да разберете как излязох от ситуацията 🙂

Анета Бонева

АНЕТА БОНЕВА

Създадел на рецепти само с растителни продукти и страстен почитател на вкусната здравословна храна

💜 Книгата е страхотна! 💜

„Вече пробвах няколко рецепти от книжката и съм изключително доволна! Най-голямата ми слабост са десертите и от тук взех страхотни идеи за здравословни изкушения, които мога да правя и за бебето си, без да трупам празни калории“. 

– Мария Павлова

Анета

Здравей и добре дошъл! Аз съм Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено с природни източници е не само здравословно, но и много вкусно! Помагам на хора, които искат да се научат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри. Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история. Приятно четене и готвене!