You are currently viewing Обзор на рецептите и статиите през май и юни 2019

Здравейте, приятели! Ето че неусетно изминаха поредните два месеца от календара и дойде време да погледнем назад, за да си припомним интересните неща, които ни се случиха както в кухнята, така и извън нея 🙂 Започваме с рецептите и статиите, които публикувахме в блога. 

Май и Юни 2019 - рецепти и статии, публикувани в блога

Къде бяхме

В началото на месец Май заедно с наше приятелско семесйтво си направихме почивка-излет в Румъния и Сърбия, далеч от градската суета и забързаност.  Успяхме да вкусим румънски и сръбски национални блюда, приготвени от любезните ни домакини специално за нас, а селцата Раяц и Александровац изцяло ни плениха със своята природа. Вдъхновена от хубавите преживявания  направих след екскурзията пълнени лозови сармички, които са част от балканската кухня и бяха и в менюто на нашите сръбски домакини. С най-голямо удоволствие споделям с вас рецептата. А сармите отдавна са се превърнали в задължително ястие в Сърбия на всеки традиционен празник. За сърбите казват, че са толкова големи техни фенове, че могат да ядат сарми десет дни подред на всяко хранене без да им омръзне 🙂 

Сарми с пресни лозови листа

Съставки

28 лозови листа (по възможност пресни)

200 грама кафяв ориз

850 грама гъби

100 грама киноа

1 глава лук

2-3 скилидки чесън

1 с.л. сладък червен пипер

3 с.л. зехтин

сол

•  черен пипер

джоджен

ронена чубрица

мащерка

магданоз

къри

няколко листа лапад

Начин на приготвяне на пълнени лозови сармички

1. Измийте кафявия ориз много добре. След това го накиснете за 30 минути във вода. В противен случай оризът няма да е вкусен. 

2. Отцедете ориза, залейте го с чиста вода (в пропорции 1:2) и го оставете да се вари 40-45 минути. След като изключите котлона, оставете ориза с капак за около 15 минути.

3. Задушете гъбите, лука и чесъна. Добавете подправките и разбъркайте.

4. Сварете киноата. За 1 чаша киноа е необходима около 1 1/2 чаши вода. Оставете я да ври 15 минути и след това добавете щипка сол. Отцедете киноата много хубаво.

5. В купа направете смес от сварения ориз, задушените зеленчуци и киноата. Нарежете магданоза и го добавете. Опитайте на вкус и ако е необходимо добавете подправки.

6. В купа направете смес от сварения ориз, задушените зеленчуци и киноата. Нарежете магданоза и го добавете. Опитайте на вкус и ако е необходимо добавете подправки.

7. Завийте сармичките. Ако лозовите листа са пресни, ги попарете с вряла вода и след това завийте всяко листо с нужното количество плънка.

8. Застелете дъното на тенджера с негодни за използване лозови листа (скъсани, малки по размер), така че да се застъпят и подредете сармите върху тях. Добавете вода, колкото да покрие сармите, притиснете ги отгоре с чиния, захлупете и варете на умерен котлон за 1 час. Сервирайте топли.

Съвети

1. Възползвайте се максимално от месеците Май и Юни с наличието на пресни лозови листа. Сега е идеалният момент да направите сарми от тях. 

2. Използвайте по възможност пресни подправки в плънката. Така ще добавите повече свежест и сармичките ще бъдат по-ароматни.

Какво направихме

През изминалите два месеца продължихме традицията по изпращане на бонус-рецепти до всички наши приятели, които са се абонирали за седмичният ни бюлетин:

За месец Май: Бонбони „Рафаело“

За месец Юни: Ореховки с кокос и аквафаба

Благодарим ви, че бяхме заедно 🙂 Очаквайте ни и през месец Юли! 

Останете с нас, бъдете здрави и се усмихвайте!

Анета

Здравей и добре дошъл! Аз съм Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено с природни източници е не само здравословно, но и много вкусно! Помагам на хора, които искат да се научат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри. Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история. Приятно четене и готвене!