You are currently viewing Мъфини с течен шоколад и карамел

Нашите мъфини с течен шоколад и карамел превъзхождат своите английски предшественици, защото са вкусни, красиви, истински и супер ароматни.

Защо тази здравословна рецепта е подходяща?

Спомням си в моето детство малките сладки кексчета с неустоим вкус на банан, ябълки, череши, сини боровинки, кокос…Те ми носеха радост и въодушевление всеки път, когато си ги купувах сутрин, отивайки на училище. С такова носталгично и леко приповдигнато настроение се заех да търся подходящи рецепти в Интернет. Открих няколко, с които направих експерименти и на третия път се получиха тези чудесни мъфини, които ви представям днес. 

Types of muffins

Историята казва, че първите рецепти за мъфини се появяват в Англия в средата на 18-ти век и бързо стават хит. За техен създател се смята англичанинът Самюъл Бат Томас, който през 1874 г. имигрира в Ню Йорк и шест години по-късно създава първите мъфини в квартала. 

През 19-ти век в Англия продавачите на мъфини ги предлагали в тави, които носели на главите си и с камбанен звън подканяли минувачите да си вземат от сладките изкушения по време на следобедния английски чай.

Е, нашите мъфини не отстъпват по нищо на своите предшественици, даже бих казала, ги превъзхождат многократно. 

За основата:

200 грама фурми,  изчистени от костилки

112 грама бадеми

10 грама орехи

щипка сол (по желание)

За ваниловия крем:

120 грама сурово кашу

200 грама кокосов крем

160 мл. кленов сироп (агаве или мед)

1 с.л. (15 мл.) кокосово масло

1 ч.л. ванилов екстракт

 

1. Сложете фурмите в кухненски робот ги пасирайте докато станат на малки парченца и не образуват топка.  Извадете получената смес и я сложете настрани.

2. Пасирайте ядките в блендер и към тях добавете сместа от фурми. Пасирайте отново всичко заедно. Образува се лепкаво тесто. Добавете щипка сол,  ако желаете и пасирайте отново.

3. Вземете форма за печене на мъфини и във всяко гнездо поставете по една лентичка с дължина 12-14 см и ширина 1,5 см. Това ще ви помогне по-лесно да извадите мъфинките след като станат готови.

4. Разпределете основата за мъфините като притискате сместа с пръсти към дъното на всяко гнездо. 

5. Сложете в блендер всички съставки за ваниловия крем и пасирайте до получаване на кремообразна гладка смес.

6. Разпределете сместа между гнездата, покрийте с прозрачно фолио и сложете в хладилник за 2-3 часа.

7. Преди консумация, извадете формата от хладилника и изчакайте 15 минути, за да поомекнат мъфинките и да могат по-лесно да се извадят. 

1. Съхранявайте мъфинките в хладилник, като са най-годни за консумация 1-2 седмици след като бъдат направени. 

2. Консистенцията на ваниловия крем зависи от плътността и гъстотата на кокосовия крем. Аз използвах кокосов крем от био магазина на „Зоя бг“, който придаде плътност и стегнатост на мъфинките. Вие може да изберете друг вид кокосов крем и тогава най-вероятно ваниловият крем ще ви се получи по-кремообразен или по-плътен от моя.

Анета Бонева

АНЕТА БОНЕВА

Създадел на рецепти само с растителни продукти и страстен почитател на вкусната здравословна храна

💜 Книгата е страхотна! 💜

„Вече пробвах няколко рецепти от книжката и съм изключително доволна! Най-голямата ми слабост са десертите и от тук взех страхотни идеи за здравословни изкушения, които мога да правя и за бебето си, без да трупам празни калории“. 

– Мария Павлова

Анета

Здравей и добре дошъл! Аз съм Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено с природни източници е не само здравословно, но и много вкусно! Помагам на хора, които искат да се научат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри. Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история. Приятно четене и готвене!