You are currently viewing Калинка Стойнева и пътят й към здравето

Калинка Стойнева е работила през последните години като масажист в „Център за Здраве“ в с. Баня. Там, като част от грижовния екип на центъра, тя има възможността ежедневно да се среща с хора, които искат да подобрят своето здраве като съчетават вкусна растителна храна, физически упражнения и разходки на чист въздух.

Калинка приема присърце думите на Хипократ, бащата на медицината: „Нека вашата храна бъде вашето лекарство, а вашето лекарство бъде вашата храна“, като от две години и половина напълно е преминала към здравословно хранене  „защото за да бъда полезна на другите, първо трябва да съм полезна на себе си“, казва тя. Закуската й най-често е от елда, мед и канела, като понякога я разнообразява с комбинация от пастет от семена, любим плод и предварително накиснати ядки. По време на ядене не пие вода и не приема никакви течности.

„Магазините са препълнени с изкуствени продукти, а погледнете как ни говори Природата: моркова, като го разрежем, прилича на очи; ореха е като мозъка; домата е като сърцето; крушата е за жената; смокинята е за простата; бобчето – за бъбрека; черната боровинка – за очите. Ако се храним здравословно, няма да имаме киселини. Живата храна е най-полезна. Триците (пшенични, ръжени, ечемичени, от елда, овесени и др.) са против стресови ситуации и за укрепване на нервната система. Ако искаш да си як като бик, яж това, което яде бика, а не самия бик!“, добавя Калинка.  Публикуваме две от нейните любими рецепти, които тя с радост сподели с нас. Направете си ги у дома и им се наслаждавайте!  Добър Апетит!

Овесени кокосови бисквитки

[siteorigin_widget class=“SiteOrigin_Widget_Image_Widget“]

Овесените ядки, които са основната съставка в тази рецепта, съдържат голямо количество фибри, с което са отлично средство за предотвратяване на констипацията. Те съдържат бета-глюкани (вид водноразтворими фибри) , които понижават нивата на лошия холестерол и стимулират здравето на сърцето. Яденето на овес повишава имунната система и ни кара да се чувстваме  по-здрави.

В 120 гр. овес се съдържат около:

    • 1-2 грама мазнини

    • 4-5 грама фибри

    • 5-6 грама протеин

    • по-малко от 1 грам захар

    • 5 милиграма манган

    • 166 милиграма фосфор

    • 7 милиграма селен

    • 56 милиграма магнезий

    • 0.19 милиграма тиамин

    • 7 милиграма желязо

    • 5 милиграма цинк

    • 0.16 милиграма мед

    • 0.45 милиграма пантотенова киселина (витамин B5)

Съставки:

 2 1/2 чаши фини овесени ядки

⋅ 1 чаша брашно от елда

⋅ 1 чаша кокосови стърготини

⋅ 1 чаша смлени орехи

⋅ 125 мл. зехтин

⋅ 1/2 ч.л. сол

⋅ 1 пакетче ванилия     

⋅ настъргана кора от 1 лимон

⋅ настъргана кора от 1 портокал

⋅ 125 мл. вода

Начин на приготвяне:

» Блендирайте орехите и след това ги прехвърлете в дълбока купа.

» Загрейте фурната на 160°C.

» Добавете в купата останалите продукти и хубаво разбъркайте до получаване на хомогенна смес.

» От тестото направете кръгчета с диаметър 2-3 см.  и ги наредете в тавичка върху хартия за печене на разстояние 1-2 см.  едно от друго. Дебелината на всяка бисквитка трябва да е около 6-7 мм. 

» Печете около 25 мин.  до златисто. Оставете ги да изстинат за 10 мин. преди да ги махнете от хартията.

Крекери с лимец

[siteorigin_widget class=“SiteOrigin_Widget_Image_Widget“]

Смята се, че лимецът е станал част от човешката история около 7500 години преди Христа, което го прави една от най-ранно използваните култивирани култури пшеница в човешката история. През 20-ти век лимецът е заменен с пшеничен хляб в почти всички райони, където е отглеждан, и постепенно губи своята популярност. Въпреки това, движението за биологично земеделие възобновява неговото използване и той днес заслужено е спечелил своето място в магазините за здравословни храни. Лимецът оказва положително благотворно влияние върху циркулацията на кръвта, имунната система, здравината на костите и храносмилането.  Той е незаменим за всички, които имат крехки и чупливи кости, високо кръвно налягане, повишени нива на кръвната захар и хипертония. Според проучване, публикуванов в „Journal of Agricultural and Food Chemistry„, брашното от лимец в сравнение с класическото пшенично брашно има по-високо съдържание на мед, желязо, цинк, магнезий и фосфор.

 

Съставки:

⋅ брашно от лимец

 1/2 чаша зехтин

⋅ 1 чаша много студена вода

⋅ 1/2 ч.л. сол

⋅ сусамено семе    

⋅ ленено семе

⋅ слънчогледово семе

Начин на приготвяне:

» Включете фурната на 160°C.

» Вземете дълбока купа и изсипете в нея водата, зехтина и солта. Добавете на око сусаменото, лененото и слънчогледовото семе и разбъркайте всичко до получаване на гъста кашица.

» Добавяйте постепенно в купата брашното от лимец докато получите еластично тесто. Оформете го на топка и го оставете 1/2 час на стайна температура.

» Разточете тестото до дебелина 1/2 см. Изрежете от него с формички фигурки и ги наредете в тавичка върху хартия за печене на разстояние 1-2 см.  едно от друго. 

» Печете около 20 мин. до златисто. 

Анета

Здравей и добре дошъл! Аз съм Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено с природни източници е не само здравословно, но и много вкусно! Помагам на хора, които искат да се научат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри. Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история. Приятно четене и готвене!