You are currently viewing Домашен ябълков сайдер с Ройбос

Ябълков сайдер (или ябълково вино) е алкохолна напитка, която се получава от ферментацията на ябълките и има богата хилядолетна история. Според една легенда изобретяването на сайдера се приписва на Карл Велики (VIII – IX век ), който веднъж седнал върху торба с презрели ябълки, те се смачкали, и в резултатът се получил сайдер.

Първите източници които споменават производството на „сайдер“ в Испания са от ХІІІ в. Впоследствие технологията е пренесена в Нормандия и Савоя и през ХІХ век сайдерът е втората по разпространение напитка във Франция.

Домашен ябълков сайдер - всички необходими продукти

Домашният ябълков сайдер, който ще си направим, е чудесна сгряваща напитка за студени зимни дни и е единственото нещо, което искаме, щом се приберем в къщи, нали? Леко пикантна, с наситен аромат на чай ройбос, канела и бърбън, тя е идеална за след вечеря и за новогодишни и коледни празници.

Съставки за приготвяне

10-12 средно големи ябълки

сок от един портокал

сок от половин лимон

5-6 резенчета джинджифил

2 пакетчета чай ройбос

1 пръчка канела (или 1/4 ч.л. канела на прах)

200 мл. вода

1-2 с.л. подсладител (кокосова захар, кленов сироп, агаве или мед)

1 с.л. бърбън (по желание)

книга с вкусни и здравословни рецепти

Вкусни и здравословни рецепти с ябълки и не само...

Те са изключително лесни, приготвят се много бързо и са направени изцяло с растителни продукти. В тях няма глутен, захар и млечни продукти.

Начин на приготвяне

1. Измийте ябълките и ги нарежете на четвъртинки. Изчистете ги от семенната част и ги смелете през сокоизстисквачка. 

2. Полученият сок сложете да кипне заедно с водата и обеления и нарязан на резенчета джинджифил. Варете 5 минути на слаб огън. 

3. Отстранете горещия сок от огъня и добавете портокаловия сок, лимоновия сок, канелата, пакетчетата чай ройбос, бърбъна и подсладителя. Захлупете и оставете  за 15 минути.

4. Прецедете сайдера и го сервирайте топъл с допълнителни резенчета лимон. 

Полезни съвети

1. Най-добре е да си приготвите у дома ябълковия сок, но ако нямате време и искате по-бързо да изпълните рецептата, купете готов (с високо качество и надежден производител). 

2. За допълнителен аромат можете да добавите 1-2 карамфилчета и 1/4 ч.л. индийско орехче. 

3. Ако ябълките, които използвате са леко кисели, можете да не слагате лимонов сок. 

4. Ако нямате сокоизстисквачка,  можете да си направите ябълковия сайдер като предварително сложите нарязаните ябълки в тенджера, залейте ги с вода и ги оставете да кипнат. Варете ги около 15 минути заедно с обеления и нарязан джинджифил, отстранете от котлона и добавете всички останали съставки. След 15 минути прецедете сайдера и го сервирайте топъл.

5. Съхранявайте в хладилник за 3-4 дни. Преди консумация, загрейте отново напитката.

ПРИЯТЕН АПЕТИТ! ❤️ 🧡 💛

книга с вкусни и здравословни рецепти

Вкусни и здравословни рецепти с ябълки и не само...

Те са изключително лесни, приготвят се много бързо и са направени изцяло с растителни продукти. В тях няма глутен, захар и млечни продукти.

Анета

Здравей и добре дошъл! Аз съм Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено с природни източници е не само здравословно, но и много вкусно! Помагам на хора, които искат да се научат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри. Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история. Приятно четене и готвене!