You are currently viewing Джинджифилени коледни бисквити
"Коледа е ден на смисъл и традиции, специален ден, прекаран в топлия кръг на семейството и приятелите"
Маргарет Тачър

Колкото повече наближават коледните празници, толкова повече празничната атмосфера започва да се усеща навсякъде около нас. И сякаш душите ни започват да пеят и ни става все по-светло и все по-леко. И ние с трепет очакваме Коледа – най-светлият празник от целия християнски календар. Тогава се събираме около коледната трапеза с любимите хора, наслаждаваме се на коледните лакомства, усмихваме се широко, а очите ни сe изпълват с надежда за сбъднати мечти… и ни е някак си магично и вълшебно.

За да се присъединим към коледния дух на идващите празници, с тези прекрасни джинджифилени коледни бисквити искаме да ви пожелаем:

Нека Коледната нощ изпълни домовете ви с радост и семеен уют!

Нека се сбъднат всички ваши желания, надежди и копнежи!

Много любов и светлина в домовете ви!

Бъдете здрави и не забравяйте, че на Коледа стават чудеса!

Продукти за приготвяне на джинджифилени коледни бисквити

Сухи съставки

100 грама пълнозърнесто пшенично  брашно

100 грама брашно от елда

50 кокосово брашно

1 1/2 ч.л. бакпулвер

настъргана кора от един портокал

1/2 ч.л. канела

1 ч.л. сух джинджифил

Течни съставки

5 ленени яйца (5 с.л. ленено брашно + 12 с.л. вода)

6 с.л. бадемово мляко

5 с.л. кокосово масло

150 мл. растително масло

1/2 ч.л. ванилия (по желание)

Съставки за карамелизираните орехи

75 грама сурови орехи

1/2 ч.л. канела

2 с.л. кокосово масло

1 ч.л. кокосова захар

2 ч.л. кленов сироп (по желание)

Джинджифилови коледни бисквити 3

Начин на приготвяне

1. Пресейте брашната.

2. Добавете бакпулвера и всички сухи съставки.

Добавени сухи съставки към брашната за джинджифилени коледни бисквити

3. Запечете орехите в предварително загрята на 180°C фурна за около 5 мин. След което ги поръсете с канелата, кокосовото масло, кокосовата захар и кленовия сироп. Разбъркайте, за да се смесят хубаво съставките и печете още 5 минути, като внимавате орехите да не загорят. Смелете ги или ги начукайте в хаванче. Добавете ги към сухите съставки.

4. Пригответе ленените яйца като смесите 5 с.л. ленено брашно с 12 с.л. вода (1 ленено яйце се приготвя от сместа на 1 с.л. ленено брашно + 2 – 2.5 с.л. вода). Оставете сместа за 5 минути преди да я използвате в рецептата. По такъв начин получаваме растителен заместител на яйцата.

5. Изсипете ленените яйца в купа, добавете бадемовото мляко, кокосовото масло, растителното масло и ванилията  и ги смесете в блендер или с миксер до еднородна смес.

6. Добавете сместа от течните съставки към сухите съставки и разбъркайте до получаване на леко ронливо тесто. Загребете от него, оформете с ръце топка и леко я сплескайте между дланите. Подредете бисквитите в тава, покрита с хартия за печене и печете в предварително загрята на 180°C фурна за около 20 минути.

7. След като извадите тавата от фурната, оставете бисквитите да изстинат.

8. Поръсете ги с пудра захар и ги украсете с различни видове сладка. Аз използвах сладко от малини и сладко от дюли.

Джинджифилови коледни бисквити 4

Съвети

1. Тези джинджифилени коледни бисквити са идеални за коледен подарък, който можете да направите за вашите близки и приятели.

2. Вместо бадемово мляко, можете да използвате всякакво друго ядково мляко: от кашу, от орехи или от лешници. Оризово или кокосово мляко също са много добри варианти.

3. Когато приготвяте карамелизираните орехи, използването на кленов сироп ще добави допълнителна сладост към вече сложената кокосовата захар. Затова в рецептата кленовият сироп е по желание. Ако все пак го предпочитате пред кокосовата захар, използвайте само него. Ако пък обичате много сладко, оставете си и двата подсладителя.

4. В рецептата можете да използвате класически яйца. Аз направих ленени, за да покажа как можем да използваме ленено брашно като алтернативен вариант. Обичам вкусът на бисквитките, направени по този начин. Стават хубави, интересни и нетрадиционни.

5. Направете си тeзи разкошни джинджифилени бисквити за Коледната вечер! Едва ли ще ви останат за следващия ден, но все пак знайте, че са най-добри до 2-3 дни след като бъдат направени. Съхранявайте ги на стайна температура.

Джинджифилови коледни бисквити 1

Пригответе си у дома тези великолепни Джинджифилени коледни бисквити и им се насладете от сърце!…и както казва легендарният  журналист Анди Руни:

"Една от най-славните бъркотии в света е бъркотията, създадена в хола на Коледа. Не я почиствайте твърде бързо."

Подготовка

25 мин.

Готвене

20 мин.

Общо

45 мин.

Идея за рецептата: ‘Пътешествие към здравето’

Адаптирана версия: Vegan Chocolate Spice Cookies

Автор: Анета Бонева

Категория: Десерти
Тип на кухнята: Веган

Хареса ли ви рецептата?

Споделете с приятели 🙂

Анета

Здравей и добре дошъл! Аз съм Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено с природни източници е не само здравословно, но и много вкусно! Помагам на хора, които искат да се научат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри. Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история. Приятно четене и готвене!