You are currently viewing Домашно шоколадово мляко

Здравейте, приятели. Насочвам спомените назад във времето, когато бях дете и изгарях от желание да стане по-бързо 5 часа следобед, за да си взема от запазените за този час на деня вкусни вафли и да ги потопя в топлото  шоколадово мляко! Нямаше по-прекрасно нещо на света за мен и братовчедка ми Ралица! С нетърпение чакахме този момент и добавяхме към детските игри през лятната ваканция  едно блаженство от разтапяща се вафла с аромат на шоколад 🙂

Любовта ми не е избледняла нито към млякото, нито към вафлите или шоколада. Това, което се е променило е начинът им на приготвяне: един друг, по-различен и алтернативен начин, в който използвам ядково вместо краве мляко, а бисквитките и шоколада са направени от чисти и природни съставки. И все така обожавам да си потопя вафла в чаша топло мляко и да се опитам да изпреваря разпадането й на дъното на чашата 🙂 И все така това си остава за мен едно от най-вкусните неща на света!

Нека си направим домашно шоколадово мляко. То е:

зелено листенцеПлътно

зелено листенцеКремообразно

зелено листенцеНевероятно вкусно

зелено листенцеСупер шоколадово
зелено листенцеНатурално подсладено
зелено листенцеИдеално за сутрешна закуска с палачинки

зелено листенцеЕдно невероятно вълшебство за начало на деня

Домашно шоколадово мляко

Съставки за приготвяне на Домашно шоколадово мляко:

200 грама сурови бадеми 

800 мл. филтрирана вода

80 грама какаово масло

2 с.л. какао

1 с.л. рожков

2 с.л. мед (или кленов сироп / агаве)

1/2 ч.л. ванилия (по желание)

Съставки за шоколадовото мляко

Начин на приготвяне:

1. Накиснете бадемите за една нощ. Покрийте ги хубаво с вода и ги сложете в по-голям съд, защото те ще набъбнат и ще уголемят размера си поне два пъти. Ако не сте се подготвили с тази стъпка предварително или пък нямате достатъчно време, можете да накиснете бадемите в гореща вода за 1 час, но имайте в предвид, че храносмилателните ензими в тях ще се унищожат.

Забележка: Накисването на ядки в гореща вода ще доведе до желаният ефект на омекотяване на ядките и до търсената текстура, но ще намали тяхната полезна хранителна стойност.

2. На следващия ден изцедете и изплакнете бадемите под течаща вода. Сложете ги в блендер, добавете филтрираната вода и блендирайте на висока скорост за 1 минута. Ще получите бадемово мляко с малки парченца бадеми.

3. Прецедете бадемовото мляко като използвате специална торбичка за прецеждане на ядкови млека*, тензух или цедка. По принцип използвам тензух, но когато приготвях рецептата имах под ръка само цедка и използвах нея. Прецедих два пъти млякото за по-добър резултат.

Прецедено бадемово мляко с пулпата

4. Запазете бадемовата пулпа в хладилник (издържа 3-4 дни). Тя е с много нежна и наситена консистенция и е отлична добавка към смутита, различни десерти и печива. Използвах я в приготвянето на шоколадов мус с авокадо

5. Разтопете на водна баня какаовото масло и добавете към него какаото и рожкова. Ако имате само какао, сложете 3 с.л. от него вместо 2 с.л. Разбъркайте до получаване на какаова смес.

6. Прехвърлете сместа в дълбока купа или в каната на блендер, добавете прецеденето мляко, подсладителя и ванилията и комбинирайте всички съставки до получаване на вкусно и апетитно шоколадово мляко. Опитайте на вкус. Ако е необходимо добавете още малко какао или подсладител.

Шоколадово бадемово мляко

Полезни съвети

1. Вместо комбинацията  какаово масло + какао + рожков можете да използвате шоколад Гайо или друг истински шоколад от фини сортове какаови зърна. Така ще са ви необходими само 3 задължителни съставки. Бързо и удобно, нали?

2. За изцеждане на ядково мляко можете да си вземете специална за тази цел торбичка, която може да използвате и за съхранение на билки, както и за приготвяне на кълнове. 

3. Като алтернативен подсладител можете да използвате 2-3 фурми, като ги добавите в стъпка 2 от процеса на приготвяне. 

4. Съхранявайте млякото в хладилник. Консумирайте първите 4-5 дни след като бъде направено. 

Анета

Здравей и добре дошъл! Аз съм Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено с природни източници е не само здравословно, но и много вкусно! Помагам на хора, които искат да се научат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри. Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история. Приятно четене и готвене!