You are currently viewing Вкусни бананови палачинки с овесени ядки

Тези вкусни бананови палачинки с овесени ядки се приготвят много лесно и комбинират в себе си природни ароматни съставки, мед и орехи.

Защо тази здравословна рецепта е подходяща?

Какво е уикенда без изкусителният аромат на току-що приготвени палачинки? Поднесени с любимо сладко, течен шоколад или плодове, те са сутрешният рай тук на Земята 🙂 

Палачинките направих без млечни продукти и яйца.  Те бяха съботната сутрешна изненада, която поднесох на моето семейство. Използвах брашно, сол, бакпулвер, олио и оризово мляко. Добавих също така един банан и шепа овесени ядки. Лененото яйце, което е смес от ленено брашно и вода е алтернативният вариант на класическото яйце в рецептата.  

Вкусни бананови палачинки

Палачинките са богати на фибри, минерали, магнезий, калций, желязо, йод, цинк и манган. В брашното от елда няма глутен, което го прави подходящо не само за деца, но и за хора, страдащи от глутенова непоносимост. Брашното придава специфичен дълбок аромат и малко по-тъмен цвят на палачинките. Използването на бакпулвер ги прави пухкави и тъй като тази рецепта се прави без яйца, ще ви е необходимо  малко повече бакпулвер отколкото в традиционните рецепти.

Тези банановите палачинки с овесени ядки са:

 Пухкави

 Леки

 Идеални за закуска

 Лесни за правене

 Засищащи

 Чудесни

 С наситен бананов аромат

Съставки

1 банан

1 с.л. ленено брашно + 3 с.л. вода

450 мл. оризово мляко 

2 ч.л. бакпулвер

100 грама брашно от елда

щипка хималайска сол

2 с.л. зехтин екстра върджин

150 грама овесени ядки

1/2 ч.л.  ванилия

Готови палачинки с украса от ягоди

Начин на приготвяне

1. Пригответе „ленено яйце“, като смесите 1 с.л. смляно ленено семе (или готово ленено брашно) + 3 с.л. вода. Оставете сместа да се сгъсти за 15 мин. 

2. Смачкайте банана и го добавете към лененото яйце. 

3. В купа пресейте брашното от елда, добавете бакпулвера и разбъркайте.

4. В друга купа смесете млякото, овесените ядки, зехтина, лененото яйце, солта и ванилията.

5. Смесете в едно съдържанието на двете купи и го разбийте с миксер. Получената смес трябва да е гъста като боза. Можете да добавите мляко за да я разредите или брашно за да я сгъстите, ако не ви харесва първоначалната консистенция.

сместа за палачинките

6. Загрейте тиган на котлона, като капнете няколко капки зехтин. Загребете с черпак от сместа и разлейте по цялата основа на тигана. Когато палачинката леко се отлепва от краищата, е готова да я обърнете от другата страна.

7. Сервирайте банановите палачинки като ги украсите с резенчета банан, ягоди, горски плодове или кокосови стърготини, а чаша домашно бадемово мляко е чудесно допълнение към тях.

Готови палачинки

Полезни съвети

1. Вместо оризово мляко можете да използвате всякакво друго любимо ваше растително мляко. 2. Палачинките са най-вкусни веднага след като бъдат направени, а тези от тях, които ви останат, съхранявайте в хладилник максимум до 4 дни.
Вкусни бананови палачинки

Пригответе си тези вкусни бананови палачинки с овесени ядки и им се насладете от сърце!

Ще се радвам да споделите в коментарите опита си в приготвянето на рецептата 🌞, както и снимки на вашите палачинки!

Благодаря ви, че бяхме заедно и ви очаквам отново ❤️

Бъдете здрави и помнете: Който готви, зло не мисли 😉

Приятен апетит!

Анета Бонева

АНЕТА БОНЕВА

Създадел на рецепти само с растителни продукти и страстен почитател на вкусната здравословна храна

💜 Книгата е страхотна! 💜

„Вече пробвах няколко рецепти от книжката и съм изключително доволна! Най-голямата ми слабост са десертите и от тук взех страхотни идеи за здравословни изкушения, които мога да правя и за бебето си, без да трупам празни калории“. 

– Мария Павлова

Анета

Здравей и добре дошъл! Аз съм Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено с природни източници е не само здравословно, но и много вкусно! Помагам на хора, които искат да се научат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри. Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история. Приятно четене и готвене!