кафява захар или бяла захар

Кафява захар или бяла захар - коя да изберем? - ЧАСТ 2

Кои са предпочитаните алтернативи?

Една от най-предпочитаните алтернативи е нерафинираната, или сурова, захар наречена Турбинадо. Тя е специфична заради високото си процентно съдържание на меласа и съответно типичния си кафяв цвят.  Преработката при този вид захар е минимална, тъй като тя не е избелвана.

Други варианти са Мусковадо и Демерара. Мусковадо е най-тъмната захар и се отличава с леко тръпчив вкус и особена, лепкава консистенция. Демерара е по-златиста захар с едри, често слепени, кристали. Естествено има и много други видове, както и изкуствени добавки, които да заместват естествената захар.

Има ли значение типът на използваната захар?

В зависимост от това какво точно приготвяте, може би ще е нужно да се съобразите не само с това, коя захар е най-полезна, но и с това коя захар колко е сладка и каква консистенция има. 

Рафинираната бяла захар е предпочитан вариант при по-сложни или капризни десерти, докато Турбинада е често използвана за карамелизиране, правене на бонбони и дори за овкусяване на всякакви шейкове и млечни изделия. Турбината, обаче, би била по-трудна за употреба при печене, тъй като тя не се топи толкова лесно, колкото познатата ни бяла захар.

Най-важното, което трябва да помним е, че по-висока концентрация на меласа, значи и по-висока влажност на захарта и по-лепкава консистенция. Ако приготвяте сладкиш, който  би трябвало да е по-сух, би следвало да ползвате захар с по-малко меласа или пък просто да намалите (с малко) количеството на другите втечняващи сместа продукти.

Финални щрихи

Вземайки под внимание качествата на различните видове захар, можем да обобщим, че захарта, която е богата на меласа, е по-полезна, но не защото съдържа по-малко калории, а защото е по-богата на минерали.

При всички положения, обаче, без значение кой вид захар си купуваме, трябва да бъдем внимателни  с количествата, които приемаме. Редно е да не забравяме, че тялото ни приема захар и чрез плодовете, пастата, която ядем, и много други продукти, които ежедневно ползваме.

 Да бъдем внимателни с количествата захар, които приемаме, не просто ще ни помогне да отслабнем, а и ще ни предпази от множество заболявания.

Анета Бонева

АНЕТА БОНЕВА

Създадел на рецепти само с растителни продукти и страстен почитател на вкусната здравословна храна

Вземете моята книга с рецепти без глутен, без захар, без яйца и млечни продукти.  

💜 БЕЗПЛАТНО! 💜

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Показване на всички коментари