5 причини за комбиниране на куркума и черен пипер
5 причини за комбиниране на куркума и черен пипер

Куркумата и черният пипер са две много популярни подправки, използвани в целия свят. В индийската култура обикновено се консумират в чай и често се комбинират със зехтин, кокосово масло, мед и джинджифил. И двете, благодарение на своя специфичен вкус, са широко използвани в кулинарията като подобряват вкуса на храната, която ядем.

Известно е, че куркумата, наричана още „златна подправка“ има големи ползи за нашето здраве. Но добавянето на черен пипер към нея засилва ефекта й. За да разберем защо това се случва и на какво се дължи, нека първо разгледаме техните основни съставки и как те влияят върху нашето здраве. 

Куркумата има дълга история като лекарство, подправка и оцветител. Тя расте в Индия и Югоизточна Азия. Известна е с многобройните си здравословни ползи и е предпочитана в китайските и аюрведически лечебни практики като и се използва широко в козметичната и медицинската индустрия.

Куркума

Активните съставки на куркумата имат силни антиоксидантни свойства, които предпазват тялото ни от свободни радикали. Сред тези съставки се отличават:

1. Куркумин

Куркуминът е ярко жълто вещество, което придава жълтият цвят на куркумата. Има силно противовъзпалително и анти-ейдж въздействие, може да се бори с болести на паметта (като Алцхаймер), да подобрява здравето на очите и има обещаващи свойства за борба с рака. Фитохимикалите в куркумина предотвратяват тромбоцитната агресия и сливането на тромбоцитите, което подобрява кръвообращението.

2. Етерично масло

Етеричното масло от куркума е добре известно със своите противовъзпалителни, антиоксидантни, антимикробни, антитуморни и анти-стареещи свойства. В него се съдържат над 300 фитохимикала, отговорни за поддържането на цялостното добро здраве на организма: турмерон*, атлантон*, гермакрон* и др.

3. Флавоноиди

Куркумата съдържа голямо количество растителни пигменти (флавоноиди). Според направени научни изследвания те имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и помагат на куркумата за по-добра абсорбация като подобряват нейните ползи за нашето здраве.

Черният пипер е популярна подправка от предисторически времена. Отглеждан е в горещия и влажен климат на Южна Индия (Малабар)  и е ценен както с лечебните си свойства, така и с острия и пикантен вкус и аромат. Някога черният пипер струвал теглото си в злато. Неговото откриване станало повод за търговски войни. Римляните превърнали Александрия в най-важното търговско пристанище между Азия и Европа и построили там големи складове за черен пипер. Едната от градските порти била наречена дори пиперена врата. През Средновековието черният пипер бил обичайно средство за плащане на наеми, данъци или зестра. Днес тази най-важна в световен мащаб и в количествено отношение подправка се отглежда предимно в Индия, но вече и в Малайзия, Индонезия, Тайланд, Виетнам, Китай и Мадагаскар.

Черният пипер има няколко основни съставки:

1. Пиперин

Пиперинът е основният компонент, благодарение на който черният пипер има своя пикантен вкус и силна миризма. Той спомага за облекчаване на гаденето, главоболието и лошото храносмилане и има противовъзпалителни свойства.  Освен това е доказано, че има мощни  противоракови свойства, които могат да унищожат раковите клетки, както и да имат положителен ефект върху депресията и други невродегенеративни заболявания.

2. Фибри

Черният пипер е с високо съдържание на фибри, които помагат за поддържане на здравето на храносмилателния тракт, предотвратяване на диария, нормализиране на нивата на кръвната захар и подобряване здравето на костите.

3. Витамин К

Една супена лъжица черен пипер съдържа 13% от препоръчителния дневен прием на витамин К. Витамин К помага за съсирването на кръвта и за предотвратяване на предозирането на някои лекарства за разреждане на кръвта. Той може също да помогне на храносмилателната система да абсорбира повече хранителни вещества от храната, която ядем.

5 причини за да комбинираме куркума и черен пипер в различни ястия

куркума и черен пипер

I. Куркуминът има ниски нива на усвояемост и не се абсорбира лесно в тялото. Тук на помощ идва черният пипер, който увеличава бионаличността му с 2000% и ускорява абсорбацията на куркумин в кръвта.

Има две основни теории, които обясняват това:

  1. Пиперинът улеснява преминаването на куркумина през чревната стена.
  1. Пиперинът забавя разграждането на куркумина и по този начин допринася за по-пълното му усвояване.

II. Куркумата и черният пипер са мощни противовъзпалителни средства

Куркуминът е добре известен с противовъзпалителното си действие. Той намалява възпалението в тялото като се бори с него на молекулярно ниво. Черният пипер съдържа много различни антиоксиданти, които могат да помогнат за предотвратяване и възстановяване на щети, причинени от свободните радикали и могат да неутрализират вредните съединения в телата ни. Така че, когато комбинираме тези две подправки, получаваме мощно и ефективно противовъзпалително средство. Тази комбинация  е особено полезна за хората, страдащи от артрит.

III. Комбинацията на куркума и черен пипер в борбата срещу рака

Проучванията показват, че куркуминът и пиперинът, както поотделно, така и в комбинация преъсват процеса на самообновяване и растеж на раковите клетки на гърдата.

Допълнителни проучвания сочат, че куркуминът и пиперинът имат защитно въздействие срещу ракови заболявания на простатата, панкреаса и други.

IV. Куркумата и черният пипер подпомагат здравето на сърцето

Храненето с куркума и черен пипер има ползи за нашето цялостно здраве на сърцето. Куркуминът и пиперинът могат да намалят риска от сърдечни заболявания и да подобрят здравето на нашите кръвоносни съдове. Те могат да помогнат в регулирането на кръвното налягане и съсирването на кръвта, за намаляване на „лошия“ LDL холестерол, както и за намаляване нивата на триглицеридите в организма, чиято висока концентрация е рисков фактор за развитие на сърдечно-съдови заболявания.

V. Куркумата и черния пипер в помощ на храносмилането

В продължение на хиляди години индийската медицина разчита на куркумата, за да помогне на храносмилането. Съвременните изследвания подкрепят нейното използване, като показват, че тя може да помогне за намаляване на чревните спазми и газове. Пиперинът от своя страна повишава активността на храносмилателните ензими в червата, което помага на тялото да обработва храната по-бързо и лесно. Освен това куркумата и черният пипер имат свойството да намаляват възпалението на червата, което води до подобряване на храносмилането.

Каква оптимална пропорция на куркума и черен пипер да използваме?

Чудили ли сте се колко куркума и колко черен пипер да сложите, за да получите оптимална смес от тези две сътавки? Няма предварително определена точна дозировка, но се смята за приемливо да се смесят ¼ ч.л. черен пипер и 1 ч.л. куркума. Добавките използват съотношение 100:1 от екстракт от куркума (куркумин) и екстракт от черен пипер (пиперин), но тъй като съдържанието на активните съставки се различава в различните сортове, това съотношение не е абсолютно.

Комбинацията на куркума и черен пипер придава аромат, специфичен вкус и деликатност на всяко ястие и  има многобройни ползи за здравето благодарение на своите противовъзпалителни, антисептични и антибактериални свойства. 

Пояснения:

  • турмерон (turmerone)– основно биоактивно съединение в куркумата, за което е доказано е, че може да бъде много полезно при лечение на невродегенеративни заболявания. Изследване от 2013 година, проведено от японски учени показва, че ароматният турмерон има способността да се бори с рака на дебелото черво при животни, което е обещаващо за хора, борещи се с тази болест.
  • атлантон (atlantone) – това съединение има антиконвулсивни свойства при остри пристъпи при мишки, което дава информация за по-нататъшни изследвания и потенциално клинично приложение. 
  •  гермакрон (germacrone) – съединение в куркумата с доказани силни антивирусни свойства.
Куркума и черен пипер - финална снимка

Използвана литература:

Анета

Здравейте, Аз съм Ани Бонева и работя с хора, които искат за кратко време да приготвят вкусна за тях храна, която да ги зареди с всичко необходимо. Помагам на хора, които имат хранителни алергии, наднормено тегло, затлъстяване и диабет като споделям идеи и опит в създаването на здравословни рецепти и полезни съвети за успешното им изпълнение. Споделям любопитни факти за суперхраните и тяхната история. Ако имате каквито и да е запитвания относно рецептите в сайта и здравословното хранене, ще се радвам да ви отговоря. Пишете ми на имейл hello@superzdrave.com или оставете коментар под всяка статия в сайта.