Мед от глухарчета

Медът от глухарчета има тъмно кехлибарен цвят и приятен вкус. Той е доста рядко срещан на пазара, тъй като глухарчетата са сред първите цветя, които цъфтят през пролетта, а медоносните пчели се нуждаят от този мед като храна за себе си, за да укрепят семейството си. Ето защо пчеларите го оставят в кошера, така че пчелите да се хранят с него и да станат силни в подготовката за следващи видове цъфтежи. Освен това, той кристализира много бързо (поради високото съдържание на глюкоза), така че не е лесно да се извлече.

С днешната рецепта ви предлагам ние сами да си направим Мед от глухарчета, като наберем жълтите слънчеви цветчета на тези растения и отделим време за неговото приготвяне. Ще се заредим с витамини (А, C и K) и менарали (желязо, калий, калций, манган), и ще имаме една страхотна добавка към закуски и отличен подсладител за чай и напитки.

Мед от глухарчета, разпределен в два буркана

Медът от глухарчета е естествено средство за повишаване на имунитета и успешно се бори със свободните радикали. Ефективен е при лечение на болки в гърлото и настинки. Откроява се със способността си да подобрява храносмилането, работата на червата, черния дроб, бъбреците и жлъчката. Стимулира апетита и намалява съдържанието на киселина в стомашните сокове с повече от 50%. 

Всяка част от глухарчето е годна за консумация. Може да използвате младите листа в салата или да ги изсушите за приготвяне на чай. От коренът от глухарче се получава ароматно кафе, като се изсуши или опече и след това се стрие на прах. Цветчетата могат да се използват и за приготвяне на вино – чудесно, богато и силно вино.

За да си приготвим днешната рецепта са ни необходими 200 броя цветове от глухарчета, лимон, портокал, вода и кафява захар. Приготвянето на меда е много лесно и всеки би могъл да си го направи. Единственото условие е да изберете полянка, която е отдалечена от шосе или път, за да бъде меда възможно най-чист. 

Съставки за приготвяне на мед от глухарчета

200 броя цветове от глухарче

1 литър вода

1 лимон

1 портокал

500-800 грама кафява захар

време за готвене

Подготовка – бране на цветчетата

20 – 30 мин.

Приготвяне

26-28 часа

Общо максимум

28 часа и 30 мин.

Начин на приготвяне

1. Измийте и обелете лимона и портокала. Изчистете ги от семките (това е важно, за да не горчи медът).

2. Измийте добре набраните цветове, сложете ги в тенджера, добавете нарязаните на малки парчета лимон и портокал. Налейте водата и варете за около 1 час. 

3. Свалете тенджерата от огъня и я оставете със сместа да престои 24 часа. 

4. Прецедете течността през марля (или сито), прибавете захарта и варете до сгъстяване на слаб огън около час – час и половина. Разбърквайте от време на време, за да не загори.

5. Изсипете готовия мед още топъл в бурканчета, затворете ги и ги обърнете с капачката надолу.

Мед от глухарчета- разсипан в бурканчета

Медът от глухарчета е страхотна добавка към различни закуски. С него можем да си подсладим:

Полезни съвети

1. Колкото повече време варите сместа (т.4 от Начин на приготвяне), толкова по-тъмен и ароматен става медът от глухарчета. Трябва да сте много внимателни да не прекалите с варенето и медът да стане по-гъст, отколкото ви се иска.

2. Използвайте само цветчетата на глухарчетата (както е посочено в рецептата), за да избегнете горчивия привкус, който внасят зелените части на растението. 

3. Имайте предвид, че след като изстине, медът се сгъстява допълнително.

4. Съхранявайте меда на хладно място.

Пригответе си този мед от глухарчета и му се насладете от сърце. Похвалете се в коментарите със снимки на вашето ястие и с удоволствие ще ги видя 🙂

Споделете своя кулинарна тайна, нека обменим опит и се учим взаимно да приготвяме вкусна домашна храна ; -)

Благодаря ви, че бяхме заедно и ви очаквам отново.

Бъдете здрави.

Приятен апетит!

Идея за рецептата: ‘Пътешествие към здравето’

Автор: Яна Стоянова

Тип на рецептата: Как да си направим…
Тип на кухнята:

Анета

Здравейте, аз съм Анета Бонева и тук споделям своята страст в създаването на домашна храна. Моята мисия е да ви вдъхновя и вие да си приготвяте вкусни рецепти с растителни продукти. Ще се радвам, ако успявам да постигна това :-) Също така тук споделям интересни факти за храните и тяхната история. Приятно, четене, готвене и експериментиране в кухнята!
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Показване на всички коментари