You are currently viewing Сурови шоколадови бонбони с кокосов пълнеж

Тази рецепта за сурови шоколадови бонбони е лесна, бърза за изпълнение и наистина си заслужава. Имаме като резултат много вкусна алтернатива на шоколада, направена изцяло от натурални съставки: какаово масло, какао, фурми, орехи, киноа… Шоколадовата глазура, с която покриваме бонбоните е напълно сурова (не е подложена на топлинна обработка, надвишаваща 40 °С). По този начин запазваме всички й витамини и полезни хранителни вещества. Супер, нали? 🙂

Страхотно е да има под ръка вкусен и здравословен десерт, който е идеален за сутрешна закуска или просто за похапване през деня. Нека си го направим и му се насладим от сърце!

Тези шоколадови бонбони са:

зелено листенцеПерфектно сладки
зелено листенцеСупер шоколадови
зелено листенцеБогати на естествени аромати
зелено листенцеЗдравословни
зелено листенцеСурови
зелено листенцеМного вкусни

Сурови шоколадови бонбонки с кокосов пълнеж - оформени бонбонки

Съставки

За кокосовия пълнеж:

• 16 броя фурми

• 125 грама сурови орехи

• 100 грама киноа

• 100 грама кокосови стърготини

• 3 с.л. какао

• 1 с.л. кокосово масло

За суровата шоколадова глазура:

• 3 с.л. какаово масло

• 3 с.л. кокосово масло

• 50 грама какао

• 5 с.л. агаве

Начин на приготвяне на суровите шоколадови бонбони

  1. Предварително накиснете суровите орехи във вода за една нощ. На следващия ден хубаво ги изплакнете и ги нарежете наситно. Сложете нарязаните орехи в дълбока купа.
Сурови шоколадови бонбонки с кокосов пълнеж - накиснати орехи

2. Изсипете измитата киноа в малка тенджерка, покрийте я с един пръст вода и я сложете върху котлона на средна темперaтура. След като водата заври, изчакайте 10 минути и дръпнете тенджерката от котлона. Хубаво прецедете киноаta и я добавете към орехите в купата.

 3. Обелете фурмите от люспите, извадете им костилките и ги нарежете на ситно. Добавете ги в купата.

4. Добавете в купата кокосовите стърготини, суровото какао на прах и кокосовото масло.

5. Покрийте плоска тавичка с хартия за печене.

6. Хубаво разбъркайте с лъжица съставките и оформете топчета с ръце. Слагайте оформените бонбони така, че да има малко разстояние между тях. Покрийте тавичката с прозрачно фолио и я сложете в хладилник за 30 минути, за да стегнат бонбоните.

7. За да приготвите суровата шоколадова глазура: разтопете на водна баня 3 с.л. какаовото масло. Добавете 3 с.л. от кокосовото масло, какаото (предназначено за шоколадовата глазура) и подсладителя. Разбъркайте и опитайте на вкус. Ако е необходимо, сложете още малко подсладител.

Сурови шоколадови бонбонки с кокосов пълнеж - какаово масло

8. Извадете бонбоните от хладилника и топнете всяко едно от тях в шоколадовата глазура. Можете след това една част от тях да покриете с кокосови стърготини, а друга част да овъргаляте в киноа или пък в смес от ядки и семена по ваш избор. 

Сурови шоколадови бонбонки с кокосов пълнеж - оформени бонбонки в три вида
Анета Бонева

АНЕТА БОНЕВА

Създадел на рецепти само с растителни продукти и страстен почитател на вкусната здравословна храна

💜 Книгата е страхотна! 💜

„Вече пробвах няколко рецепти от книжката и съм изключително доволна! Най-голямата ми слабост са десертите и от тук взех страхотни идеи за здравословни изкушения, които мога да правя и за бебето си, без да трупам празни калории“. 

– Мария Павлова

Анета

Здравей и добре дошъл! Аз съм Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено с природни източници е не само здравословно, но и много вкусно! Помагам на хора, които искат да се научат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри. Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история. Приятно четене и готвене!