You are currently viewing Да си направим карамел само с две съставки

Лесен за приготвяне, направен само с две съставки, суровият домашен карамел е идеален за добавяне на карамелен вкус към различни ястия. В качеството си на естествен кремообразен  подсладител, той има богато приложение: перфектен е за палачинки, чийзкейкове, браунита, торти, напитки и много други. А ако искате да задълбочите своите знания в приготвянето на домашна здравословна храна без глутен и без захар, имам бърз и лесен начин, по който да го направите още този месец – вижте КАК)! 🌿🍎🍋

карамел

Този карамел е:

Копринено гладък

Сладък

С наситен карамелен вкус

Суров

Питателен

Кремообразен

Без млечни продукти

С ниско съдържание на мазнини

Без захар

Съставки

• 25 фурми, изчистени от костилки

• 160 мл. неподсладено бадемово мляко (може и кокосово, оризово, орехово, от кашу или от други ядки )

• щипка сол (по желание)

Начин на приготвяне на карамел

1. Сложете фурмите в кухненски робот или блендер. Добавете половината от бадемовото мляко и пасирайте до получаване на гладка смес. 

2. Добавете останалата част от млякото и пасирайте още веднъж.

3. Прехвърлете карамела в подходящ съд, покрийте го с прозрачно фолио и съхранявайте в хладилник. Най-добър е до 2-3 седмици.

Полезни съвети:

1. Домашният карамел е идеален за топик и украса на Мъфинки с течен шоколад и карамел

2. За да получите кремообразен карамел, избирайте свежи и лепкави фурми. Ако нямате под ръка такива, а вашите са сухи и сбръчкани, накиснете ги предварително в топла вода за 15 минути. 

3. В рецептата аз използвах 160 мл. мляко, но вие може да използвате по-малко или повече в зависимост от желаната от вас консистенция. Колкото повече мляко добавяте, толкова по-гладък ще става карамела.

4. Ако не разполагате с бадемово или друго ядково мляко, използвайте вода за необходимото количество течност.

5. Можете да добавите 1 ч.л. лимонов сок, 1 ч.л. кокосово олио, щипка морска сол или 1 ч.л. ванилов екстракт. В резултат ще получите разкошен карамел, съдържащ в себе си ароматите на тези допълнителни съставки.

6. Карамелената паста от фурми е идеална за нанасяне върху филийки, с което ще си създадете вкусна и здравословна закуска. 

7. Няколко резънчета ябълки и круши, покрити с карамелена паста са чудесен вариант за десерт през деня. 

Познаваш ли някой, който също би имал нужда да се запознае с тази рецепта? Моля, сподели този пост и в твоите социални мрежи чрез бутоните отдолу. Ще ти бъда безкрайно благодарна!

Без глутен, без захар и млечни продукти

Специално за твоето балансирано хранене, с много любов създадох тази книга! Аз самата се храня по този начин и прилагам тези рецепти в ежедневието на моето семейство вече повече от 8 години. С тях ще ти е вкусно и ще се радваш на храната без угризения.

Присъедини се към нашите приятели:

Facebook група: https://bit.ly/32fpDXz

Facebook страница: https://bit.ly/3mXb3eB

Youtube канал: https://bit.ly/3s9deiK

Instagram: https://bit.ly/3q3Wmau

Подкаст: https://bit.ly/3q8loVO

Получавайте от нас още интересна и полезна информация, абонирайте се за нашия имейл бюлетин!

Анета

Здравей и добре дошъл! Аз съм Анета Бонева и съм страстен почитател на храната само с растителни продукти. За мен ястие, приготвено с природни източници е не само здравословно, но и много вкусно! Помагам на хора, които искат да се научат да си приготвят полезна за тях храна или пък вече го правят, но желаят да станат още по-добри. Автор съм на книги с рецепти на растителна основа, които приготвям за мен и моето семейство. Също така споделям достоверна информация за храните и тяхната история. Приятно четене и готвене!